placebo smanjuje bol u leđima

Čak i ako uzmete lek za koji vam lekari kažu da je placebo, tj. ne sadrži nikakve lekovite supstance, to će pomoći da smanjite bol u leđima. U eksperimentu Medicinskog centra Bet Izrael pacijentima koji su patili od lumbaga date su tablete za koje su im lekari rekli da su lažne. Pacijenti koji su uzeli taj lek obavestili su istraživače da im je bol popustio za 30%, a ometanje u kretanju se smanjilo za 29% u odnosu na kontrolnu grupu, koja nije uzela placebo.
U medicini se dugo verovalo da se delovanje placeba ili lažnog leka zasniva na veri pacijenata da su dobili pravi lek. Međutim, pacijenti u ovom ispitivanju su znali da uzimaju lažni lek, a stanje im se opet poboljšalo.
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Pain i to je prvo istraživanje te vrste, koje je dokazalo da placebo popravlja stanje kod lumbaga, čak i ako pacijenti znaju da nisu uzeli pravi lek.
Moguće objašnjenje? Teško ga je dati. “To što pacijent uzima pilulu u kontekstu odnosa sa lekarom – čak i ako zna da je placebo – predstavlja određeni ritual koji menja simptome i verovatno aktivira određene regije u mozgu, koje deluju na smanjenje simptoma”, izjavio je vođa ovog istraživanja, dr Ted Kapčuk.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 140

Svi članci u rubrici