Blogovi naših saradnika
Blogovi naših saradnika

U ovoj rubrici moći ćete da nađete iskustva, preporuke i savete naših stručnih saradnika, iz njihovog ličnog ugla i svakodnevnog životnog iskustva, o raznim temama – ishrani, prevenciji, zdravlju, organskom vrtlarenju, ličnom razvoju i rastu…

Dovoljno je da se samo povede priča o slatkišima pa da se nekima ozari lice i zacakle oči od sreće. Vreme je praznika, a gde su praznici tu su i slatkiši. U ovom slučaju mislim na one prave, domaće. Za mnoge su upravo slatkiši omiljeni deo praznične trpeze, a pred slatkim prazničnim đakonijama često pokleknu čak i najveći zagovornici zdravog života. Većina ovakve prilike ne može da zamisli bez torte, i to one prave, “grešne”. Torte ne preferiram, niti znam da pravim, bar ne te tzv. prave ili klasične. Moj izbor su oduvek bili sitni kolači, kao i kanapei, kada se radi o slanoj varijanti. Ti mali zalogajčići imaju neku posebnu draž. Sitni kolači su dekorativni, ukusni i brzo se prave, posebno oni koji se ne peku. Podrazumeva se da su napravljeni u zdravijoj varijanti a to znači bez margarina, šećera i keksa koji je čest sastojak ovih kolača. Ako se u pripremu uključe i deca, zabava je zagarantovana.

Da li ste čuli za psilijum? Neki su samo čuli, neki ga već i koristili, a ima i onih koji se pitaju šta li se krije iza ovog neobičnog naziva. Čini mi se da su ovi treći ipak najbrojniji. Prema mojim saznanjima,  psilijum je još uvek za većinu nepoznanica. Skoro mi je jedna gospođa rekla da je redom obilazila prodavnice zdrave hrane u potrazi za psilijumom. Psilijum nije pronašla, ali je više iznenađena reakcijom prodavaca koji za njega nisu ni čuli. Kako reče žena reakcija bi uvek bila gotovo identična: „Kako rekoste? Ps, psl, psil...“ Kada sam prvi put čula za psilijum, moram priznati da sam bila pomalo sumnjičava. Kakva li je sad to novotarija?! Mora da je opet u pitanju neka od onih čudotvornih biljaka pred kojom uzmiču sve bolesti. Radoznalost mi ne dade mira te reših da se malo bolje upoznam sa ovom biljčicom, ali ne zbog njenih lekovitih svojstava. Pažnju mi je prvenstveno privukla njena upotreba u kulinarstvu, tačnije upotreba pri izradi hleba i peciva. Ali pre nego što priču prebacim u kuhinju, red je da ipak nešto ukratko kažem  o psilijumu. Ne bih da dužim, kako bih što pre prešla na onaj (bar za mene) interesantniji deo.

Kada imamo neki zdravstveni problem sasvim je razumljivo što želimo da ga se što pre i bezbolnije rešimo. Onda često primenjujemo sve živo što smo čuli ili pročitali u nadi da će nam pomoći.  Ponekad se uz propisanu terapiju, opet sa ciljem što bržeg oporavka, koriste biljni preparati i suplementi. Ponekad postoji više zdravstvenih problema pa se jedni leče konvencionalnim lekovima a drugi biljnim.  Zbog opšteg stava da ono što je prirodno nije štetno meša se sve i svašta. Kombinuju se lekovi, biljni preparati i suplementi. Činjenica je ipak da ono što je prirodno takođe može stupiti u interakciju sa nečim drugim što se unosi u organizam. Uostalom, ako hrana stupa u  interakciju sa lekovima, zar nije logično da se isto dešava i sa biljnim preparatima! I oni mogu pojačati ili umanjiti dejstvo lekova.

Već odavno nameravam da pišem o ovoj temi, ali eto nekako spontano došla je na red baš sada. Evo i razloga. Drugarica koja živi u  Americi me je zamolila da obilazim njenu majku dok se devojka koja brine o njoj ne vrati sa odmora. Moj jutarnji i večernji odlazak kod nje, između ostalog, podrazumevao je i pripremu terapije. Trebalo je rasporediti lekove u kutijice na kojoj je bilo napisano vreme uzimanja leka - ujutro, 12h, 17 h, veče. Po rasporedu dođe otprilike kao 3 obroka i dve užine. Ukupan broj tableta 11 komada, plus još neke prema potrebi. A to prema potrebi znači dve tablete za spavanje svako veče, i otprilike na svaka 2-3 dana nešto protiv bolova u kičmi. Znate ono kad se kaže puna šaka lekova, e ovo je baš to, u bukvalnom smislu. S obzirom na ovoliku količinu lekova pitala sam se da li je dobila i neke preporuke vezane za ishranu.

Bašte su u oktobru  prepune plodova koje treba zbrinuti za duge zimske dane. Sem branja, ostavljanja plodova u podrume i pravljenja zimnice, baštovani imaju posla i sa velikim količinama raznog organskog materijala koji se polako nakuplja prilikom uređivanja i čišćenja bašti i okućnica. Česta praksa je, bar do skoro, bila spaljivanje lišća, granja i ostalog „đubreta“ koje se nakupilo, a nije zgoreg da ponovim da je paljenje organskog materijala zakonom zabranjeno i predstavlja veliku štetu  za životnu sredinu kao i za vlasnika parcele.

Da li vam se desilo da nakon što ste videli kako nekome fantastično stoji neka boja poželite da kupite komad garderobe baš u toj boji? Niste je nikada nosili, ali sada kada ste videli kako ona divno stoji i prosto podmlađuje rešite da obavezno što pre kupite nešto u toj nijansi. Osim toga, ta boja je ove sezone u trendu, tako da je morate  imati u svom ormaru. Onda dođete kući, pogledate se u ogledalo i shvatite da ste napravili  čist promašaj. Pitate se šta vam bi da kupite nešto što vam apsolutno ne pristaje. Ta boja ne samo da vas nije osvežila kako ste zamišljali, već vam se čini da u njoj izgledate nekako umorno, gotovo bolesno. Razočarani ste i shvatate da ta boja vama ipak ne odgovara. Ovaj jednostavan primer pokazuje kako možemo da pogrešimo i kod izbora načina ishrane.

Dragi organski baštovani, nadam se da uživate u branju povrća i voća koje ste sami uzgajali tokom protekle sezone. Ova povrtarska godina je bila topla pa su i biljke imale probleme sa rastom, cvetanjem i zametanjem plodova tokom letnjih vrućina. Čak i toploljubivo povrće kao što je paradajz ne voli kada je temperatura vazduha 40 stepeni. Kao ni mi.

Kada kažem nekome da ne jedem slatkiše obično me pita kako je moguće da nemam potrebu da pojedem nešto slatko. Moj odgovor glasi: da, imam potrebu, ali je zadovoljavam voćem.  „Ali voće je voće, to nije slatkiš“- kaže začuđeni sagovornik.  E, pa za mene jeste. Voće sadrži šećer, šećer je sladak, pa zašto onda voće ne bi moglo da bude slatkiš?! Mnoge stvari u životu radimo iz navike. Tako  kada nam se prijede nešto slatko iz navike odmah posegnemo za čokoladom, bombonama, keksom ili nekim drugim industrijskim slatkišem koji je prepun šećera i koječega drugog.  Stvorimo naviku da svoju potrebu za slatkim ukusom zadovoljavamo uvek na isti način.


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 204