Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.rs

Možete je kontaktirati na [email protected]

Veb sajt:: http://organskabasta.rs/

Kako organski gajiti luk

četvrtak, 09 jul 2015 17:23

Ovaj moj blog je nastao kao odgovor na sledeće pitanje čitaoca. “Poštovana Snežana,
do sada se nisam bavio baštovanstvom, posadio sam crni luk onako kako su mi objasnili rođaci, a nešto sam pronašao i na internetu pročitao na netu. Međutim, crni luk mi ima jako male glavice. Pročitao sam negde da nedostatak padavina loše utiče na mladi luk, Nisam imao uslova da ga dodatno zalivam. Moram da napomenem da se nalazi u hladu i ispod velikog oraha. Ne znam da li i to utiče na veličinu glavice?

Uloga nevena u organskoj bašti

četvrtak, 11 jun 2015 10:41

Neven (Calendula officinalis L.) je ukrasna i lekovita biljka, a suvi cvetovi se od davnina upotrebljavaju u lekovite svrhe. Neven je jednogodišnja cvetna biljka. Seje se i rasađuje u proleće. Dešava se, kada je jesen duga i topla, da biljke koje su tek iznikle prezime zimu bez oštećenja i u rano u proleće nastave sa rastom. Koren nevena je vretenast i raste duboko u zemljištu. Iz njega izrastaju zeljaste, lako lomljive, stabljike visine 50-80 cm. Grane se u gornjoj polovini granaju i imaju svetlo-zelene duguljaste listove. Cvetne glavice prečnika 5-10 cm oblikuju se na vrhu svake stabljike. Plod je nazubljenog spoljnog ruba i srpasto savijen, svetlo do tamnosmeđe boje.

Pravljenje letnjeg komposta

sreda, 03 jun 2015 09:02

Kako leto odmiče, a biljke povećavaju lisnu masu i počinju da rađaju plodove, javlja se i potreba za njihovim prihranjivanjem u vidu organskih čvrstih ili tečnih đubriva. Iako se kompost najčešće pravi u kasnu jesen jer se tada bašta i okućnica pospremaju pred zimu, u ovom periodu u bašti takođe ima mnogo organskog materijala od kojeg možete napraviti bar jednu kompostnu humku. Iz kuhinja, bašti, njiva i voćnjaka ne treba ništa bacati. Sav materijal organskog porekla može da se iskoristi za proizvodnju organskog đubriva. Nakon što sa leja porežete stabljike graška, isecite ih na komade manje dužine što pre i ostavite ih negde u kraj bašte, zatim tu su otpaci od listova kupusa i svog ostalog povrća koje ste već ubrali u bašti, pokošena trava (bez semena) itd.

Kakva je budućnost naše ishrane

utorak, 02 jun 2015 10:17

Krajem aprila održana je, prva u nizu, tribina koju sprovodi Centar za promociju i edukaciju "Organska bašta". Kao koautor tribina koje su se devedesetih održavale u istom prostoru (sala na I spratu Doma omladine), a pod nazivom "Ekološka sreda", želela sam da ponovo u Beogradu pokrenemo teme vezane za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Ti dosadni puževi...

subota, 11 april 2015 11:41

Puževi su danas česti stanovnici naših bašti. Poremećaj prirodne ravnoteže izazvan krčenjem zabrana i isušivanjem bara doveo je do smanjenja broja njihovih prirodnih neprijatelja kao što su žabe, gušteri, slepići i ježevi. Kao preventivu protiv puževa možemo napraviti barijeru kopanjem rova (10 cm širine i toliko dubine) oko leja sa povrćem koji treba po dnu posuti nekim od materijala: drvenim pepelom, morskom soli, osušenim i zdrobljenim Ijuskama od jaja ili piljevinom. Ovo se sve može i izmešati i posipati oko bašte i između redova povrća.

Zemlju imam, ali ko da radi...

utorak, 10 februar 2015 10:03

Pre neki dan, stiglo mi je sledeće pismo: “Draga Snežana, obraćam Vam se jer imam adekvatan prostor za biološku proizvodnju u okolini Kragujevca, ali budući da živim u inostranstvu, ne mogu time lično da se bavim. Tražim pametne i poštene ljude sa kojima bih mogao naći neko rešenje. Unapred hvala na odgovoru, Zoran S.”

 

Kompost za svo voće i povrće

ponedeljak, 26 januar 2015 10:12

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca: “Da li se kompost (dobijen od lišća, kuhinjskih ostataka, slame, balege domaćih životinja…) može koristiti za maline, kupine i šljive? Da li odgovara svakom voću i povrću?”
Poštovani, prihranjivanje povrća i voća direktno je povezano sa sastavom i strukturom zemljišta u koju je voće posađeno i analizom zemljišta se dobijaju važne informacije koje se koriste za stvaranje optimalnih uslova za njihov rast, a đubriva (sredstva za ishranu biljaka) se racionalno koriste.

 

Kako gajiti šparglu organski

subota, 27 decembar 2014 09:53

Ovaj blog je moj odgovor na sledeće pismo čitalaca: „Poštovana, mi smo novopečeni baštovani koji su kupili kuću na obroncima Fruške Gore. Nekako smo nabavili seme špargle, a ne znamo ništa o njoj niti smo je ranije koristili u ishrani. Zanima me da li možemo da je direktno posejemo u baštu ili moramo da pravimo rasad.
Hvala unapred,

Radovi u novembru

ponedeljak, 24 novembar 2014 13:10

Ovo je mesec kada se poslednji plodovi prikupljaju sa leja pred kišu, mraz i sneg. Novembar je uvek ćudljiv, može biti suv i topao kao ove godine ili hladan i tmuran. Veoma je važno u ovom mesecu pokupiti sav organski materijal i iskoristiti ga za proizvodnju komposta. Tako će, između ostalog, bašta ponovo izgledati uredno.Takođe, grane, grančice i ostalu biljnu masu iskoristiti za pravljenje visoke leje.

Popravka strukture zemljišta

petak, 21 novembar 2014 21:19

Ovaj blog je moj odgovor na sledeće pitanje čitalaca. „Poštovana Snežana, mi smo mladi bračni par koji živi na obroncima Fruške gore. Pošto nam je zemljište glinovito i teško, pre dve godine smo počeli da proizvodimo svoj glistenjak kako bismo poboljšali zemlju u bašti.
Napredak se već vidi, ali nam nije jasno kako da unosimo glistenjak u zemlju, a da ne prevrćemo zemlju i samim tim poremetimo mikrosvet. Do sada smo unosili samo stajnjak i to klasičnim putem, odnosno prilikom prekopavanja ašovom.
Zbunilo nas je kada smo pročitali da kada se organsko đubrivo ne unese u zemlju, nego ostane na površini, ono izgubi svoja hranljiva svojstva, a uz to je naša zemlja sabijena i tokom sezone se slegne i ne može da se seje bez prekopavanja.
Vredni baštovani”


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 187