Blogovi naših saradnika
Blogovi naših saradnika

U ovoj rubrici moći ćete da nađete iskustva, preporuke i savete naših stručnih saradnika, iz njihovog ličnog ugla i svakodnevnog životnog iskustva, o raznim temama – ishrani, prevenciji, zdravlju, organskom vrtlarenju, ličnom razvoju i rastu…

Jedno od veoma čestih ograničavajućih uverenja o sebi je: ''Nisam dovoljno dobar, odnosno dobra''. Uglavnom, nastaje kao rezultat našeg doživljaja sebe još iz ranog detinjstva, a nastaje usled česte kritike, najčešće roditeljske, kažnjavanja, kroz školski sistem i ocenjivanje. Što smo više osetljivi na kritiku, to smo više podložni određenim biološkim programima koji se aktiviraju kada sebe doživljavamo manje vrednim u bilo kom pogledu i bilo kom segmentu našeg života ili naše ličnosti.
Biološka logika organizma o kojoj učimo u META-Zdravlju, daje objašnjenje veze mnogih zdravstvenih problema i našeg doživljaja sebe. U određenoj situaciji naš um reaguje tumačenjem situacije na osnovu svojih jedinstvenih programa podsvesti i toj situaciji pridodaje značenje na nivou uma. Nekoj određenoj situaciji može biti pridodato više značenja, ili samo jedno, ili nijedno. U zavisnosti od pridodatih značenja naše percepcije, pokreću se određeni programi po kojima naše biološko biće funkcioniše. Od intenziteta doživljaja i veličine postojećeg okidača zavisi i kakav će biti intenzitet simptoma.
Na sopstveni doživljaj manje vrednosti često reaguju vezivna tkiva, od najmekših (masno tkivo),  do najtvrđih (koštano tkivo) proporcionalno stepenu sopstvene devaluacije, tj. doživljaju manje vrednosti.
Najintenzivniji stepen osećanja manje vrednosti, ili samodevaluacije (omalovažavanja), pogađa koštano tkivo.

Omiljena letnja poslastica za većinu bez sumnje je sladoled. Ukusan, osvežava, rashlađuje - jednostavno neodoljiv! Na štapiću, u kornetu, u čašici, na točenje ili u kuglama. Mlečni ili voćni. Veliki izbor, za svakoga ponešto, čak i za one najizbirljivije. Vole ga deca, ali ništa manje ni odrasli. Štaviše, znam odrasle koji ga vole više nego deca. Sladoled spada u ona mala zadovoljstva koja čine život . Ali to malo zadovoljstvo ponekad može da prouzrokuje velike probleme (znam iz ličnog iskustva). Da se to ne bi desilo, želela bih da vas podsetim na neke stvari koje usled nestrpljenja da se što pre bacimo na ovaj ledeni desert ponekad zaboravimo.

Ovaj blog je moj odgovor na sledeće pitanje čitaoca: "Poštovana Snežana, potrebna mi je vaša pomoć, moju baštu napadaju bube smrdljivi martin. Uništavaju plodove paradajza. Sa nestrpljenjem očekujem vaš savet, Vera, Smederevo". Poštovana Vera, smrdibuba se hrani uglavnom lišćem i ranije nije pravila veće štete u povrtarstvu. Međutim, sve više ih ima na paprici, paradajzu, mahunarkama...

 

Ponekad  se zapitam kako je moguće da neko ceo život priprema neko jelo na isti način ili ne poželi da proba namirnicu koju nikada nije koristio? Šta reći za one koji na putovanjima ne probaju lokalne specijalitete nego traže dobro poznatu „proverenu“ hranu? Poštujem svačije pravo na izbor, pa i pravo na okorelost u navikama ali mi je ipak to pomalo čudno. Interesantno je da čak i na sam pomen nečeg novog neke osobe pokazuju otpor. Pre izvesnog vremena sam jednoj gospođi ponudila da proba crveno sočivo umesto zelenog što je ona gotovo sa gađenjem odbila?! Na svu sreću, ima i onih koji su uvek spremni za novine i vrlo rado ih prihvataju. Ne kažem da će svakome određena promena i prijati, ali zašto ne probati?  Uostalom, uvek se može vratiti na staro.

 

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca koji gaji pasulj tetovac i beli kukuruz, a želeo bi da ih zaštiti od štetočina na prirodan način, organskim preparatima.
Poštovani, biljke su dosta male, biće dobro ukoliko tokom leta ne bude većih vrućina jer to može negativno uticati na formiranje cvetova i zametanje mahuna.

 

Visoke temperature najavljuju i kalendarski dolazak leta. Iz čizama uskočismo pravo u sandale. Za neke je leto najlepše godišnje doba, ali ima i onih koji kažu da bi dali nekoliko leta za jednu zimu. U svakom slučaju, leto na usijanom gradskom asfaltu ne deluje primamljivo čak i najvećim ljubiteljima ovog godišnjeg doba. Jedna od asocijacija na gradsku vrelinu je gužva i stiskanje u vozilima javnog prevoza. Dodir sa vlažnim i lepljivim saputnikom iz koga kulja ,,miomiris“ najblaže rečeno nije prijatan. Neugodan miris znoja ponekad je teško izbeći čak i uz najbolje higijenske navike. Mada, ruku na srce ima i onih kojima higijena nije jača strana, ali to nije tema današnje priče.

Svi smo do sada čuli o značaju alkalno-kisele sredine u našem telu da bismo održali zdravlje. Uglavnom su dostupne informacije fokusirane na uticaj naše prehrane i svakodnevnih namirnica koje unosimo u organizam na kiselinsko-alkalni balans, odnosno takozvani pH našeg tela. Stanje pH našeg tela se može meriti u krvi, u mokraći ili pljuvački. Unošenjem alkalnih namirnica regulišemo stanje povećane kiselosti. Ovde se ne bismo fokusirali na hranu i njen uticaj na pH organizma, nego na ono što je mnogo manje poznato, a to je uticaj emocija i naše percepcije na pH, tj. kiselost organizma.

Kako reagujete kada čujete (ili pročitate) da neki proizvod ne sadrži šećer?
a. odmah ga kupujete
b. raspitujete se (ili čitate na deklaraciji) čime je zaslađen
c. nije vam bitna ta informacija
Ne znam koji odgovor biste odabrali, ali meni ove dve reči ,, bez šećera“ nekako uvek zaparaju uši. Primetila sam da prodavci vole da naglase (naročito neodlučnom kupcu) da proizvod ne sadrži šećer. Ovaj potez se pokazao kao vrlo delotvoran jer prenosi poruku da je proizvod kvalitetan (zdrav).
Većina će odmah pomisliti da će izbeći ozloglašeni beli šećer, odnosno jednu od tzv.,,četiri bele smrti“. Uvereni su da su napravili dobar izbor i to im je sasvim dovoljno. Oni informisaniji će želeti da saznaju čime je proizvod zaslađen, a oni treći kojima je ,,pao šećer“ ništa ne pitaju. Nakon što su pažljivo odmerili određeni kolač ili keks i procenili da je privlačan, sasvim im je svejedno čime je zaslađen. Važno je da je slatko.


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 193