Bok čoj

Mada je bok čoj (ili kineski kupus) povrće koje se gaji na Dalekom istoku, on postaje sve popularniji i kod nas.

 

To je zeleno lisnato povrće sa veoma malo kalorija ( u 100 grama ima samo 13 kalorija). Ali, veoma je bogat izvor mnogih vitalnih fitonutrijenata, vitamina, minerala i antioksidanasa koji gode zdravlju.
Pre svega, bogat je izvor vitamina C (100 grama obezbeđuje 75% dnevnih potreba organizma). Sadrži više vitamina A, karotina i drugih flavonoida nego domaći kupus, karfiol i slično. Sa 100 grama bok čoja dobijate 149% preporučenih dnevnih potreba vitamina A.
Kineski kupus je i veoma dobar izvor vitamina K i obezbeđuje 38% dnevnoh potreba (100 g). Vitamin K ima izraženu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, kao i u zaštiti mozga od oštećenja neurona (važno za ishranu obolelih od Alchajmerove bolesti).
Sveži kineski kupus sadrži mnoge vitamine B kompleksa kao što su B6, riboflavin, pantotenska kisline (vitamin B5) i tiamin (B1). Ovi vitamini su neophodni našem telu da bi ispravno funkcionisalo.
Bok čoj sadrži i određene količine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, kalijuma, mangana, gvožđa i magnezijuma. Kalijm je važan elektrolit koji pomaže da se reguliše srčani ritam i krvni pritisak, a mangan telo koristi za sintezu enzima superoksid-dismutaze, važnog antioksidanta, dok je gvožđe neophodno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 105

Svi članci u rubrici