Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.rs

Možete je kontaktirati na [email protected]

Veb sajt:: http://organskabasta.rs/

Ograde i uticaj na mikroklimu

četvrtak, 26 april 2012 08:20

Postoji velika različitost stilova, tipova kao i materijala od kojih ograde mogu biti napravljene. Potrebno je izabrati najpogodnije rešenje koje će se harmonično uklopiti u okolinu. Visina, forma i karakter ograde su isto toliko važni koliko i prirodni izgled i uklopljenost među drveće i zelenilo.
Po funkcionalnosti ograde mogu biti zidane, transparentne (prozirne) i žive ograde.

 

Bolesti i štetočine povrća

četvrtak, 05 april 2012 09:53

Posmatranje je najvažnija preventivna mera u sprečavanju širenja bolesti ili štetočina. Svakoga dana treba dobro pogledati povrće i svaki list koji je promenio boju ili se suši, treba ukloniti.
Napasnika ima mnogo, ali je najvažnije sprovoditi preventivne mere koje će sprečiti razvoj bolesti ili smanjiti broj štetnih insekata.

Da bi se zemljište u organskoj bašti obrađivalo na odgovarajući način, a biljke imale adekvatnu negu, potrebni su alat i odeća za rad. Svaki povrtar koristi alat koji mu najviše odgovara, ali u bašti moraju da budu lopata, ašov, velika i mala motika sa dugom drškom, male motičice sa kratkom drškom, ručni kultivator, trozubac za rahljenje zemljišta, alatke za podsecanje korova, vile, ručna kosa za košenje trave, metalne grabulje, lopatice za sadnju i sadiljka ili klin za sadnju rasada.

 

Planiranje setve i sadnje

sreda, 29 februar 2012 07:41

Prilikom planiranja povrtnjaka u ovoj godini veoma je važan plan setve i sadnje. Za to je potrebno napraviti spisak svih kultura koje će se gajiti, kao i koje su količine potrebne tokom godine. Na osnovu toga se procenjuje kolika je površina potrebna za svaku odabranu kulturu. Spisak povrća podeliti u 3 grupe prema tome koliko hranljivih materija trebaju za rast i plodonošenje.

Pravilna obrada zemljišta, održavanje vodno-vazdušnog režima, zalivanje i navodnjavanje, nastiranje, primena organskih i mineralnih đubriva i zelenišno đubrenje su važne agrotehničke mere koje doprinose očuvanju strukture zemljišta kao i njegove plodnosti. Pravilna obrada se ogleda u plitkoj jesenjoj ili prolećnoj obradi uz korišćenje ašova na manjim ili lake mehanizacije na većim površinama.

 

Izrada visoke leje

utorak, 27 decembar 2011 08:13

Sem uštede u prostoru, njenim se podizanjem dobija i mogućnost rane setve i sadnje povrća, vremenski mnogo pre nego što to može da se izvede na klasičnim lejama, što je posebno važno u hladnijim klimatskim područjima. Zemlja u visokoj leji je za nekoliko stepeni toplija od okolnog zemljišta. Od Kine pa do naših geografskih prostora princip izrade i održavanja visoke leje je isti.

Kada je zemljište za povrtnjak pripremljeno pristupa se pravljenju leja. Veličina i oblik leja se određuje prema potrebama: može biti u obliku kvadrata, pravougaonika, trouglasta, okrugla... Trouglaste i okrugle leje idealne su za začinsko bilje i ukrasne vrste.

 

Upoznajmo slojeve u zemljištu

petak, 09 decembar 2011 08:44

Zemljište u bašti čine tri osnovna sloja, a to su površinski sloj, sloj raspadanja organske materije i humusni sloj. Svaki od njih ima svoju ulogu u procesu rasta i sazrevanja biljaka i stoga je veoma važno, ukoliko struktura zemljišta to dozvoljava, što manje remetiti te slojeve.
Ukoliko je zemljište siromašno humusom, sabijeno i teško za obradu, onda zahteva dodatne agrotehničke mere koje će doprineti poboljšanju vodno-vazdušnog režima i poboljšati njegovu plodnost i strukturu.

 

Proizvodnja komposta

četvrtak, 01 decembar 2011 08:03

U kasnu jesen, kad i poslednje lišće opadne sa drveća, deo jesenjeg miljea u seoskim i prigradskim sedinama je i slika dima koji u sumrak izlazi iz vrtova i voćnjaka. Ceremonija spaljivanja sakupljenog lisća je znak urednosti vlasnika bašte koji je očistio travnjak, ali ne i dobrog domaćina. Jer, sa izuzetkom lišća oraha i hrasta, koje se vrlo sporo razgrađuje, lišće je odlična sirovina za proizvodnju komposta. Prava šteta ga je spaljivati čak i u slučaju kad biste dobijeni pepeo iskoristili za prihranjivanje voćaka, povrća i cveća.

Novembar

sreda, 30 novembar 2011 08:03

U novembru je najvažnije pokupiti sav organski materijal i iskoristiti ga za proizvodnju komposta. Tako će, između ostalog,  bašta ponovo izgledati uredno.Takođe, grane, grančice i ostalu biljnu masu iskoristiti za pravljenje visoke leje. 


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 160