Srbija na Biofahu

srbiofahSrbija se predstavila na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda  Biofach i Vivaness održanom 13-16. februara 2019. u Nemačkoj. Ovo je bila  još jedna rekordna godina za organsku poljoprivredu širom sveta.

Privredna komora Srbije i  Nacionalna asocijacija Serbia Organika uz podršku Razvojne agencije Srbije i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ organizovali su učešće 9 kompanija na nacionalnom štandu na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda Biofah (Biofach) koji se održao od 13-16. februara 2019. godine u Nirnbergu, Nemačka.Kompanije koje su se prestavile na sajmu Biofah  su: „Ecoagri Serbia“ iz Bele Crkve, „Suncokret“ iz Hajdukova, „Drenovac“ iz Arilja, „Zadrugar“ iz Ljubovije, „All Natural Foods“ iz Nove Pazove, „Den Juro Organic“ iz Brusa, „Jovanjica“ iz Beograda, „Mondi Lamex“ iz Kraljeva i „Menex“ iz Kruševca,  a prvi put se neka srpska kompanija (All Natural Foods) predstavila i na prataćoj izložbi kozmetičkih proizvoda  VIVANESS.
 Podršku određenom broju kompanija i izlagača dao je i IPD, institut koji okuplja nemačke kompanije koje uvoze proizvode iz celog sveta. Cilj ove podrške je uspostavljanje saradnje sa potencijalnim partnerima i osnaživanje u što boljem predstavljanju  i prodaji.

Vodeći organski sajam u svetu
Biofah je već 30 godina vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda,  prehrambenih , tekstilnih  i kozmetičkih,  a nastup Srbije na ovome sajmu Sebia Organica organizuje od 2010. godine. Sajam je sveobuhvatnog sadržaja, pored međunarodne izložbe organskog sektora, to je mesto trgovine i poslovanja, ali i mesto na kojem se kreiraju politike i trendovi u ovome sektoru.
Na ovom sajmu posetioci se mogu upoznati i sa najnovijim tehnologijama proizvodnje, preradnim linijama i raznim novim načinima pakovanja,  kao i inputima potrebnim za obavljanje ove proizvodnje, pa je od izuzetne važnosti za sve uključene i zainteresovane za  ovaj sektor.Zajedno sa Biofahom, održava se već tradicionalno Vivaness, međunarodni sajam prirodne kozmetike. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM) i tokom njega  se oblikuju i budući trendovi na organskom tržištu,  kao rezultat okupljanja predstavnika iz sfere politike, strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, važnih ličnosti iz javnog mnjenja.

Glavni trendovi
Trendovi na ovogodišnjem Biofah-u (Biofach) uključuju vegetarijansku i vegansku ishranu, proteinske proizvode, praktičnost i proizvode bez otpada. Praktični proizvodi i praktično upakovani su sada sastavni deo ponude koju nudi organski segment.Inovativno pakovanje, baš kao i neupakovani koncepti u kategoriji „nula otpada“, je značajna tema i trend u sektoru za koje stručnjaci veruju da će nastaviti da dobija na značaju. Takođe je  vidljiv i trend bezglutenskih proizvoda i superhrane-“superfood”.
Ovogodišnji BIOFAH i VIVANESS je okupio rekordnih 3.273 izlagača iz 95 država.Preko 50.000 posetilaca iz 135 zemalja je posetilo ovaj sajam. Skoro 700 novih proizvoda je predstavljeno na BIOFACH Novelti (Novelty) štandu, a  900 uključujući i nove proizvode predstavljene na VIVANESS-u.

Rekordna godina za sektor organske proizvodnje na globalnom nivou
Još jedna rekordna godina za organsku poljoprivredu širom sveta, prema  najnovijim globalnim  podacima za  2017. godinu publikovanim  u 20. izdanju studije o organskoj poljoprivredi širom sveta „The World of Organic Agriculture 2019“  koja je predstavljena pre par dana na sajmu BIOFAH, u Nirnbergu, Nemačka,  od strane FIBL (Istraživački Institut za organsku poljoprivredu)  i IFOAM (Međunarodna fedreracije pokreta organske poljoprivrede).
Poljoprivredna zemljišta pod organskom proizvodnjom beleže rekord ikada zabeležen, a broj organskih proizvođača i vrednost sektora maloprodaje  je takođe nastavio da raste, dostigavši još jedan najviši nivo, kako pokazuju podaci iz 181 zemlje najnovijeg izdanja pomenute studije, što pokazuje nastavak pozitivnog trenda u proteklih nekoliko godina.

Izvor:
Serbia Organica
www.serbiaorganica.info

Srodni članci (po ključnim rečima)

Istezanje nas čini mlađim... Ljudi često intenziviraju vežbanje (kardio vežbe, vežbe sa tegovima) da bi pomogli prirodi i „smanjili“ godine. Ali, jedna vrsta vežbanja kao da je pomalo potcenjena – istezanje (str...
Rizična visokoproteinska ishrana... Ishrana bogata proteinima u srednjim godinama dvostruko povećava rizik od ranije smrti, a četvorostruko od smrti od raka, dok je umeren unos proteina nakon 65. godine koristan, utvrdili su istraživači...
Prevazilaženje straha... 25. maja 2011 Studio za Edukaciju i Vrhunska Dostignuća je organizovao besplatan četvoročasovni grupni tretman za roditelje, članove NURDOR-a (udruženja za roditelje sa decom sa teškim i retkim bolest...
Crna kajsija... Možda ste na negde na pijaci zapazili plodove tamne bordo, skoro crne boje, po obliku i veličini slične ringlovima (džanarikama, vrsti okruglih malih šljiva).   Sigurno ste se zapitali o kakv...
Bežite od hidrogenizovanih masti!... Takozvana hidrogenizovana ulja (biljna ili ne, potpuno svejedno) skorašnji su pronalazak – star stotinak godina. Čitav vek su bila hvaljena i reklamirana, da bi se na kraju pokazalo da su veoma štetna...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 105

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Istezanje nas čini mlađim

Detaljnije »