Opstipacija – manje i više poznato

Opstipacija ili neredovno pražnjenje creva, ili poteškoće kod pražnjenja creva zbog tvrde i suve stolice, sve su češći problemi nastali kao posledica modernog načina života. Normalna stolica je mekša i lako napušta naše telo. Različita su mišljenja o broju stolica koja se smatraju normalnim. Velik deo konvencionalnih izvora smatra da 3 pražnjenja nedeljno još uvek ne spada u domen konstipacije, dok prvenstveno naturopatski krugovi smatraju da je čak i jednom dnevno nedovoljno. Po nekima je idealno imati 3 pražnjenja na dan. Lično smatram da pražnjenje jednom dnevno spada u okvire normalnog funkcionisanja debelog creva i digestivnog sistema.

 


Uzroci opstipacije
Mnogi su uzroci sporog pražnjenja creva i mogu se javljati i u kombinaciji.
Najčešći uzroci su
•    Ishrana bez dovoljno vlakana i nedovoljno svežeg povrća i voća i istovremeno ishrana u kojoj preovlađuju visokoprerađene namirnice
•    Nedovoljno unošenje vode u organizam
•    Nedostatak kretanja
•    Neki tipovi nerešenih emocionalnih konflikata i nemogućnost da se otpuste neke emocije.
•    Ponekad može imati u pozadini i ozbiljan zdravstveni problem

Manje poznati uzroci

•    Nedostatak nekih masnoća u ishrani
•    Nedostatak nekih enzima pankreasa (posebno kod starijih)
•    Odlaganje nagona za pražnjenje creva – kad se oseti potreba, ne treba odlagati
•    Suviše česta upotreba laksativa (sredstava za pražnjenje)
•    Korišćenje nekih medikamenata (za smanjenje krvnog pritiska, statini, neki analgetici, antacidi sa aluminijumom (lekovi za zaštitu želudčane sluzokože)
•    Korišćenje nekih dodataka (kao na primer gvožđe,  vitamin D, mnogi dodaci kalcijuma)
•    Prisustvo parazita u crevima
•    Prisustvo debljeg sloja naslaga u crevima
•    Trudnoća može doprineti stanju opstipacije.
•    Problem sa endokrinim sistemom, a posebno kod hipotiroidizma
•    Loša fukcija jetre kojoj bi veoma dobro došla detoksikacija
•    Izloženost toksinima kao što su insekticidi, pesticide i teški metali

Nautopatski princip je da zdravlje počinje od digestivnog sistema i sposobnosti ovog sistema da izbaci otpadne materije i toksine. Ukoliko se zapusti stanje opstipacije, treba da budemo svesni da otpadne materije koje trunu u našem telu stvaraju toksine koji zagađuju ceo organizam. Takođe se stvaraju naslage na zidovima debelog creva koje nabijaju delove fecesa u zidove creva i stvaraju džepove koji se mogu upaliti i doprineti daljem problemu.
Svemu ovom ne doprinosi ni činjenica da današnji način pražnjenja debelog creva nije ono što prirodno čoveku najbolje odgovara. Najbolji način pražnjenje creva je kod korišćenja čučavca jer tada butinama pritisnemo stomak i omogućimo mnogo lakšu prirodnu eliminaciju otpadnog materijala iz našeg organizma. Za sve one koji ne koriste čučavac, a to je veći deo zapadne kulture, preporučuje se bar korišćenje male šamlice ispod nogu a ispred toaleta, kako bi bar na neki način imitirali položaj koji je čovek koristio od pamtiveka. Ovo se posebno odnosi na one koji prirodno imaju “lenja” creva i teže eliminišu stolicu. Za neke koje znam, a nisu spremni za radikalnije promene, ovo je jedini način na koji mogu da prazne creva. Sigurno je da je najbolje rešiti problem na nivou nastanka, ali dok ne rešimo taj problem, važno je pomoći sebi na bilo koji bezbedan način.
Potrebno je razlikovati hronično stanje i akutno stanje zatvora. Kao i u svemu, mnogo je lakše naći uzrok akutnog stanja. U svakom slučaju ovakve poremećaje ne treba zapuštati, posebno ako su propraćeni nekim drugim simptomima kao što je gubitak težine na izgled ničim neizazvan, bol u stomaku, krv u stolici. U slučaju pojave bilo kog dodatnog simptoma, važno je obratiti se lekaru.
Mislim da ne treba naglašavati da se lekovi za ovaj problem koriste samo uz lekarski nadzor, bez obzira što ih možete naći i u slobodnoj prodaji. Često imaju negativnih nuz pojava. Često njihovom upotrebom stvarate naviku creva da se prazne veštačkom stimulacijom, pa slabe njihovi sopstveni mišići uključeni u proces eliminacije; neki lekovi uništavaju korisnu mikrofloru creva, neki smanjuju absorpciju hranljivih materija...

