Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.rs

Možete je kontaktirati na [email protected]

Veb sajt:: http://organskabasta.rs/

Decembar

četvrtak, 28 novembar 2013 07:47

Zima je počela i sada se energija usmerava ka poslovima koji mogu da se sprovode u zatvorenom prostoru. Iako je sneg obeleo po čitavoj zemlji, tokom ovog meseca smenjivaće se i sunčani, ali hladni i suvi dani sa kišom, susnežicom i snegom. Ukoliko niste napravili kompost, svu raspoloživu organsku materiju poslagati usitnjenu po lejama.

Kako čuvati povrće zimi

ponedeljak, 18 novembar 2013 09:58

Ovaj blog je odgovor na sledeće pitanje koje sam dobila od čitalaca našeg veb sajta.  „Poštovana, ove godine sam prvi put posejala baštu i ona je, ne znam da li je u pitanju početnička sreća, odlično uspela. Sada još berem papriku, praziluk, kupus, ima nešto i graška, ali ostalo je puno korenastog povrća koje želim da sačuvam tokom zime, a nemam adekvatan podrum. Da li mogu nešto još da uradim ili moram da pravim trap?“
Vera, Vrčin

Šta sa opalim lišćem

sreda, 06 novembar 2013 08:36

Poštovana Snežana, imamo vikendicu ispod Kosmaja i moji roditelji su zasadili preko 20 stabala voća. Tu su jabuke, kruške i trešnje, imamo i dva oraha i lesku. Čitao sam da ne treba paliti lišće, a mi smo to svake godine radili, interesuje me kako možemo da iskoristimo lišće i da li su sve voćke pogodne da se iskoriste. Mladen

Planiranjem do bolje organizacije

petak, 20 septembar 2013 08:37

Htela bih da se nadovežem na Igorovo pitanje po još jednom osnovu, a to je planiranje povrtnjaka jer se pokazalo kao slaba tačka kod mnogih koji su ove godine započeli baštu.
Tek sada, kada sezona prolazi, shvatili su da je mnogo dodatnog posla moglo biti sprečeno boljom organizacijom. Jer, nova sezona počinje već krajem januara, pogotovo ukoliko želite da berete svoju salatu, mladi luk ili rotkvice. Vremena za predah u stvari ima jako malo, a ko uživa u baštovanstvu uvek može da nađe sebi posla.

Neophodna je smena biljnih vrsta

ponedeljak, 02 septembar 2013 13:36

Ovo je odgovor na pitanje našeg čitaoca, koje je glasilo: poštovana Snežana, prvi put sam proletos posadio baštu, pratio sam neka uputstva sa sajta. Nije ispalo loše, ali me sada buni to što pominjete plodored, šta je tačno on i zašto da ga primenjujem. Baštu sam sejao onako, bez nekog plana. Hvala unapred, Igor.

 

Organsko se ne gaji u zatvorenom

petak, 09 avgust 2013 10:36

Danas je udruženje primilo poziv od gospodina  koji je zvao da nas pita gde može da se raspita o gajenju povrća "sa stola" i da bi i on hteo da se bavi organskom proizvodnjom i da ga uputim ko izdaje sertifikat. Kako je objasnio, on ima 250m2 zatvorenog, zidanog prostora koji bi hteo da iskoristi za gajenje povrća, a pošto je na TV-u video kako se povrće gaji u zatvorenom prostoru, na stolovima, bez sunčevog svetla, a pod veštačkim osvetljenjem, on smatra da je idealno da na taj način iskoristi prazne prostorije koje ima i da proizvodi zdravu, organsku hranu. Naravno, po njemu, to bi bili čisti organski proizvodi i samo treba da dobije sertifikat za to.

Zasadite ono što vam treba

četvrtak, 25 jul 2013 10:56

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca, koje glasi: “Poštovana Snežana, sa suprugom i klincima otišla sam da živim van Beograda, pre dve godine smo kupili plac od 20 ari sa kućom i na oko 150m2  smo napravili baštu. Želimo da sve gajimo organski ali, nažalost, mi smo gradska deca i nemamo mnogo iskustva. Želela sam da nabavim Vašu knjigu Organska bašta ali nisam uspela da je pronađem u prodaji. Da li Vi možda imate neki primerak koji bi mogla da kupim i da li je ima u nekoj knjižari? Bila bih Vam veoma zahvalna na odgovoru i možda nekoj preporuci vezano za gajenje, zaista nam je potrebna pomoć.”

Mnogo cvetova ne znači i dobar rod

ponedeljak, 08 jul 2013 11:36

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje našeg čitaoca o gajenju paradajza, koje je glasilo:  „Da li možete više da mi objasnite koji su to zaperci koji se kidaju kod paradajza - pošto imam 40 korena zasađeno u bašti pa kakvo đubrivo da koristim, zemlja je dosta blatnjava,a cveta samo tako...“

Sa korovima - oprezno

ponedeljak, 24 jun 2013 09:29

Ovo je odgovor na pitanje čitaoca našeg veb sajta, koje je glasilo: "Snežana, zanima me kako kopriva deluje na lisne vaši pošto su i nju napale toliko da nisam mogao ni da je upotrebim već sam je pokosio i sada imam mlado lišće. Koliko često treba prskati sa koprivom da bi bilo efekta? Napale su mi krastavac, papriku, ludaje i bagrem. Kako oterati mrave, pošto ih oni raznose po bašti?"
Ukratko, odgovor bi bio: Poštovani, gajenje povrća po biološkim principima i dobijanje zdravih plodova predstavlja odgovoran posao koji zahteva dosta pažnje, truda i znanja.
Kako ne bismo došli u situaciju da koristimo biopesticide, potrebno je sprovesti čitav niz mera koje su prevencija razvoju bolesti ili najezdi štetočina.

Kako gajiti paradajz na terasi

sreda, 29 maj 2013 10:09

Ovo je odgovor na pitanje o gajenju paradajza na balkonu, koje je postavila čitateljka našeg veb sajta. Pitanje je glasilo: "Kupila sam stabljiku paradajza u saksiji i želim da je presadim u veću posudu i da je gajim na terasi koja ima oko 6-7 sati sunca dnevno. Možete li mi reći kolika posuda/saksija treba da bude i koliko često da paradajz zalivam, kao i kojim prirodnim đubrivom da ga tretiram. Šta još uz to mora da se radi da bi se biljka očuvala i da bi rodila? Koliko vremena treba od biljke koja je sada nekih 15cm visoka do momenta kada počne da rađa?"


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 147