kako da smanjite bes

Kada vas zahvati bes, pokušajte da ne reagujete odmah. Odnosno, pokušajte da ga nadvladate, kako on ne bi nadvladao vas. Tek kada se smirite, moći ćete promišljeno da odgovorite na bes i njegove uzroke, a samim tim i da pokušate da rešite problem i svoje odnose sa drugima.

1. Kada ste uznemireni, zastanite i polako izbrojte do deset.
Kako biste ublažili navalu adrenalina, istrenirajte sebe da ne reagujete impulsivno. Sačekajte pre nego što progovorite. Nekoliko puta duboko udahnite i veoma, veoma polako izbrojte do deset (ili do 50 ako je potrebno). Iskoristite tu pauzu da odlučite šta ćete da radite, da kasnije ne biste zažalili zbog svojih reči.

2. Dajte sebi vremena za predah.
Da biste još više smirili svoje neurotransmitere, produžite vreme za pauzu na nekoliko sati ili i duže ako je potrebno. Kada sve u vama vri, povucite se na neko mirno mesto da biste smanjili nivo stresa. Smanjite uticaj spoljašnjih elemenata: prigušite svetlo, slušajte muziku koja opušta, meditirajte, uradite nekoliko joga vežbi ili prošetajte brzim hodom, kako biste izbacili bes iz sebe.

3. Prepoznajte uzroke besa.
Dajte sebi dovoljno vremena da biste prepoznali šta vas čini besnim. Istražvanje Prinston univerziteta je otkrilo da čak i nakon što su odslušali predavanje o dobrom Samarićaninu,  studenti teologije nisu zastali na ulici da pomognu osobi koja se našla u nevolji, ako su kasnili na sledeće predavanje. Ostavljanje vremena za rešavanje konfilikata omogućava vam da osetite saosećanje i da iz tog osećanja reagujete.

4. Nemojte da se bavite svojim besom kada ste umorni ili pospani.
Pošto bes remeti vaš organizam, može da utiče na kvalitet sna i da uzrokuje nesanicu. Ako pred san počnete da se bavite svojim besom, može se dogoditi da vas misli „samelju“  tokom noći, ne dozvoljavajući vam da zaspite. Zato je bolje da ispitate uzroke svog besa ranije tokom dana, kako bi se vaš adrenalin smirio pred san. A, kao što poslovica kaže, jutro je pametnije od večeri, pa kada ustanete odmorni i naspavani, manje ćete biti razdražljivi i ostvarićete bolju ravnotežu sa sobom i svojim okruženjem.


 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 96

Svi članci u rubrici