neke namirnice izazivaju glavobolju

Ne znate zašto vas boli glava? Možda je uzrok hrana koju ste pojeli. Najčešće glavobolju izazivaju sledeće namirnice: * Zreli sir, suvo voće, suhomesnati proizvodi: svi oni sadrže tiramin koji može da dovede do stezanja, a zatim naglog širenja krvnih sudova, što može da izazove glavobolju.
* Aspartam: stručnjaci još uvek nemaju objašnjenje zašto ovaj veštački zaslađivač može da uzrokuje glavobolju. Za svaki slučaj, čitajte deklaracije proizvoda i izbegavajte aspartam u bezalkoholnim pićima, sokovima i drugim namirnicama.
Aditivi: pre svega se misli na MSG (mononatrijum glutamat) koji se koristi za pojačavanje ukusa u nekim visokoprerađenim namirnicama i brzoj hrani. Ovaj aditiv može da izazove vaskularne promene koje utiču na pojavu glavobolje. I ovde je važi isti savet: pažljivo čitajte deklaracije i izbegavajte MSG.
* Alkohol: mnoge vrste vina i piva sadrže tiramin, kao i sulfate i nitrate, konzervanse koji mogu da doprinesu pojavi glavobolje.
Dr Debora Fridman, neurolog u Jugozapadnom medicinskom centru Univerziteta Teksas, predlaže da vodite dnevnik o tome šta ste pojeli i popili, kako biste uočili šta je to iz hrane što vam smeta.


 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 66

Svi članci u rubrici