Novo istraživanje Univerziteta Suri je utvrdilo da je kod grupe ispitanika, inače sasvim zdravih, nakon što je određeno vreme konzumirala dosta šećera, porastao nivo masnoća u krvi, kao i masnoća koje se čuvaju u jetri.

A nakon 12 nedelja ishrane bogate šećerom, kod osoba kod kojih je bio povećan nivo masnoća u jetri, što je stanje poznato kao nealkoholičarska masna jetra, došlo je do promena u metabolizmu masti koje su povezane sa povećanim rizikom od oboljenja arterija, srčanih napada i moždanog udara.

"Iako većina odraslih ne jede toliko šećera koliko smo koristili u ovom istraživanju, neka deca i tinejdžeri mogu da unesu toliku količinu šećera preterujući sa gaziranim napicima i slatkišima. To je razlog za brigu za buduće zdravlje mlađe populacije, pogotovo zbog alarmantno visokog procenta nealkoholičarske masne jetre kod dece i tinejdžera, i eksponencijanog rasta fatalnih oboljenja jetre kod odraslih", izjavio je povodom ovog proučavanja jedan od istraživača, profesor metabolizma hrane, Brus Grifin.

 

To su utvrdili gerontolozi i sportski lekari Univerzeteta Gete iz Frankfurta, koji su ispitali uticaj redovnog vežbanja na pamćenje ispitanika između 65 i 85 godina. Zaključak je bio da vežbanje ne samo pozitivno deluje na fizičku spremnost, nego utiče i na metabolizam mozga. Konkretno, fizička aktivnost je sprečila povećanje holina u mozgu. Koncentracija ovog metabolita često poraste usled većeg gubitka nervnih ćelija, koji se po pravilu javlja kod Alchajmerove bolesti. Fizičko vežbanje dovelo je do stabilizacije moždanog holina kod grupe starijih koja je trenirala. Za razliku od ovoga, u grupi ispitanika koja nije trenirala i koja je poslužila kao kontrolna, nivo holina je porastao.

 

Održavanje normalne telesne težine, nekorišćenje duvana i alkohola su faktori koji ne samo da produžuju život, nego i pomažu da se pozne godine provedu u dobrom zdravlju. To su utvrdili istraživači instituta Maks Plank za demografska istraživanja, analizirajući više od 14.000 pojedinaca. Utvrdili su da oni koji nisu bili gojazni i nikad nisu pušili žive 4-5 godina duže u odnosu na opštu populaciju, i u tim godinama su bili sposobni i pokretni. A oni među njima koji nisu konzumirali alkohol, odnosno konzumirali su sasvim umereno, živeli su i 7 godina više od prosečne populacije

Istraživanje je objavljeno u časopisu Health Affairs.

Medicinski fakultet Univerziteta Alberta sproveo je testiranje desetine kućnih aparata za merenje pritiska koji su u upotrebi i utvrdio da je 70% očitavanja krvnog pritiska koje oni daju neprihvatljivo netačno. To može da ima ozbiljne posledice po ljude koji se oslanjaju na njih kako bi odlučivali o svom zdravlju. Istraživači su takođe napomenuli da niko ne bi trebalo da počne da uzima lekove, ili da menja terapiju, na osnovu jednog ili dva merenja u kratkom vremenu. Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Hypertension.

Istraživanje o delovanju joge na osobe koje se leče od depresije pomoću lekova pokazalo je da u prvih 10 nedelje izgleda kao da dodatna praksa joge ne pomaže; ali, kada su istraživači proverili rezultate nakon tri i šest meseci nakon što su časovi joge završeni, ispostavilo se da je joga delovala efikasnije od edukativne prakse za ublažavanje simptoma depresije, koja je bila drugi pomoćni metod koji je isproban. Istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Medicine, a obavljeno je na Odeljenju za psihološka istraživanja bolnice Care New England.

Ovo paradoksalno stanje utvrdili su istraživači Univerziteta Oksford, koji su pratili koliko se napora i novca ulaže u očuvanje ugroženih vrsta. Pokazalo se da siromašnije zemlje imaju aktivniji pristup očuvanju biodiverziteta nego bogate zemlje. Konkretno, Afrika, uprkos siromaštvu i političkoj nestabilnosti u mnogim njenim delovima, daje prioritet očuvanju divlje prirode i daje veći doprinos tom očuvanju nego bilo koja druga regija na svetu.

Ovaj zapanjujući rezultat dobili su istraživači Bostonskog univerziteta, koristeći podatke od 2888 ispitanika starijih od 45 godina i 1584 ispitanika starijih od 60, koji su učestvovali u poznatom istraživanju poznatom kao Fremingham Heart Study. Istraživači su sračunali koliko je svaki ispitanik popio osvežavajućih napitaka zaslađenih šećerom, a koliko veštačkim zaslađivačima, i potom uporedili tu informaciju sa brojem osoba u svakoj grupi koji su oboleli od demencije ili imali moždani udar. Za razliku od prethodnih istraživanja, ovo istraživanje nije našlo vezu između napitaka zaslađenih običnom šećerom i gojaznosti, dijabetesa tip 2, srčanih oboljenja i moždanog udara. Ali, zato su našli jasnu korelaciju: da je svaki ispitanik iz obe grupe, koji bi popio jedan osvežavajući napitak zaslađen veštačkim zaslađivačima dnevno, imao skoro triput veću šansu da dobije moždani udar ili oboli od demencije! 

Istraživanje je vodio dr Metju Pejz sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Boston, a objavljeno je u časopisu Stroke (koji izdaje Američka asocijacija za srce).

 

To je pokazalo novo istraživanje Medicinskog fakulteta Bostonskog univerziteta, koje je pratilo 2632 muškarca i žene starosti 30-64 godine, tokom punih 16 godina. "Nismo našli nikakve dokaze da smanjenje soli u ishrani ima ikakav dugoročni povoljan uticaj na krvni pritisak", izjavio je vođa istraživanja, doc. dr Lin L. Mur. "Naši rezultati se pridružuju rastućem nizu činjenica koje ukazuju da su sadašnje preporuke o unosu soli verovatno pogrešne."

Evo kakav paradoks je pokazalo ovo istraživanje. Na početku su svi ispitanici imali normalan krvni pritisak. Međutim, nakon 16 godina, istraživači su utvrdili da su ispitanici koji su konzumirali manje od 2,5 g soli dnevno imali viši krvni pritisak nego ispitanici koji su konzumirali veće količine soli!

 


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 193

Svi članci u rubrici