Blogovi naših saradnika
Blogovi naših saradnika

U ovoj rubrici moći ćete da nađete iskustva, preporuke i savete naših stručnih saradnika, iz njihovog ličnog ugla i svakodnevnog životnog iskustva, o raznim temama – ishrani, prevenciji, zdravlju, organskom vrtlarenju, ličnom razvoju i rastu…

Tekstovi na temu doručka su uvek vrlo čitani. Drago mi je zbog toga i želim da verujem da je došlo do nekih pozitivnih promena kada se radi o jutarnjim navikama. Ipak, ono što viđam gotovo svakog dana navodi me na nešto drugačiji zaključak.  Pekare pored kojih ujutro prolazim su uvek pune kako odraslih tako i dece. Doručak se obavlja na stanici dok se čeka prevoz. Znam da još uvek ima i onih kojima se doručak sastoji samo od šolje crne kafe. Iz ovih razloga sam rešila da se još malo pozabavim ovom temom.

Danas sledi obećani nastavak teksta o kokosovom ulju. Selimo se iz kuhinje u kupatilo jer će danas biti reči o njegovoj upotrebi u kozmetici. Na početku odmah želim da istaknem da se u kozmetičke svrhe koristi isključivo organsko hladno ceđeno kokosovo ulje. Evo kako je to kod mene krenulo. Kokosovo ulje sam prvi put isprobala na moru.  Imam vrlo svetao ten i osetljivu kožu kojoj je potrebna nega i nakon sunčanja. Umesto raznoraznih komercijalnih sredstava rešila sam da u ovu svrhu isprobam kokosovo ulje. Uveče pred spavanje bih namazala kožu, a  ona bi sutradan bila nežna i hidrirana, a eventualno crvenilo bi se povuklo.

Moj prvi tekst na ovom blogu bio je posvećen kokosovom ulju. Bilo je to nedugo nakon promocija kokosovog ulja koje sam držala po prodavnicama zdrave hrane. Bio je to nov proizvod i većina je tada prvi put čula za njega, mada je bilo i onih koji su već imali prilike da ga probaju. Oni malo bolje informisani su već ponešto znali o svojstvima kokosovog ulja, dok drugi nisu gotovo ništa znali o njegovom uticaju na zdravlje već su mi pričali o hrani spremljenoj  sa kokosovim uljem koju su jeli na nekim od svojih  putovanja. Od promocije  je prošlo sada  već negde oko 6 godina. Kokosovo ulje se polako odomaćilo i kod nas. Većina je, ako ništa drugo, ono makar čula za njega. Polako je našlo svoje mesto u kuhinjama ali i kupatilima. Oni koji ga ne vole u hrani, vole ga na telu ili kosi.  Zagovornici sirove hrane ga vrlo često koriste naročito za pripremu poslastica, dok je za ljubitelje prirodne kozmetike kokosovo ulje jedno od omiljenijih.

Nije baš sibirska zima, ali da je hladno hladno je. Izvadili smo iz ormara sve one najdeblje stvari koje imamo. Tu su i topli napici, čorbice i supe. Tradicionalni sistemi ishrane govore o energetskim svojstvima hrane, odnosno o hrani koja ima svojstvo da hladi ili greje organizam. U skladu sa tim neke namirnice su pogodne za ishranu tokom zimskih meseci, a neke tokom onih toplijih. Kako je trenutno još uvek hladno interesuju nas one koje će nas ugrejati. Jedna od njih je i heljda. Ne čudi što je baš kaša od heljde tradicionalni doručak u Rusiji.

Taman ja pomislih da će biti blaga zima kad ono debeli minus, sneg, led. Morala sam da povadim sve one skoro zaboravljene debele džempere jer mi prošle zime (a možda čak i pretprošle) nisu bili potrebni. Ove godine u opticaju je kompletna zimska oprema. Tek kad se dobro zabundam, onako da se skoro jedva krećem, izlazim napolje. Izlazim samo kada je neophodno, baš kao što nadležni i apeluju. Doduše, pitam se ko izlazi na -12 ako zaista ne mora!? Ali nije hladnoća jedino što nas muči ovih dana. Grip i prehlade haraju. Većina onih sa kojima sam se čula ovih dana su bolesni, ili su bili  bolesni. Ja još uvek odolevam iako sam negovala bolesne članove porodice. Nisam od onih koji gutaju industrijske vitamine radi preventive već to radim na prirodan način. Čak i u ovo doba godine ima dovoljno namirnica koje nam mogu obezbediti ono što nam je potrebno. Prirodna sredstva su efikasna kao i raznorazni farmaceutski proizvodi s tim što nemaju nuspojave.

Sušeno voće se tretira raznim hemikalijama, kako pre sušenja, tako i posle. Dakle, sušeno voće pre upotrebe treba pravilno (dobro!) oprati.  Da li uopšte imate naviku da perete sušeno voće pre nego što ga stavite u kašu od pahuljica ili pre nego što završi u nekoj od poslastica? Većina nas je bar jednom odmah nakon izlaska iz prodavnice zdrave hrane otvorila kesicu i odmah krenula sa grickanjem. Ali eto, to baš i nije preporučljivo.

Sigurno vam je poznat onaj osećaj kada prosto žudite za određenom vrstom hrane?  Postoje različita tumačenja zbog čega se to dešava, od toga da je razlog psihološke prirode, do toga da je to način na koji nam organizam poručuje šta nam nedostaje. Pre nekoliko dana prijeo mi se kokos. Onako baš, baš. Kaže se da kokos nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili ga volite ili ga ne volite.

Da li znate da je FAO (organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija) proglasila 2016. godinu za godinu mahunarki kako bi se podigla svest o njihovoj važnosti i zdravstvenim koristima? Pošto se ova godina polako bliži kraju želim da posvetim jedan tekst ovoj važnoj  grupi povrća koje  se u našoj zemlji, kako statistika pokazuje, ne konzumira u dovoljnoj meri.


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 190