Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.org

Možete je kontaktirati na [email protected]

Veb sajt:: http://www.organskabasta.org

Imati čvrsto, zategnuto telo bez suvišnih kilograma zvuči kao san velikog broja žena širom sveta. Pokušaj da se taj san dostigne puni kase multinacionalnih kompanija koje, moram priznati, fantastičnim marketinškim reklamama nude čarobni štapić za očuvanje dobrog stasa i zdravlja. Elem, mi znamo da je tajna u smanjenju kalorija, odabiru namirnica, fizičkoj aktivnosti, duševnom miru i stalnoj zaljubljenosti. Sve to se može lako uklopiti i postići.  Pitate se kako, a odgovor je jednostavan: počnite da se bavite baštovanstvom.

Sređivanje okućnice u jesen

četvrtak, 15 oktobar 2015 17:34

Bašte su u oktobru  prepune plodova koje treba zbrinuti za duge zimske dane. Sem branja, ostavljanja plodova u podrume i pravljenja zimnice, baštovani imaju posla i sa velikim količinama raznog organskog materijala koji se polako nakuplja prilikom uređivanja i čišćenja bašti i okućnica. Česta praksa je, bar do skoro, bila spaljivanje lišća, granja i ostalog „đubreta“ koje se nakupilo, a nije zgoreg da ponovim da je paljenje organskog materijala zakonom zabranjeno i predstavlja veliku štetu  za životnu sredinu kao i za vlasnika parcele.

Važna je mikroklima bašte

četvrtak, 17 septembar 2015 08:26

Dragi organski baštovani, nadam se da uživate u branju povrća i voća koje ste sami uzgajali tokom protekle sezone. Ova povrtarska godina je bila topla pa su i biljke imale probleme sa rastom, cvetanjem i zametanjem plodova tokom letnjih vrućina. Čak i toploljubivo povrće kao što je paradajz ne voli kada je temperatura vazduha 40 stepeni. Kao ni mi.

Kako organski gajiti luk

četvrtak, 09 jul 2015 17:23

Ovaj moj blog je nastao kao odgovor na sledeće pitanje čitaoca. “Poštovana Snežana,
do sada se nisam bavio baštovanstvom, posadio sam crni luk onako kako su mi objasnili rođaci, a nešto sam pronašao i na internetu pročitao na netu. Međutim, crni luk mi ima jako male glavice. Pročitao sam negde da nedostatak padavina loše utiče na mladi luk, Nisam imao uslova da ga dodatno zalivam. Moram da napomenem da se nalazi u hladu i ispod velikog oraha. Ne znam da li i to utiče na veličinu glavice?

Uloga nevena u organskoj bašti

četvrtak, 11 jun 2015 10:41

Neven (Calendula officinalis L.) je ukrasna i lekovita biljka, a suvi cvetovi se od davnina upotrebljavaju u lekovite svrhe. Neven je jednogodišnja cvetna biljka. Seje se i rasađuje u proleće. Dešava se, kada je jesen duga i topla, da biljke koje su tek iznikle prezime zimu bez oštećenja i u rano u proleće nastave sa rastom. Koren nevena je vretenast i raste duboko u zemljištu. Iz njega izrastaju zeljaste, lako lomljive, stabljike visine 50-80 cm. Grane se u gornjoj polovini granaju i imaju svetlo-zelene duguljaste listove. Cvetne glavice prečnika 5-10 cm oblikuju se na vrhu svake stabljike. Plod je nazubljenog spoljnog ruba i srpasto savijen, svetlo do tamnosmeđe boje.

Pravljenje letnjeg komposta

sreda, 03 jun 2015 09:02

Kako leto odmiče, a biljke povećavaju lisnu masu i počinju da rađaju plodove, javlja se i potreba za njihovim prihranjivanjem u vidu organskih čvrstih ili tečnih đubriva. Iako se kompost najčešće pravi u kasnu jesen jer se tada bašta i okućnica pospremaju pred zimu, u ovom periodu u bašti takođe ima mnogo organskog materijala od kojeg možete napraviti bar jednu kompostnu humku. Iz kuhinja, bašti, njiva i voćnjaka ne treba ništa bacati. Sav materijal organskog porekla može da se iskoristi za proizvodnju organskog đubriva. Nakon što sa leja porežete stabljike graška, isecite ih na komade manje dužine što pre i ostavite ih negde u kraj bašte, zatim tu su otpaci od listova kupusa i svog ostalog povrća koje ste već ubrali u bašti, pokošena trava (bez semena) itd.

Kakva je budućnost naše ishrane

utorak, 02 jun 2015 10:17

Krajem aprila održana je, prva u nizu, tribina koju sprovodi Centar za promociju i edukaciju "Organska bašta". Kao koautor tribina koje su se devedesetih održavale u istom prostoru (sala na I spratu Doma omladine), a pod nazivom "Ekološka sreda", želela sam da ponovo u Beogradu pokrenemo teme vezane za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Ti dosadni puževi...

subota, 11 april 2015 11:41

Puževi su danas česti stanovnici naših bašti. Poremećaj prirodne ravnoteže izazvan krčenjem zabrana i isušivanjem bara doveo je do smanjenja broja njihovih prirodnih neprijatelja kao što su žabe, gušteri, slepići i ježevi. Kao preventivu protiv puževa možemo napraviti barijeru kopanjem rova (10 cm širine i toliko dubine) oko leja sa povrćem koji treba po dnu posuti nekim od materijala: drvenim pepelom, morskom soli, osušenim i zdrobljenim Ijuskama od jaja ili piljevinom. Ovo se sve može i izmešati i posipati oko bašte i između redova povrća.

Zemlju imam, ali ko da radi...

utorak, 10 februar 2015 10:03

Pre neki dan, stiglo mi je sledeće pismo: “Draga Snežana, obraćam Vam se jer imam adekvatan prostor za biološku proizvodnju u okolini Kragujevca, ali budući da živim u inostranstvu, ne mogu time lično da se bavim. Tražim pametne i poštene ljude sa kojima bih mogao naći neko rešenje. Unapred hvala na odgovoru, Zoran S.”

 

Kompost za svo voće i povrće

ponedeljak, 26 januar 2015 10:12

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca: “Da li se kompost (dobijen od lišća, kuhinjskih ostataka, slame, balege domaćih životinja…) može koristiti za maline, kupine i šljive? Da li odgovara svakom voću i povrću?”
Poštovani, prihranjivanje povrća i voća direktno je povezano sa sastavom i strukturom zemljišta u koju je voće posađeno i analizom zemljišta se dobijaju važne informacije koje se koriste za stvaranje optimalnih uslova za njihov rast, a đubriva (sredstva za ishranu biljaka) se racionalno koriste.

 


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 188