može se grejati samo od orezanih grana

Samo od odsečenih grana posle orezivanja voća u Srbiji bi moglo da se proizvede 724964 tone biomase, koja se može koristiti za grejanje i druge svrhe, a koja je energetski ravna količini od 194.815 tona nafte. Prema pisanju lista "Politika", ovo je proračunao mr Ranko Koprivica, sa poljoprivrednog fakulteta u Čačku. Ali, kod nas se ovo granje spaljuje kao nepotrebno. U mnogim zemljama Evrope ovakvo spaljivanje ostataka je zabranjeno: oni se koriste za proizvodnju briketa koji se mogu upotrebiti za grejanje i u druge svrhe. Na evropskom tržištu, vrednost te mase bi bila oko 111000 evra...
Prema mr Koprivici, u celini gledano, u Srbiji se svake godine bez nekog posebnog cilja spali oko 3 miliona tona biomase, a energetski potencijal tolike spaljene mase (drveta, granja, lišća, strnjike i sl) jednak je godišnjoj proizvodnji svih hidroelektrana u Srbiji!
Naravno, svako će se zapitati - da li je ovo moguće...? Ako je zaista tako, svakako bi na državnom nivou trebalo učiniti nešto da toliki energetski potencijal ne propada.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 126

Svi članci u rubrici