Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.org

Možete je kontaktirati na [email protected]

Veb sajt:: http://www.organskabasta.org

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca o tome kako se izboriti sa crvima koji napadaju luk, zlaticom i buvačem… Već sam pisala o tome da je u bašti sve relativno mirno do polovine aprila, a onda  izleću ili doleću razne štetočine. Do tada niko previše ne razmišlja o preventivnim merama kao što su plodored i mešovita setva i sadnja. U organskoj proizvodnji puno vremena ulažemo unapred i sprovodimo mnoge aktivnosti "da se ne desi..." Zbog toga se biljke preventivno zalivaju i prskaju brojnim preparatima koji treba da oteraju štetočine ili da spreče širenje bolesti.

Setva semena na optimalnu dubinu

ponedeljak, 21 april 2014 07:56

Kako je vreme bilo pogodno za setvu tokom februara i marta, većina ranih prolećnih kultura je već posejana. Tokom aprila seju se u više navrata salata, rotkvice, crni i beli luk, praziluk, a u zaklonjenom povrće koje zahteva više toplote.
Baštovani ponekad nisu sigurni koja je optimalna dubina setve i da li to pravilno rade. U principu, dubina setve određena je veličinom semena.

Radovi tokom aprila

utorak, 08 april 2014 08:20

Tokom aprila bašta dobija svoj prepoznatljivi izgled. Većina povrća posejanog tokom februara i marta je iznikla, biljke su sklopile redove pa se može oceniti da li je setva bila uspešna ili ne. Ukoliko je potrebno, dosejati korenasto povrće i posaditi arpadžik na mesto izvađenih mladih lukovica.
U ovom mesecu uveliko se beru rotkvice, mladi luk, salata, blitva, spanać, zelje...
April donosi i kišno vreme koje u ovom periodu odlično pogoduje rastu korova. Tu borbu morate svakodnevno, dosledno da vodite, inače će nepoželjne biljne vrste ugušiti naše drage biljke.

Radovi u martu

četvrtak, 06 mart 2014 08:25

U ovom mesecu u bio-bašti ima mnogo posla. Ako je sneg okopnio, grabuljama treba skinuti površinski neraspadnuti sloj, posuti leje kompostom i ostaviti zemlju nekoliko dana da se greje.
Ako je zemlja tvrda i nabijena, treba je rastresti vilama. Tek onda se može početi sa sejanjem povrća. Po završetku sejanja vratiti malč između redova.

Sneg je neophodan zemljištu

petak, 21 februar 2014 14:26

Da ne bude da stalno pišem o snegu kojeg, na naše žaljenje, nema, čini mi se da ga skoro nije bilo tako malo i dvadeset stepeni u februaru nikako se ne može nazvati malim poremećajem, ali izgleda da su se ovakve promene dešavale i ranije pod raznim uticajima. Proučavajući neke stare poljoprivredne kalendare nailazila sam na podatke da su januar i februar bivali topliji i početkom prošlog veka. Snežni pokrivač je izuzetno važan i utiče na rast i razviće ratarskih i povrtarskih kultura i voća, održava režim voda ali i njegova fitosanitarna uloga je neprocenljiva za poljoprivredu.

Radovi u februaru

petak, 14 februar 2014 07:55

Čim sneg okopni,  treba skinuti malč sa leja, prorahliti leje vilama ili ašovom, zatim poravnati zemlju, posuti kompost i ostaviti zemlju da se ugreje.

Ako nemate toplu leju, napravite je sada. U prvoj dekadi meseca u nju ili u zaštićeni prostor-klijalište posejati papriku, paradajz, kupus i kelerabu.

Kako odabrati plac ili imanje

četvrtak, 06 februar 2014 08:11

Želja da budu okruženi zelenilom i uživaju u sopstvenom vrtu nagnala je mnoge da potraže adekvatan plac ili kupe vikendicu ili kuću. Ali kao što bude pri takvim potragama, tek kada započnete da pratite oglase i pozivate vlasnike kuća i placeva koji su na prodaju, shvatite koliko se razlikuje ono što se nudi i ono što vidite na terenu. Posle brojnih pokušaja i obilaska mnogih imanja po Srbiji, obeshrabrite se i poželite da odustanete.

Kada započeti setvu

nedelja, 19 januar 2014 14:33

Baštovanska dilema: najčešće pitanje koje mi ovih dana postavljaju jeste da li krenuti sa setvom s obzirom na spoljne temperature. Možda smo zaboravili, ali prošle godine je februar bio topao i suv, a onda do aprila nije moglo da se uđe u bašte. Još pamtimo ona vremena kada se u dan mogla isplanirati setva u proleće i žetve u leto i jesen.

 

Usavršavanje tokom zimskih dana

subota, 04 januar 2014 09:36

Tokom ovih prohladnih dana nema baš mnogo posla napolju i pravo je vreme za učenje i usavršavanje, pa smo se i mi time bavili. Tokom nekoliko seminara i radionica koje sam održala u protekla dva meseca, naučili smo osnove organskog baštovanstva, kako da đubrimo i štitimo biljke ali i kako da ih tehnološki proizvedemo. Zatim smo na radionicama vežbali planiranje naredne sezone. Bilo je dinamično na edukacijama, a polaznici su postavljali brojna pitanja, sve u želji da poprave greške od prošle godine.

Koze su sjajan izbor

ponedeljak, 02 decembar 2013 07:17

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje našeg čitaoca o kozjem stajnjaku. Drago mi je što je postavljeno to pitanje, uglavnom se pominje ovčji stajnjak jer su kozji i ovčiji dosta slični po sastavu. Držanje koza postalo je u poslednjih nekoliko godina sve više zastupljeno i kod nas i u evropskim zemljama, a osnovni razlog za takvu pojavu treba tražiti u zadovoljavajućim ekonomskim efektima. Ova izdržljiva životinja imala je zanimljivu istoriju na našim prostorima. Neposredno uoči i odmah nakon Drugog svetskog rata, koza je gajena u velikom broju u svim krajevima Balkana i bila okosnica preživljavanja u mnogim krajevima, ali je ubrzo okarakterisana kao životinja štetna po šume i kao izazivač erozije.


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 100