Kratki uvod u makrobiotiku (1)

Ako ste imali prilike da probate neko jelo pripremljeno po principima makrobiotike, u restoranu ili kod prijatelja, sigurno ste primetili da je veoma lako i da ne opterećuje stomak, tako da se posle jela osećate sveže i lagano.

Takođe, ako ste baš tog dana imali nekih problema sa varenjem, možda ste čak primetili da se posle makrobiotičkog obroka taj problem umanjio ili nestao. Ovo su iskustva mnogih koji su probali makrobiotičku hranu koja je, bez sumnje, laka za varenje, zdrava, i što je najvažnije, istinski lekovita, čak i u slučaju ozbiljnijih i dugotrajnijih bolesti.
Makrobiotika predstavlja jednu od škola zdrave ishrane sa veoma preciznim i detaljno razrađenim sistemom izbora namirnica i njihove pripreme. Osnovni princip makrobiotike je uravnotežavanje dva osnovna principa ili sile koje deluju u kosmosu, a koji se u kineskoj i japanskoj filozofiji nazivaju jin i jang. Možemo ih, takože, zvati i muškim i ženskim principom, ili pak aktivnim i pasivnim principom - samo ime nije toliko važno koliko je važno njihovo praktično delovanje.
Ono što je važno da se zna je sledeće: ako u našem organizmu prevlada jedan od ta dva principa i ako to traje duže vreme, ravnoteža će biti poremećena i doći će do nezdravog stanja, bilo na mentalnom, bilo na fizičkom planu. Na primer, ako neprekidno tokom dugog vremena unosimo hranu koja je više jin (ženska, pasivna, tamna), to izaziva poremećaj ravnoteže energija koji će se onda ispoljiti kao neka "jin" bolest - bilo lakša, kao što je to npr. gojaznost, bilo teža, kao što je npr. astma.

Sažetak

Osnovni princip:
Da bismo se držali principa standardne makrobiotičke ishrane, potrebno je da se držimo "zlatne sredine" u pogledu uravnoteženosti jina i janga u našoj ishrani.

Šta treba da čini osnov ishrane:
Namirnica koja je najuravnoteženija u pogledu jina i janga, i zato zaslužuje da bude osnov svakodnevne ishrane, jeste mrki ili integralni pirinač.
Bliske ravnoteži su i ostale žitarice, pa zato, po makrobiotici, osnovu naše ishrane treba da čine (navedenim redom po prioritetu)
- Integralne žitarice, mahunarke, povrće, voće, semenke, orašasti plodovi, morske alge

Šta ne sme da bude osnov ishrane:

Namirnice koje su previše jang i koje ne bi trebalo da budu osnov ishrane, jer remete prirodnu ravnotežu u korist preteranog janga, jesu:
- Meso, jaja, mlečni proizvodi, rafinisana so

Namirnice koje su previše jin i koje ne bi trebalo da budu osnov ishrane, jer remete prirodnu ravnotežu u korist preteranog jina, jesu:
- Alkohol, kafa, rafinisani šećer, južno voće


 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tvoja hrana - tvoj lek ... Osnovna ideja makrobiotičke ishrane je uravnotežavanje dva osnovna principa, ili sile, koje deluju u kosmosu, a koje se u kineskoj i japanskoj filozofiji nazivaju jin i jang. Možemo ih zvati muškim ...
Povratak solidarnosti ... Nedavno je u Švajcarskoj održan nacionalni referendum da li treba da se uvede „univerzalni osnovni dohodak“ – to jest, da svi građani dobijaju stalni prihod, bez obzira da li ...
Uštipci od pasulja u majonezu od tofua i peršuna... Za 4 osobe, potrebno je: 1 šolja pasulja, opranog i potopljenog tokom 5 sati, 1 velika šargarepa, izrendana, glavica crnog luka srednje veličine sitno iseckana, komad-dva sirovog tofua za majonez, nek...
Manje hrane - bolje zdravlje... U poslednje vreme je obavljeno nekoliko istraživanja koja su sva pokazala da smanjeni unos kalorija ima povoljne posledice po zdravlje.Najskorije istraživanje Univerziteta Minster pokazalo je da smanj...
Hrana koja pomaže da zaspite... Trešnje i višnje – sveže i suve – spadaju u retke prirodne izvore melatonina, hemikalije koja kontroliše unutrašnji sat u organizmu koji reguliše san. Stručnjaci preporučuju da ih jedete sat vremena p...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 99

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tvoja hrana - tvoj lek

Detaljnije »