Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.rs

Možete je kontaktirati na [email protected]

Veb sajt:: http://organskabasta.rs/

Iskonska je potreba čoveka da bude u kontaktu sa prirodom, a gajenje hrane odvajkada je bilo deo svakodnevnih ljudskih aktivnosti. Stanovnici seoskih i prigradskih naselja najčešće raspolažu dovoljno velikom okućnicom na kojoj uzgajaju povrće, voće, cveće i ukrasno bilje. Gradska sredina, ona urbana, osuđena je na beton i veoma malo zelenih površina koje su izložena enormnom zagađenju.

 

Ko bere plodove našeg rada?

ponedeljak, 07 novembar 2011 08:51

Činjenica je da štetočine i patogeni organizmi nanose štetu našim baštama i umanjuju prinose i kvalitet onoga što se proizvede. Činjenica je i da su naše bašte njihovo prirodno stanište za život. Sad, naše je da se trudimo da što se broj štetnih organizama svede na najmanju moguću meru, a njihovo da se trude da prežive. Mala šala, naravno.

 

Organska bašta u ravnici/brdskom području

četvrtak, 27 oktobar 2011 10:17

Prilikom planskog uređenja okućnice sve celine koje smo poželeli i pobrojali treba da budu usklađene sa ekološkim uslovima koji vladaju na samom terenu, tj. sa oblikom i veličinom placa, nagibom terena i ekspozicijom u odnosu na strane sveta i samim položajem kuće. Agroekološke uslove prevashodno diktira reljef terena, ali i mi sami možemo uticati na mikroklimu našeg placa.

Oktobar

subota, 01 oktobar 2011 07:00

Krajem leta i početkom jeseni u baštama i na okućnicama ima najviše organske materije. Veoma je važno sakupljati delove biljaka, sitne grančice i lišće i koristiti ih kasnije za pripremu komposta.

 

Ima zaštite i bez hemije

petak, 30 septembar 2011 22:36

Kada se pomene organska proizvodnja, većina ljudi sumnjičavo zavrti glavom i kaže da je nemoguće proizvoditi hranu bez hemije. Čak i da se zamene veštačka đubriva oganskim, kažu oni, to još i nekako može, ali zaštita...

Na sreću, uz velike napore da se podstakne ova proizvodnja, ulaže se i u edukaciju potrošača koji sa puno poverenja kupuju organske proizvode.

 

Planiranje povrtnjaka

petak, 30 septembar 2011 22:31

Okućnica pruža neverovatne mogućnosti ulepšavanja i uređenja prostora oko nas. Naravno da je važna i korist koja se ima od proizvodnje povrća i voća ali ne smeju se zanemariti ni njen izgled, boje, mirisi i opšti vizuelni doživljaj kada se u njoj nalazimo.

Već sam napomenula da povrtnjak može da zauzima najbolje mesto na placu ukoliko je gajenje povrća prioritet. Dobro je napraviti plan, tj. raspored celina unutar njega, kako bi kasnije bio funkcionalna celina.

 

Kakvo je zemljište u vašoj bašti?

petak, 30 septembar 2011 22:23

Osnovu organske bašte čini rahlo, rastresito, humusom bogato zemljište. Ono omogućava ravnomeran rast biljaka koje najveći deo hranljivih materija uzimaju iz njega. Ostatak svojih potreba biljke zadovoljavaju iz atmosfere. Biljke koriste preko 100 hemijskih elemenata za rast i sazrevanje, a mikroelementi su podjednako važni kao i azot, fosfor i kalijum. U organskoj poljoprivredi ne koriste se sintetička sredstva za đubrenje već se sve potrebe biljaka za hranljivim elementima zadovoljavaju primenom organskih, mineralnih đubriva i tečnih biljnih đubriva kao i njihovim kombinacijama.

 

Plansko uređenje okućnice

četvrtak, 29 septembar 2011 20:30

Danas sve veći broj proizvođača odlučuje da proizvodi hranu bez po zdravlje štetnih sastojaka, tj. po principima organske poljoprivrede. Organski proizvodi se mogu kupiti na pijačnim  tezgama  i naći na policama u supermarketima. Tome su svakako doprineli zakonska regulativa, sistem kontrole i sertifikacije kao i veće prodajne cene.

Takođe, ima i iskusnih povrtara i voćara koji na svojim imanjima i okućnicama proizvode zdravo voće i povrće za svoje potrebe, ali i onih koji bi želeli da započnu sa gajenjem, ali nemaju dovoljno znanja i iskustva. 

 


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 186