Ljuto je jesenji ukus

Ljut ili veoma začinjen ukus korespondira sa jesenjom oštrinom i daje vruću ili disperzivnu energiju. Ljuta hrana ima snažnu uzlaznu energiju usmerenu ka spolja koja stimuliše cirkulaciju i pomaže izbacivanje supstanci iz dubine tela prema površini.


Ukus je oblik energije. U tradicionalnoj orijentalnoj medicini svaki ukus je povezan sa godišnjim dobom u kojem preovladava, sa vrstom energije koja zagreva ili hladi i određenim organima u telu koje podržava.

Kiselo – kiseli ukus je povezan sa prolećem. Kisela jela stežu, skupljaju i ubrzavaju energiju. Posebno su korisna za jetru i žuč. Hleb od kiselog testa, pšenica, sirće, kiseli kupus i limun su tipični kiseli ukusi.

Gorko – Gorak ili zagoreo ukus se povezuje sa letom, a njegova energija je suva i raspršena. Gorka hrana koja stimuliše srce i tanko crevo, podrazumeva radić, čičak, crni susam i neke vrste kukuruza.

Slatko – Sladak ukus odgovara kasnom letu, a tipični primeri su žitarice, mahunarke i mnoge vrste povrća, posebno okruglastog oblika kao što su crni luk, bundeve i kupus.Prirodna slatkoća je hranljiva energija. Ona opušta i centrira čitavo telo, a posebno umiruje slezinu, želudac i pankreas. Moderni rafinisani šećer nema sladak već ljut ukus.

Ljuto –Ljut ili veoma začinjen ukus korespondira sa jesenjom oštrinom i daje vruću ili disperzivnu energiju. Ljuta hrana ima snažnu uzlaznu energiju usmerenu ka spolja koja stimuliše cirkulaciju i pomaže izbacivanje supstanci iz dubine tela prema površini. Tipični primeri su luk, daikon, đumbir, biber. Oštri ljuti ukus koristi plućima i debelom crevu, ali previše ljuta hrana kao što su tropski začini stvara hiperaktivnost, prejaku stimulaciju krvi i nadražuje creva.

Slano – Slani ukus se slaže sa zimskim periodom i snabdeva nas jakom oslobađajućom silaznom energijom. Kvalitetna so omekšava tvrda stanja i dobra je za jačanje bubrega i mokraćnih puteva. Tipična hrana su morske alge, miso, umeboši šljive i tamari sos. Namirnice životinjskog porekla, koje sadrže velike količine natrijuma, suviše su slane i mogu da uzrokuju oštećenja bubrega i dodatno naprezanje srca.

U makrobiotičkom kuvanju, mi se trudimo da predstavimo pun spektar ukusa u svakom obroku. Prirodni slatki ukus integralnih žitarica i povrća čini otprilike šezdeset do osamdeset posto svakog obroka. Ostali ukusi su zastupljeni u prilozima, umacima i začinima. U zavisnosti od godišnjeg doba i zdravlja članova porodice, obrok se može menjati da bi se blago naglasio jedan specifičan ukus.

....


Kao što smo videli, hrana koja se kuva i služi topla ili vruća, zagreva telo, dok hladna ili smrznuta umanjuje unutrašnju vatru u telu. Bez obzira na temperaturu jela prilikom služenja, hrana ima prirodnu energiju koja se može opisati kao hladna, sveža, umerena, topla ili vruća. Naša unutrašnja temeperatura se menja u zavisnosti od toga koju hranu jedemo. Toplo vreme naginje stvaranju hladne hrane, a da bi se rashladili nas prirodno privlači energija povrća poput krastavca, lubenice i zukinija. Slično tome, hrana u kojoj najviše uživamo kada je vreme hladno su tempura, fermentisana hrana, dugo kuvana variva i supe sa korenastim povrćem, koji imaju efekat zagrevanja tela.
Dok ova energija ne zavisi od temeperature kuvanja, kuvanje menja energiju nekih namirnica iz hladne u toplu. So je dobar primer. Zagrejana, so stvara toplinu i zgreva telo. Hladna so ima rashlađujući efekat. Energija ulja se takođe menja kada se zagreva. Sirovo ulje u salati ima drugačije efekte nego kada se konzumira u dinstanim jelima.Evelin Kuši
Iz knjige "Kompletni vodič za makrobiotičko kuvanje"
 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Edukativno letovanje... Studio za edukaciju i vrhunska dostignuća organizuje letovanje sa programom za samousavršavanje na ostrvu Pašman, tokom juna i jula.   Program, koji se se naziva Harmony, predst...
Soja i proizvodi od soje ... Kad tek počnete sa vegetarijanstvom, ili makrobiotikom, prelazak na ishranu bez mesa ostavlja, može se reći, "proteinsku prazninu", jer nas uobičajeni način ishrane navodi da unosimo daleko, daleko vi...
Ishrana u martu... Stigao je mart. Mesec u kojem zima polako ustupa mesto proleću. Neki su umorni, neki pomalo bledunjavi, a poneki i sa kojim kilogramom viška. Neizbalansirana zimska ishrana ostavila je vidljive...
Postoje li štetne namirnice... Sa gledišta makrobiotike, najveći broj namirnica nije ni štetan ni koristan sam po sebi. Stvar je u tome kako ih koristimo – koliko često, u kojim količinama i u kombinaciji sa koj...
Rolne od kupusa sa nautom... Koristite velike listove zelenog kupusa. Naut skuvajte, potom izgnječite u pire, pomešajte sa miso pastom (beli miso), mirođijom, kratko proprženim iseckanim belim lukom i sitno iseckanim prazi...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 138

Srodni članci (po ključnim rečima)

Edukativno letovanje

Detaljnije »