Kako se kuva zimi

Sva hrana uspeva sezonski, a svaka sezona ima karakterističnu energiju koja se upija i prenosi putem hrane. Mi, u makrobiotici, kuvanje prilagođavamo godišnjim dobima da bismo vodili računa o zakonitostima promene energije u telu i u spoljašnjoj okolini.

 

 U drevna vremena ljudi su energiju zime povezivali sa vodom ili energijom koja teče. Napolju često ima puno vode u obliku kiše, snega ili leda. U ovom periodu se, takođe, mešaju oblačni, snežni i magloviti dani sa vedrim, svetlim i sunčanim danima. Tokom hladnih meseci važno je pripremati toplu, jaku hranu. Ako bismo pripremali hladnu, ledenu hranu ili puno presne hrane tokom hladnih meseci, naša porodica bi ubrzo ispala iz ravnoteže sa prirodom. Zimi nema u izobilju zelenog povrća i izdanaka, pa možemo jesti korenasto povrće, povrće iz zemlje kao i ukiseljeno povrće. Zimi pripremamo hranu sa malo više soli, misoa ili tamarija. U zimskom kuvanju se, takođe, u jelima može koristiti više ulja u jelima prženim u dubokom ulju, tempuri, kimpuri - kuvanim u poklopljenom sudu ili u jelima sa morskim algama.

 

Pržene žitarice greju
Zimi  posebno zagrevaju telo pržene žitarice ili testenine. Takođe osnažuje i jaka miso supa i različite žitarice, mahunarke, sejtan, i dinstana jela od povrća. Jela se pripremaju duže, kuvana kao što su nishime ili oden jela, mahunarke u rerni, žitarice i jela od povrća i dugo dinstanje. Tokom zimskih meseci može se češće koristiti đumbir u dinstanim jelima i drugim jelima od povrća. Slatki pirinač i moči takođe greju telo i mogu se češće koristiti.
Sa primicanjem proleća, možemo da modifikujemo svoje kuvanje da bismo ga uskladili sa  obnavljanjem na zemlji i uskomešanim pokretima u našem sopstvenom telu. Na taj način postižemo ravnotežu sa okruženjem tokom cele godine.

Integralni pirinač - svakodnevno
Osim godišnjih doba, postoje i primeri promena na dnevnoj bazi. Jutro je kao proleće, podne kao leto, kasno popodne kao jesen a veče kao duga zima. Za potpunu ravnotežu, dnevni ciklus je veoma važan. Veoma je važno da se hrana jede u godišnjem dobu u kome sazreva.
Što se tiče integralnog pirinča i drugih integralnih žitarica, važno ih je konzumirati i svakodnevno i sezonski. Hranljiva energija kojom nas one opskrbljuju može se uporediti sa svakodnevnim okretanjem zemlje oko svoje ose, dok istovremeno putuje i dužom orbitom oko Sunca.
Uživajući u zemaljskim plodovima svakodnevno možemo da održimo zdravlje i blagostanje svoje porodice u svakom trenutku.

Topla i rashlađujuća energija
Kao što smo videli, hrana koja se kuva i služi topla ili vruća, zagreva telo, dok hladna ili smrznuta umanjuje unutrašnju vatru u telu. Bez obzira na temperaturu jela prilikom služenja, hrana ima prirodnu energiju koja se može opisati kao hladna, sveža, umerena, topla ili vruća. Naša unutrašnja temeperatura se menja u zavisnosti od toga koju hranu jedemo. Toplo vreme naginje stvaranju hladne hrane, a da bi se rashladili nas prirodno privlači energija povrća poput krastavca, lubenice i zukinija. Slično tome, hrana u kojoj najviše uživamo kada je vreme hladno su tempura, fermentisana hrana, dugo kuvana variva i supe sa korenastim povrćem, koji imaju efekat zagrevanja tela.
Dok ova energija ne zavisi od temeperature kuvanja, kuvanje menja energiju nekih namirnica iz hladne u toplu. So je dobar primer. Zagrejana, so stvara toplinu i zagreva telo. Hladna so ima rashlađujući efekat. Energija ulja se takođe menja kada se zagreva. Sirovo ulje u salati ima drugačije efekte nego kada se konzumira u dinstanim jelima.
Korišćenje vatre, začina, pritiska i vremena utiče na energiju hrane i može da modifikuje i da promeni njen kvalitet. Tabela prikazuje neke tipične namirnice u makrobiotičkoj ishrani i vrstu energije koju one stvaraju. Možemo koristiti ovu tabelu da održimo ili da prilagodimo unutrašnju telesnu temperaturu i da održimo balans sa našom okolinom.

Energija:
rashlađujuća - krastavac
umerena - azuki pasulj, integralni pirinač, čičak, kupus, šargarepa, celer, daikon, soja
topla - listovi slačice, pšenica
vruća - beli luk, đumbir

Slano - zimski ukus
Ukus je sledeći oblik energije. U tradicionalnoj orijentalnoj medicini svaki ukus je povezan sa godišnjim dobom u kojem preovladava, sa vrstom energije koja zagreva ili hladi i određenim organima u telu koje podržava.

Slani ukus se slaže sa zimskim periodom i snabdeva nas jakom oslobađajućom silaznom energijom. Kvalitetna so omekšava tvrda stanja i dobra je za jačanje bubrega i mokraćnih puteva. Tipična hrana ove vrste su su morske alge, miso, umeboši šljive i tamari sos. Namirnice životinjskog porekla, koje sadrže velike količine natrijuma, suviše su slane i mogu da uzrokuju oštećenja bubrega i dodatno naprezanje srca.


Evelin Kuši
Iz knjige "Kompletni vodič za makrobiotičko kuvanje"

Srodni članci (po ključnim rečima)

5 načina da smršate... ... ... tako što ćete poboljšati varenje. Ako vam varenje radi neefikasno – osećate nadimanje, gorušicu, imate gasove, zatvor ili proliv, to može biti prvi znak da će se to odra...
Popust na organsko... drogerije jedine na našem tržištu u ponudi imaju asortiman Alnatura organske hrane, proizvode najvećeg proizvođača organske hrane u Evropi. Možete pronaći raznovrsne muslije i pahuljice, namaze sl...
Zašto je himalajska so bolja... So je neophodan sastojak ishrane, ali je važno da se koristi umereno. Isto tako, nisu ni sve soli iste. Kuhinjska so koju svakodnevno koristimo sadrži samo natrijum-hlorid i dodati jod. Za razliku od ...
Mladi ječam u prahu... Napitak od mlade ječmene trave u prahu istovremeno osvežava i povećava nivo energije. To je izuzetno koncentrisana hrana koja se sastoji od svežih izdanaka ječma koji su bogat izvor hlorofila, vit...
Začini koji greju... Jedan od najlakših i najzdravijih načina da nam bude toplo u hladnom periodu godine je da jedemo hranu koja zagreva. Zimi nam mogu pomoći da se zagrejemo neki uobičajeni začini.   Hran...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 138

Srodni članci (po ključnim rečima)

5 načina da smršate...

Detaljnije »