Blogovi naših saradnika
Blogovi naših saradnika

U ovoj rubrici moći ćete da nađete iskustva, preporuke i savete naših stručnih saradnika, iz njihovog ličnog ugla i svakodnevnog životnog iskustva, o raznim temama – ishrani, prevenciji, zdravlju, organskom vrtlarenju, ličnom razvoju i rastu…

Puževi su danas česti stanovnici naših bašti. Poremećaj prirodne ravnoteže izazvan krčenjem zabrana i isušivanjem bara doveo je do smanjenja broja njihovih prirodnih neprijatelja kao što su žabe, gušteri, slepići i ježevi. Kao preventivu protiv puževa možemo napraviti barijeru kopanjem rova (10 cm širine i toliko dubine) oko leja sa povrćem koji treba po dnu posuti nekim od materijala: drvenim pepelom, morskom soli, osušenim i zdrobljenim Ijuskama od jaja ili piljevinom. Ovo se sve može i izmešati i posipati oko bašte i između redova povrća.

Kada sam 1. marta okrenula list na zidnom kalendaru i ugledala predivno plavo nebo a ispod njega livadu prepunu procvetalog cveća, poželela sam da poput Alise, junakinje poznate bajke samo zakoračim i nađem se na tom mestu. Nažalost, takve stvari se dešavaju samo u bajkama a ja ću morati još malo da sačekam do dolaska proleća. A kada sve olista, ozeleni i procveta zaputiću se  negde u prirodu i osetiti uživo sve ono o čemu maštam dok posmatram predivan prizor zabeležen okom fotoaparata. U svakom slučaju bez obzira na svu ćudljivost Baba Marte ja o zimi više ne razmišljam već polako pravim planove šta ću praviti od biljčica koje polako pristižu. Gledam da svaku iskoristim u sezoni ali volim da ih imam i tokom preostalog dela godine, ali o tome ću pisati sledeći put.
Moja današnja tema je vezana za nešto što nam ponekad smeta i sprečava nas da punim plućima uživamo u godišnjem dobu koje svi jedva čekamo. Toliko se radujemo dolasku lepog vremena, ali...

U ovom blogu nabrajam 5 kontraproduktivnih načina za širenje veganske poruke i za svako nudim bolje rešenje. Sve ove načine probala sam sama na početku svoje veganske ishrane, pre 10 godina, i svaki put završilo se neslavno. Zato, pamet u glavu i učite na mojim greškama.
Osuđivanje drugih
„Ti jedeš lešine“, „Ti si ubica“ , “Ti plaćaš nekom da ubije neku životinju za tebe”…
Ovo je pristup koji možete koristiti samo ako želite da udaljite ljude od vas i vaše poruke, a čak možda i da ih navedete da još više koriste životinjske proizvode.

Težnja svakog živog bića je da bude zadovoljno i sretno u svakoj oblasti života. Svaka aktivnost koju preduzimamo ima samo jedan cilj, da se osećamo dobro, korisno, zadovoljno, ispunjeno.  Koliko je onih koji to zaista postignu? Da li znamo odakle da krenemo kad nešto negde ne funkcioniše?
Život može biti izuzetno lep a možemo ga doživljavati gotovo kao robiju. Dovoljan je jedan uvrežen obrazac koji nam može pokvariti doživljaj naše svakodnevnice i zagorčavati ceo život.  Možda ste to već do sada čuli, ali vam nije jasno da se to može promeniti. I problem kao i rešenje su u nama samima. Čak i ako smo igrač “iznad crte”, tj. shvatamo da sve što nam se dešava u životu ima razlog u nama, i nismo neko ko je stalno u poziciji žrtve, već osoba koja je spremna da preuzme odgovornost za svoj život, još uvek se možemo naći u “vrzinom kolu“ iz koga ne znamo kako da izađemo. Ako smo igrač “ispod crte”, što znači da nam je uvek neko drugi kriv za ono što nam se dešava, tada smo u još težoj situaciji jer nećemo ni tražiti rešenje.

 

O zdravoj hrani se danas govori više nego ikad a čini se da smo zbunjeni više nego ikad. Previše informacija, često protivrečnih, stvara priličnu zbrku u glavi prosečno obaveštenog pojedinca. Smenjuju se teorije jedna za drugom. Ono što je do juče važilo danas je zastarelo shvatanje. Mnogo je preporuka, često kontradiktornih. Jedna ista namirnica i hvaljena i osporavana. Za jedne na vrhu liste najhranljivijih namirnica, za druge na onoj pod oznakom ,,ne nikako“.  U šumi informacija pogube se čak i oni koji su malo bolje upućeni u celu tematiku.
Jedna od namirnica oko koje se vodi najviše polemike je svakako mleko. Kakvo je vaše mišljenje o mleku? Da li je po vama to jedna od najhranljivijih i najzdravijih namirnica ili balast koji između ostalog u organizmu stvara višak sluzi? Da li je mleko rezervisano samo za male bebe? Da li je normalno da čovek ,,sisa“ ceo život?

 

Pre neki dan, stiglo mi je sledeće pismo: “Draga Snežana, obraćam Vam se jer imam adekvatan prostor za biološku proizvodnju u okolini Kragujevca, ali budući da živim u inostranstvu, ne mogu time lično da se bavim. Tražim pametne i poštene ljude sa kojima bih mogao naći neko rešenje. Unapred hvala na odgovoru, Zoran S.”

 

Pre nekoliko dana stigla mi je molba od novinarke jednog dnevnog lista da za njihov magazin napišem nešto o jabuci. Tekst sam napisala ali mi se učinilo da bi ova tema bila zgodna i za blog. Saznaćete zbog čega je za mene baš jabuka idealna zimska voćka, odnosno zašto pre biram jabuku nego pomorandžu.  Razmotrićemo takođe da li ,,jabuka dnevno drži doktora podalje“ kao što kaže jedna stara izreka.
Pa da krenem redom. Kao što rekoh, jabuka je danas jedna od mojih omiljenih voćki.  Ali nije oduvek bilo tako. U nekim tinejdžerskim danima situacija je bila potpuno drugačija. U to vreme jabuka je bila voće koje sam u širokom luku zaobilazila. Jela bih je samo na nagovor roditelja koji  su tvrdili da je jabuka izuzetno zdrava. O zdravlju tada nisam mnogo razmišljala, a jabuka mi je bila  suviše jednostavna da bi mi bila interesantna. Sočno južno voće mi je bilo  egzotičnije, ukusnije i primamljivije. Ali, vremenom, stvari su se promenile.

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca: “Da li se kompost (dobijen od lišća, kuhinjskih ostataka, slame, balege domaćih životinja…) može koristiti za maline, kupine i šljive? Da li odgovara svakom voću i povrću?”
Poštovani, prihranjivanje povrća i voća direktno je povezano sa sastavom i strukturom zemljišta u koju je voće posađeno i analizom zemljišta se dobijaju važne informacije koje se koriste za stvaranje optimalnih uslova za njihov rast, a đubriva (sredstva za ishranu biljaka) se racionalno koriste.

 


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 182