Vi ste ovde: Početna Blogovi saradnika Koze su sjajan izbor

Koze su sjajan izbor

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje našeg čitaoca o kozjem stajnjaku. Drago mi je što je postavljeno to pitanje, uglavnom se pominje ovčji stajnjak jer su kozji i ovčiji dosta slični po sastavu. Držanje koza postalo je u poslednjih nekoliko godina sve više zastupljeno i kod nas i u evropskim zemljama, a osnovni razlog za takvu pojavu treba tražiti u zadovoljavajućim ekonomskim efektima. Ova izdržljiva životinja imala je zanimljivu istoriju na našim prostorima. Neposredno uoči i odmah nakon Drugog svetskog rata, koza je gajena u velikom broju u svim krajevima Balkana i bila okosnica preživljavanja u mnogim krajevima, ali je ubrzo okarakterisana kao životinja štetna po šume i kao izazivač erozije.

Kampanja se sprovodila tako da su se malo isticale koristi od nje, da bi se konačno njihovo držanje zabranilo zakonom koji je donet 1954. godine i tada je uništeno preko 80% grla, a ostao ih je vrlo mali broj, uglavnom sanskih i domaćih koza koje su u manjem broju držane na individualnim gazdinstvima. Moram da dodam da je to uticalo, namerno ili slučajno, na napuštanje sela i naseljavanje gradova koji su imali industriju u povoju. Lično sam slušala priče starijih meštana po mnogim selima u Crnoj Gori i Srbiji koji se sećaju tih vremena i velike nepravde i štete koja je ljudima naneta.
Danas je jasno da su na uništavanje naših šuma u velikoj meri uticali faktori kao što su poplave, erozije, učestali požari, a najviše čovekovo loše gazdovanje šumskim fondom.
Držanje koza je u velikoj meri slično držanju ovaca.
Koza je po svojoj prirodi vrlo temperamentna domaća životinja koja ima potrebu da stalno bude u pokretu. Koziji stajnjak spade u grupu "toplih stajnjaka"  i jedno je od najboljih đubriva. Po “jačini” je sličan goveđem i ovčjem stajnjaku. Naročito je pogodan za povrtarsku i voćarsku proizvodnju.
Ovo đubrivo gubi na kvalitetu prilikom lošeg skladištenja i treba ga čuvati pokriveno u ukopanim bazenima. Najbolje je koziji stajnjak rasturiti po njivi ili bašti i zemljište odmah nakon toga zaorati.
 

 

e-max.it: your social media marketing partner
Poslednji put izmenjeno petak, 06 decembar 2013 18:38
Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.org

Možete je kontaktirati na snezaognjenovic@gmail.com

Web sajt: www.organskabasta.org

Napomena redakcije: Postavljanje novih komentara je privremeno isključeno zbog renoviranja web sajta.