Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.rs

Možete je kontaktirati na [email protected]

Veb sajt:: http://organskabasta.rs/

Kako se pravi krečni sumpor

utorak, 11 novembar 2014 10:05

Ovaj blog je moj odgovor na sledeće pitanje čitateljke.
“Poštovana, kupila sam vašu knjigu, ima korisnih stvar ali nisam našla odgovor u njoj kako se otarasiti smrdi bube u našim baštama je najezda i kako se pravi krečni sumpor? Molim vas da mi odgovorite. Pitala sam u poljoprivrednoj apoteci ali oni nisu znali da odgovore. Pozdrav, Gordana”.

Napravite svoj plastenik

petak, 19 septembar 2014 11:17

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca o tome kako da napravi svoj plastenik. Pitanje je glasilo:
“Poštovana Snežana, zagovornik sam organskog gajenja i imam dvadesetak kilometara od kuće, basticu od četiri ara. Proizvodim povrće koje moja porodica voli. Zadovoljna sam i srećna dok radim, međutim, poslednje tri godine ne mogu da proizvedem paradajz. Rešila sam da ovih dana podignem plastenik, malen, u gradu pored kuće u kojoj živimo. Ako imate vremena, molila bih za neka praktična uputstva. Gajila bih paradajz, papriku i krastavac. Molim za savet.
Unapred hvala, Nevenka iz Zaječara.

Radovi u avgustu

sreda, 13 avgust 2014 07:13

Ovaj avgust će svakako ostati upamćen po borbi da se sačuva što više plodova od uticaja prekomerne kiše i stalne vlage u vazduhu. Teško se mogu izbrojati sunčani dani, a i kada se sunce pojavi na nekoliko sati, već se pojavljuju oblaci koji najavljuju padavine. Setićemo se kako su januar, a naročito februar, bili „topli“ pa je izgledalo da to neće izaći na dobro.

Buduća zaštita počinje sada

utorak, 12 avgust 2014 12:21

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje koje mi je postavio čitalac koji je tek počeo da se bavi organskim baštovanstvom. Pitanje glasi:  "Poštovana, ja sam baštovan u nastanku i naravno mogao bih vam postavljati pitanja do iznemoglosti ali bih se zadržao samo na onome što me trenutno najviše žulja. Radi se o tome da mi je plamenjača ove godine bukvalno UNIŠTILA kompletan paradajz, 40 strukova. Kada sam video da je truljenje zelenog ploda i sušenje lista uzelo maha pokušavao sam par dana sa prskanjem rastvorom suve ljuske crnog luka (negde sam pročitao da je to delotvorno) međutim rezultat je katastrofa. Bio bih vam zaista zahvalan ako bi mogli u par rečenica da me uputite kako da ubuduće izbegnem ovako ružne stvari. Napominjem da me naravno interesuje isključivo uzgoj na organskoj osnovi bez otrova i instant rešenja. Unapred iskreno zahvalan, Milovan"

Ljuta paprika protiv buba

petak, 18 jul 2014 09:04

Ovaj blog je moj odgovor na sledeće pitanje čitaoca: "Poštovana Snežana, potrebna mi je vaša pomoć, moju baštu napadaju bube smrdljivi martin. Uništavaju plodove paradajza. Sa nestrpljenjem očekujem vaš savet, Vera, Smederevo". Poštovana Vera, smrdibuba se hrani uglavnom lišćem i ranije nije pravila veće štete u povrtarstvu. Međutim, sve više ih ima na paprici, paradajzu, mahunarkama...

 

Okopavanje i đubrivo od koprive

petak, 04 jul 2014 08:54

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca koji gaji pasulj tetovac i beli kukuruz, a želeo bi da ih zaštiti od štetočina na prirodan način, organskim preparatima.
Poštovani, biljke su dosta male, biće dobro ukoliko tokom leta ne bude većih vrućina jer to može negativno uticati na formiranje cvetova i zametanje mahuna.

 

Kada se voda duže zadržava u zemljištu, dolazi do problema u snadevanju biljke kiseonikom, a manifestuje se kroz pojavu anoksije - potpunog nedostatka kiseonika i hipoksije - smanjene količine kiseonika. Ukoliko ste imali sreće da vam kuće i bašte nisu bile ugrožene, i dalje postoje problemi sa kojima se baštovani susreću. Voda je biljkama od vitalnog značaja za odvijanje metaboličkih procesa. Ona je neophodna za rast i razvoj biljke, kao i za transport hranljivih materija kroz biljku, učestvuje u brojnim metaboličkim biohemijskim procesima, održava čvrstoću i oblik biljke i naravno određuje kvalitet i ukus samog ploda. 

Gajenje začina na terasi

sreda, 14 maj 2014 08:33

Već sam pisala o gajenju povrća na terasama, a upravo je sada pravo vreme da se poseju začinske biljke. Biće još reči o tome, a sada samo da se podsetimo da mnoge mirisne, začinske, ali i lekovite biljke možemo gajiti u sopstvenom stanu, na maloj površini. Lavanda, ruzmarin, majčina dušica, žalfija, bosiljak, lovor, ali i peršun, celer, vlasac su biljke koje možete gajiti u saksijama i sandučićima na prozorskoj dasci u kuhinji ili na terasi. Pri odabiru mesta za sađenje voditi računa o količini svetla i da biljke budu zaklonjene od vetra. Biljke gajene u ovakvim uslovima su osetljivije pa je potrebno posvetiti im više pažnje.

Radovi u maju u bašti

subota, 10 maj 2014 12:02

U maju vremenski uslovi, tj. ritam smenjivanja sunčanih i kišnih dana određuju  i ritam radova u povrtnjaku i na okućnici. Bašte i dvorišta su najlepša u maju, trava je zelena, ruže cvetaju kao i mnogobrojno šiblje i cveće, a bašta već ima prepoznatljiv izgled. Maj je mesec setve i rasađivanja jer je prošla opasnost od ranih mrazeva i povrće koje traži dosta toplote može da raste na otvorenom.

 

Priprema bordovske čorbe

ponedeljak, 05 maj 2014 09:56

Bolesti koje se mogu ispoljiti u bašti imaju više uzročnika, a preventivne mere zaštite, naročito preventivno prskanje biljnim zaštitnim sredstvima od izuzetnog je značaja. Povrće najčešće strada od različitih gljiva, a ređe prouzrokovače bolesti predstavljaju bakterije i virusi. Parazitske gljive žive u ili na organima biljaka, uzimajući napadnutoj i oboleloj biljci hranu i razarajući njeno tkivo. Ovi vremenski uslovi  idealni su za razvoj gljiva, odnosno bolesti koje uzrokuju, jer im svakodnevne kiše i relativna visoka vlažnost vazduha, uz višu temperaturu, odlično pogoduju rastu.


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 159