Voće i šećer u krvi

Pogrešno mišljenje da jedenje voća izaziva probleme sa visokim šećerom u krvi stoji u osnovi većine saveta da se treba kloniti voća, a posebno slatkog voća. Jedenje voća ne izaziva probleme sa visokim šećerom u krvi... nije to tako jednostavno (piše: dr Daglas Grem).

Zagarantovano, visok šećer u krvi zaista vodi ka izbijanju kandide, hroničnom umoru, hiper- i hipoglikemiji, šećernoj bolesti i mnogobrojnim drugim stanjima i bolestima, čak i raku. „Suviše mnogo“ šećera jeste loše, ali je skoro nemoguće dobiti suviše mnogo šećera jedenjem svežeg voća. Znam da je ovo što govorim zvuči protivno intuiciji. Ovo je isto kao reći ljudima da osteoporoza nema veze sa problemima sa kalcijumom. U svakom slučaju, obe tvrdnje jesu tačne: konzumacija više kalcijuma ne može sama po sebi da učvrsti krte, osteporozom zahvaćene kosti... a šećer iz voća sam po sebi ne izaziva visok šećer u krvi. Ostanite uz mene, ako želite, dok objašnjavam pravi uzrok.
Ishrana u kojoj dominira voće, uključujući izdašne količine svežeg slatkog voća, ne dovodi do visokog šećera u krvi... pod uslovom da se jede niskomasna ishrana. Kada sistem nije začepljen viškom masti, šećer, čak i iz voća sa visokim glikemijskim indeksom, lako ulazi u krvi i lako izlazi iz krvi. Nivoi šećera u krvi kod zdravih osoba ne menjaju se mnogo uprkos promenama u ishrani.

Glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje

Prema glikemijskom indeksu, hrana bogata ugljenim hidratima se rangira prema tome koliko se brzo razlaže tokom varenja i tome koliko brzo šećeri iz ove hrane ulaze u krv. U suštini, glikemijski indeks pokazuje koliko se brzo ugljeni hidrati pretvaraju u šećer u krvi. Međutim, ono što on ne pokazuje je koliko se od tih ugljenih hidrata nalazi u porcije neke hrane. Oba podatka su neophodna da bi se razumelo kako neka hrana utiče na šećer u krvi.  
 Ovde se uvodi koncept „glikemijsko opterećenje“. Zajedno sa glikemijskim indeksom, glikemijsko opterećenje je podatak koji tačnije od samog glikemijskog indeksa predviđa do kog nivoa neka hrana podiže glukozu u krvi. Razlog za ovo je taj što po definiciji glikemijski indeks meri kvalitet šećera, ali ne i kvantitet.
Glikemijsko opterećenje se meri tako što se pomnoži vrednost glikemijskog indeksa neke hrane sa količinom dostupnih ugljenih hidrata po porciji (grami ugljenih hidrata minus vlakna), a zatim se deli sa 100.  Prema ovome, voće, koje se uglavnom sastoji od vode, ima nisku vrednost glikemijskog opterećenja iako ima visoku vrednost glikemijskog indeksa. Na primer, glikemijski indeks banane je 52 (glukoza = 100). Ali pošto voda čini 75% težine banane, glikemijsko opterećenje banane je samo 12 (52 x 24 grama iz ugljenih hidrata, podeljeno sa 100 = 12; ako uzmemo za primer bananu srednje veličine od 118 grama). Svo voće je u niskoj ili srednjoj kategoriji po meri glikemijskog opterećenja / glikemijskog indeksa (sa izuzetkom lubenice, čiji GI iznosi nešto više). 

 

Najbolje je sveže voće
Najbolje je jesti sveže voće, pošto i sušenje i dehidriranje koncentrišu voćni šećer do neprirodnih nivoa za koje telo nije predviđeno da ih podnese. Takođe je važno jesti celovito voće, ne ceđeno, jer vlakna u voću usporavaju apsorpciju šećera na prirodnu brzinu. U svakom slučaju i sa svom hranom, najbolje je jesti celovitu, svežu, zrelu, presnu i neprerađenu hranu.
       Kao što ćete videti, brzina kojom šećer ulazi u krv nije, u stvari, najvažniji faktor. Kada se voće jede celovito, sa čitavim vlaknima, u sklopu niskomasne ishrane, šećer iz voća zaista uđe u krvotok relativno brzo. Međutim, taj šećer takođe izađe iz krvi isto tako brzo, što čini voće idealnom hranom, onom koja obezbeđuje savršeno gorivo za ljude.
       Prema rečima Američke asocijacije dijabetičara: „Korišćenje dodate fruktoze kao zaslađivača nije preporučljivo; međutim, nema razloga da se savetuje da ljudi sa šećernom bolesti izbegavaju fruktozu koja se prirodno pojavljuje u voću, povrću i drugoj hrani“.

Dr Daglas Grem
Preuzeto iz knjige “Ishrana 80-10-10”. Opširnije o knjizi pogledajte ovde.

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Nazdravite bezalkoholnim špricerom... Za one koji nisu ljubitelji alkohola, evo kako da Novu godinu dočekaju bistre glave, uz špricer od južnog voća i ruzmarina, od kumkvata i bibera, od grejpfruta, meda i đumbira... Špri...
Kako preduprediti gojaznost... Osobe sklone gojaznosti moraju da budu spremne na korenite promene. Za to je potrebna jaka volja, mnogo strpljenja i odlučnost. Da bi neko održao težinu, ne mora da gladuje, već samo da se drži pravil...
Škola organskog voćarstva... U novembru udruženje Organska bašta, u saradnji sa istaknutim stručnjacima i praktičarima, organizuje školu organskog voćarstva u Beogradu. Ako imate ideju da organsku proizvodnju rad...
Nedostaju li vam vitamini, minerali... Kod osoba koje ne jedu dovoljno voća i povrća, posebno zelenolisnog, češće se uočava nedostatak hranljivih sastojaka. Evo kako možete da to prepoznate... Slabe kosti Nedostatak vitamina A, C, D ...
Krem od limuna i bobičavog voća... Evo osvežavajućeg slatkiša za vruće dane. Za 8 porcija, potrebno je: 2/3 šolje braon šećera, 1/2 šolje soka od isceđenog limuna, 1/4 šolje soka od pomorandže, 1/8 kašičice soli... ...6 žumanaca, 3 ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 102

Srodni članci (po ključnim rečima)

Nazdravite bezalkoholnim špricerom

Detaljnije »