Blogovi naših saradnika
Blogovi naših saradnika

U ovoj rubrici moći ćete da nađete iskustva, preporuke i savete naših stručnih saradnika, iz njihovog ličnog ugla i svakodnevnog životnog iskustva, o raznim temama – ishrani, prevenciji, zdravlju, organskom vrtlarenju, ličnom razvoju i rastu…

U jednim dnevnim novinama postoji mala rubrika gde poznate ličnosti odgovaraju na pitanje šta uvek imaju u frižideru. Profesionalna deformacija u kombinaciji sa mojom prirodnom radoznalošću navodi me da obavezno zavirim u ovu rubriku. Smatram da sadržaj frižidera ali i sve ono što se inače drži na policama i u kuhinjskim plakarima najbolje govori o nečijim navikama u ishrani.
Šta se to onda nalazi u frižideru poznatih? Sve ono što i u frižideru najvećeg broja ,,običnih“- od mleka i mlečnih proizvoda do pašteta i suhomesnatih proizvoda.
I dok u mislima dajem odgovor na ovo pitanje, prvo na šta pomislim dok pretresam sadržaj frižidera je povrće.

META-zdravlje nudi integrativni okvir koji predstavlja sintezu starih mudrosti i modernog naučnog razumevanja. Ono nije još jedna terapija. To je bio-psiho-socijalni sistem razumevanja zdravlja, nova filozofija i metodologija koja nam omogućava da razumemo stvarne uzroke i svrsishodnost procesa koji se manifestuje kao zdravstveni problem. META-zdravlje nam omogućava da otkrijemo zašto je simptom prisutan, koji su emocionalni uzroci u pozadini zdravstvenog problema i zašto neke teme postanu hronične. Tek kada se to utvrdi, mogu se primenjivati tehnike i pristupi koji najviše odgovaraju i koje specifično mogu da pomognu na uzročnom nivou.

 

Kada takoreći imamo  jesen usred leta kao što je to slučaj ove godine, onda se nekako čini da je i zima već odavno na pragu. A čim se pomene zima, neizbežna tema je i zimnica. Neki su već naveliko krenuli sa pripremom zimnice a neki tek planiraju. Sve zavisi od toga šta se ostavlja za zimu. Moja komšinica Draga, žena starog kova i najvrednija žena koju znam počinje sa sokovima od zove a završava sa stavljanjem kupusa. Možda niste od onih domaćica koje nakuvaju džemove, ajvare i ostale đakonije za zimu ali verovatno ostavite bar neku kesu voća i povrća u zamrzivač. Naravno sve to možete da kupite, ali ja sam više za domaću varijantu posebno ako vodite računa o tome gde, tj. od koga kupujete namirnice.

 

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje čitaoca o tome kako da napravi svoj plastenik. Pitanje je glasilo:
“Poštovana Snežana, zagovornik sam organskog gajenja i imam dvadesetak kilometara od kuće, basticu od četiri ara. Proizvodim povrće koje moja porodica voli. Zadovoljna sam i srećna dok radim, međutim, poslednje tri godine ne mogu da proizvedem paradajz. Rešila sam da ovih dana podignem plastenik, malen, u gradu pored kuće u kojoj živimo. Ako imate vremena, molila bih za neka praktična uputstva. Gajila bih paradajz, papriku i krastavac. Molim za savet.
Unapred hvala, Nevenka iz Zaječara.

Šta vam je najzgodnije da pojedete na brzinu za doručak? Kada kažem na brzinu, ne mislim na jelo s nogu i gutanje hrane, već nešto što je unapred pripremljeno ili nešto što ne oduzima mnogo vremena za pripremu. Da li vam se ponekad desi da nemate ništa skuvano za ručak a gladni ste? U ovakvim situacijama  najčešče se nešto namaže na hleb ili se napravi sendvič. Ali šta namazati ako ne koristimo klasične paštete, majoneze i slične namaze? Oni koji koriste suhomesnate proizvode tipa parizera, salama, viršli i navedene namaze uvek imaju "keca u rukavu"  pa se začas snađu. Na sreću, danas na tržištu postoji alternativa u vidu  zdravijih namaza i pašteta. Ali čak i da ste najveći ljubitelj istih, vremenom će vam verovatno dosaditi. A sa nekima od njih ne treba ni preterivati, pa je dobro povremeno napraviti pauzu. Ovoga puta neću mnogo dužiti, već prelazim odmah na stvar i predstavljam mojih top pet namaza za ovo leto (ali i za jesen!).

 

Moj nedavni blog i video snimak „Hrono ishrana – gde greši“, u kojem sam odgovorila na tekst promotera hrono ishrane, privukao je dosta pregleda i komentara. Neki od njih pokazivali su odobravanje i potpuno slaganje sa mojim argumentima, neki su govorili o lošem iskustvu i lošim posledicama nakon praćenja hrono ishrane, a bilo je i onih koji nisu odobravali moje argumente uz napomenu da im je hrono ishrana donela dobre rezultate. Istina je da na različitim ishranama možemo uočiti dobre rezultate. Istina je isto tako da je sve relativno i da su ti „dobri“ rezultati zapravo samo bolji od pređašnjih. Kad god napravimo poboljšanje u nečemu, neminovno je da ćemo imati bolje rezultate. I obrnuto, naravno. Svaka naša aktivnost povlači sa sobom neku posledicu. (Moj video i blog možete pogledati ovde).
„U prirodi ne postoje ni nagrade, ni kazne... Postoje posledice.“ (Robert Grin Ingersol)

Kako uneti više povrća kroz svakodnevne obroke? Kako uneti više tečnosti? Kako ,,podvaliti“ deci da jedu povrće koje ne vole? Odgovor na sva tri pitanja je isti – čorbe i supe. Supe i čorbe su neizostavni deo naše tradicionalne kuhinje. Nekada se govorilo da jelo nije kompletno dok se ne pojede nešto kašikom. Nažalost, užurbana svakodnevica u kojoj se sve češće pojede nešto s nogu nameće svoja pravila igre i nudi instant rešenja.  Tako je sve više onih koji rešenje pronalaze u instant supama ili tzv. supicama iz kesice. Ali interesantno je to da konzumiranje ovakvih vrsta supa nije uvek stvar nužde, odnosno nedostatka vremena. Ima onih kojima ovo instant rešenje i te kako godi.

Ovaj blog je moj odgovor na pitanje koje mi je postavio čitalac koji je tek počeo da se bavi organskim baštovanstvom. Pitanje glasi:  "Poštovana, ja sam baštovan u nastanku i naravno mogao bih vam postavljati pitanja do iznemoglosti ali bih se zadržao samo na onome što me trenutno najviše žulja. Radi se o tome da mi je plamenjača ove godine bukvalno UNIŠTILA kompletan paradajz, 40 strukova. Kada sam video da je truljenje zelenog ploda i sušenje lista uzelo maha pokušavao sam par dana sa prskanjem rastvorom suve ljuske crnog luka (negde sam pročitao da je to delotvorno) međutim rezultat je katastrofa. Bio bih vam zaista zahvalan ako bi mogli u par rečenica da me uputite kako da ubuduće izbegnem ovako ružne stvari. Napominjem da me naravno interesuje isključivo uzgoj na organskoj osnovi bez otrova i instant rešenja. Unapred iskreno zahvalan, Milovan"


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 150