Biljni čajevi mogu biti opcija, ali treba znati da je i to neka vrsta korišćenja medikamenata i  potrebno je da znamo kako i koliko da ih koristimo.
Čajevi od sene i krušine se najčešće koriste u tu svrhu. Obratite pažnju da sena može stvoriti jake grčeve, posebno ako čaj duže natapamo od preporučenog vremenskog perioda. Trudnice treba da izbegavaju senu.
Čaj od sladića pre jela može biti od koristi ali ne za trudnice.
Ljuspice psilijuma ili indijske bokvice su odličan izvor vlakana ali je veoma važno unositi dovoljno vode jer inače možemo postići kontraefekat. Seme lana je takođe vrlo korisno i za njegovu delotvornost je potreban unos vode. Možete izmešati jednu do dve kašičice lanenog semena u vodi i popiti nakon obroka. 
Aloja je prirodan laksativ a i podmazuje creva što omogućava lakšu eliminaciju. Kod jače opstipacije uzeti jednu do dve supene kašike aloja gela tri puta na dan. Gel dobijete od sveže biljke koja se lako uzgaja. Ogulite mesnate listove i imate gel.

Nije dobro zadržati se samo na ovom nivou rešavanja problema. Iako privremeno rešimo simtom, uzročni nivo nije rešen.

Ako vas zadesi ovaj problem, obratite pažnju od kada se javlja. Ima razloga zašto se od tada javlja. Koje promene su se desile u vreme kada je problem počeo? Promene ne moraju biti samo na fizičkom nivou i na nivou promene životnog stila i navika. Ako se radi na emotivnom nivou, problem je više vezan za nešto što nismo u stanju da otpustimo.
Da ne pričamo o kretanju, jer svako zna da poveća količinu kretanja, krenimo prvo od regulacije ishranom
1.    Povećati unos vode. Gazirana pića, kafa i ostali napici nisu voda i često imaju suprotan efekat
2.    Udvostručiti unos vlaknastih materija u odnosu na dosadašnji a istovremeno izbaciti visoko rafinisanu hranu, belo brašno, šećer, pasterizovano mleko, prženu hranu, govedinu, prrađene sireve, gazirano piće.
Mahunarke su dobar izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana
Hleb i brašno od celog zrna – dobar su izvor nerastvorljivih vlakana
Semenke i orašasti plodovi (presne, ne pečene)
Voće – posebno šljive, grožđice, kajsije, smokve i jabuke.
•    Natopiti datule u vrućoj vodi, kada se ohladi, popiti vodu i pojesti datule. Isto to možemo pripremiti i od suvih šljiva
•    Jagode, šljive i španać imaju blago laksativno dejstvo
•    Pektin iz jabuka stimulišuće deluje na kretanje creva, pored toga što povećava sadržaj vlakana
•    Sok od limuna u čaši mlake vode odmah po buđenju takođe stimuliše kretanje creva,
•    Jabukovo sirće, dve čajne kašičice dva puta na dan u čaši vode, može biti od koristi
•    Banana

Povrće
Spanać – čaša ceđenog soka na dan relativno brzo može da popravi stanje
Šolja mlakog rasola, nakon čega popijete isto toliko soka od grejpfruta
Sok od šargarepe – piti sok nekoliko puta na dan. Posebno je dobra opcija za decu.
Beli luk - nekoliko čenova na dan, presni ili kuvani
Kvalitetna nerafinisana ulja kao što je hladno ceđeno maslinovo ulje. Uzmite kašiku ulja ujutru i kašiku sat vremena posle večere.
Med – ima blago laksativno dejstvo. Uzeti tri puta na dan po supenu kašiku.
Mleko – najbolje u frementisanoj formi kao što je kefir, jer time obogaćujete crevnu mikrofloru.
Magnezijum kao dodatak hrani pomaže opuštanju crevnih mišića i stoga može biti od koristi.
Gorka so ili epsom so - jedna kašičica u pola čaše vode pre spavanja. Pazite, veoma je gorko ali i vrlo delotvorno.

Gorenavedeni metodi su prvenstveno vezani za intervenciju na fizičkom nivou našeg bića. Veoma malo je poznato da emocionalni faktori imaju isto tako važan uticaj na digestivni sistem. Sve ono što, metaforički, ne možemo da svarimo utiče na neki deo našeg digestivnog sistema. Postoji psihološka logika našeg organizma i biološka logika. Ne treba ih mešati. Mnoge interpretacije su vezane za psihološku logiku a ne i za biološku. U okviru META-Zdravlja posmatramo i jednu i drugu. Ponegde se ove dve logike preklapaju.
Navešću primer klijentkinje koja je obolela od kancera. Svaka informacija o smrti nekog ko je imao istu dijagnozu je preplaši i duboko uzdrma. Nakon jedne takve situacije došli smo do teme da ju je strah da otpusti tu opreznost i strah, jer bi je moglo zadesiti nešto što nije očekivala. Istovremeno se žalila da ima opstipaciju. Nakon rešenja problema, kao i nakon što joj je njen medicinski autoritet potvrdio da je sve rešeno na emotivnom nivou , mogla je da otpusti to što je držala stegnuto. Sledeći dan je imala obrnut problem od opstipacije, praćen povraćanjem i glavoboljom. Ovo je uobičajen signal isceljenja ovog tipa konflikta koji je držala u sebi. Jutro iza toga je bila kao nova, sa povećanim energetskim nivoom. Ovo je jedna tipična situacija gde je opstipacija uzrokovana emocionalnim nivoom.
Teme koje su obično u pozadini opsipacije su metaforički nesvarljiv “zalogaj”, odnosno situacija, teškoća da otpustimo emocije koje su u pozadini problema. Da bi se postigao pomak na emotivnom nivou, potrebno je rešiti konflikt ili promenom životne situacije ako je moguće, ili otpuštanjem na emotivno-energetskom nivou. Za ovu vrstu rada uvek koristim EFT.

