Kako je na organskom seminaru

Tokom aprila je u prostorijama nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organica održan osnovni seminar za upoznavanje sa principima ove, prirodne poljoprivrede. Prisustvovali smo jednom času, i evo ukratko kako je to izgledalo.

Nakon pozdravne reči i predstavljanja rada Nacionalne Asocijacije Serbia Organica, polaznici seminara su se upoznali sa osnovnim principima organske proizvodnje, zakonskom regulativom naše zemlje kao i sertifikacijom. Nakon toga pričalo se o planiranju okućnice i bašte i agroekološkim uslovima koji treba da se poštuju kako bismo ubirali zdrave plodove.
Najvažniji deo seminara je bilo objašnjenje primena agrotehničkih mera u organskoj bašti koje su i osnova organske poljoprivrede i primenjuju se i u povrtarskoj, ratarskoj i voćarskoj proizvodnji.
Kako bi mogli da pristupe setvi i sadnji, neophodno je da se baštovani dobro upoznaju sa karakteristikama zemljišta u bašti, njihovim prednostima i nedostacima, a zatim se pričalo o osnovama setve, sadnje i nege biljaka, što je ujedno i uvod za napredni seminar na kojem se detaljno uči gajenje najčešćih povrtarskih kultura.
Preventivne mere zaštite ble su sledeća tema i važno je istaći da je organska bašta zatvoreni agroekološki sistem gde povrtarske, začinske i voćne vrste, cveće, korisne životinja, a naročito insekti  imaju svoje značajno mesto.
Za kraj, pričalo se o korovima i njihovom suzbijanju i čuvanju dobijenih plodova.


Sa svim ovim, za laika prilično komplikovanim procedurama i postupcima, na izuzetno pedagoški, jednostavan i jasan način polaznike je upoznala Snežana Ognjenović, naša saradnica, autorka jedne od najpopularnijh knjiga o toj tematici, “Organska bašta.”


Svi učesnici su po prvi put došli na seminar o organskoj proizvodnji, osim Vasilise iz Vladimirovca, koja se već duže bavi konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom, za tržište, ali bi želela da pređe na organsku. Kako nam je objasnila, u njenom kraju postoji mnogo domaćinstava koji proizvode razne poljoprivredne artikle manje-više sa minimumom hemikalija, pa u tome vidi veliku šansu da se svi oni ujedine u okviru jednog udruženja proizvođača koje bi tada moglo da pruži šansu mnogima da proizvode sve traženiju organsku robu. Kombinat “Tamiš”, kao i ovo udruženje, već su izašli sa idejom da se u domaćinstvima po obodu Deliblatske peščare uspostavi lanac organskih bašti.
 

 

Emilija, Vesna i Matej poseduju svoje bašte u okolini Beograda u kojima proizvode uglavnom za svoje potrebe i potrebe porodice, ali i za radoznale komšije koji bi rado da probaju organske proizvode. Na seminar su došli da nauče kako da se bez hemije izbore sa izazovima sa kojima se suočava svaki proizvođač – bilo da se radi o navodnjavanju, odbijanju štetočina, ili eliminaciji korova. Vesni iz Belegiša je naročit problem sirak, a na ovom seminaru je imala prilike da čuje da se on može eliminisati sadnjom kombinacije dve žitarice, pšenice i tritikale, koje toliko gusto rastu da praktično eliminišu sve ostale biljke sa površine na kojoj se posade.
 

Srodni članci (po ključnim rečima)

U organskom je budućnost... Kompanija “Beyond” je danas vodeći uvoznik i distributer organski gajenih mahunarki, semenki i žitarica, a najnoviji artikal u ponudi „Beyonda“ sada je i organski musli, koji će sigurno obradovati pri...
Beyond...     KOMPLETNU INFORMACIJU O NAŠEM PROIZVODNOM I PRODAJNOM PROGRAMU POGLEDAJTE NA www.beyondhealthfood.com „BEYOND“ d.o.o. je preduzeće osnovano 1999. godine u Nišu.   Sastoji se i...
Besplatni časopis Zdrava hrana... Novi besplatni časopis "Zdrava hrana", u broju 54 , donosi: recepte za delikatesne namaze sa paradajzom... - Kako da prepoznate da li ste netolerantni na fruktozu? - Koje voće ima najviše &...
Organski seminar... Seminar o organskom baštovanstvu koji vodi Snežana Ognjenović održaće se za vikend 2. i 3. juna.  Seminar se održava u prostorijama Udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica"&#...
Popust tokom posta... Tokom celog božićnog posta, u prodavnicama zdrave hrane po sniženim cenama moći ćete da nabavite organske proizvode od soje, bez aditiva i konzervanasa, iz Beyondovog posnog programa. Da postite zd...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 88

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

U organskom je budućnost

Detaljnije »