Ima i drugih načina kojima možemo podstaći eliminaciju otpadnog materijala iz creva, mada se ni ovim ne rešava suština problema.

Masaža debelog creva – ovo je prirodan i jednostavan metod koji na fizičkom nivou pomaže eliminaciji. Legnemo na leđa i savijemo kolena. Krećemo od abdominalnog dela sa desne strane iznad kuka. Vrhovima prstiju obe ruke pritisnemo duboko, do kranice ugodnosti. Zatim pomeramo vrhove prstiju kružno, masirajućim pokretima. Na svakom mestu se zadržite 3-5 sekundi. Idemo na gore do ispod rebara, zatim preko abdomena u visini iznad pupka. Nastavljamo masažu na dole ka levom kuku. Zatim idemo desno 7-10cm i na dole oko 3 cm. Ponovimo ceo proces. Ovaj proces možemo obavljati 5-20 minuta na dan i time pomažemo da se pomere fekalije koje su zaglavljene u debelom crevu, a ujedno poboljšavamo i cirkulaciju.
Energetska stimulacija eliminacije – dlanovima povlačimo bočno preko butina od kukova prema kolenima. Odignemo ruke i ponovo od kukova povlačimo na dole. Obrnut je proces kod suviše retke stolice. Vrlo je jednostavan proces i mnogi sa kojima sam podelila ovaj savet, kažu da ga najviše primenjuju dok sede na wc šolji.
Masaža akupunturnih tačaka – ima ih više, a jedna od najčešće korišćenih je tačka između palca i kažiprsta. Skupite palac i kažiprst i gledajte šaku odozgo. Deo ispod spajanja ova dva prsta koji se malo uzdigne kada su prsti spojeni, je mesto koje želite da pritisnete. Možete uzeti i mali novčić i dobro ga pritiskati na tom mestu.
Nadam se da imate dovoljno ideja kako da pomognete sebi. Najčešče se konstipacija i može rešiti na nivou samopomoći. Ako ne ide, znate bar šta je sledeći korak jer sve ima svoje mesto. Možete kombinovati više pristupa, po starom pravilu, zrno po zrno pogača. Kumulativni efekat uvek čini svoje. 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Da li je ovo pravilna ishrana dece?... Znate li šta nije u redu sa slikom koja sledi u tekstu? Ko god je pravio ovu sliku očigledno je bio odsutan sa časa još u prvom razredu osnovne, kada se učilo da se ne mešaju &bdq...
Bolje običan, nego "biljni" sir... Na šta prvo pomislite kada se spomene biljni sir?  Verujem da većina vas verovatno pomisli na tofu. I u pravu ste, naravno. Tofu je sir od soje, a soja je biljka. Ali ima i onih koji ne zn...
Utisci sa festivala makrobiotike... Rana zora, 6 ujutru. Sunce tek što navire iza mora vinograda koje okružuju staromodnu vilu u kojoj smo smešteni. Umotana u ćebe izlazim napolje i idem u pravcu mesta gde svako jutro vežbamo pranajamu,...
Kofeinska zamka... Mnogi ljudi piju kafu i osećaju se fantastično - pod uslovom da su dobili svoju dozu kafe ujutru, pa i tokom dana. Međutim, da li ste nekada čuli za sledeći scenario: Toma Tomić obožava kafu i svako j...
Ishranom protiv opstipacije... Na početku ove godine rešila sam da napišem nešto o jednoj temi o kojoj se nerado govori. Iako znam da je to jedan od najčešćih probavnih problema, koliko je on zaista rasp...
Poslednji put izmenjeno petak, 26 jul 2019 15:44
Jasmina Kovačev

Jasmina Kovačev je energetski psiholog. Vodi Studio za edukaciju i vrhunska dostignuća  u kom se održava program jedinstvenih edukacija ličnog i profesionalnog razvoja, grupnih tretmana i radionica. Jedini sertifikovan trener EFT (Tehnike Emocionalne Slobode) i Master trener META-Zdravlja na našim prostorima. Više o njenom radu: www.TehnikaEmocionalneSlobode.com Možete je kontaktirati na [email protected]

Adresa sajta www.tehnikaemocionalneslobode.com/
Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 106

Srodni članci (po ključnim rečima)

Da li je ovo pravilna ishrana dece?

Detaljnije »