To je ideja koju je u praksi isprobao dr Ašrafur Rahman, a Tehnološkog univerziteta Kvinslend. Naime, sa svojim saradnicima je pomešao ostatke od proizvodnje esencijalnog ulja pomorandže, čajevca i eukaliptusa sa dizel gorivom i tako dobio mešavinu bio-goriva sa prijatnim mirisom. Testovi su pokazalo da ova mešavina 10% ostataka esencijalnih ulja i 90% dizela generiše gotovo istu snagu kao i čist dizel, uz malo povećanje u potrošnji goriva. Što se tiče ostataka od proizvodnje esencijalnih ulja, oni bi se ionako bacili, jer kako objašnjava dr Rahman, mogu da se koriste samo esencijalna ulja terapeutske čistote, dok se sve ostalo ostavlja po strani, pošto mu zasad nije nađena neka druga upotreba. 

 

Istraživači sa Državnog univerziteta Ohaja utvrdili su da dobar timski rad može da započne tao što će svi učesnici popiti dobru kafu. Naime, učesnici u radu timova su davali bolje ocene radu svog tima, i sopstvenom doprinosu, ukoliko su zajedno popili pravu kafu pre toga, za razliku od onih koji nisu. Drugo istraživanje je pokazalo da su timovi koji su popili kafu više međusobno komunicirali, i da su bili bolje usredsređeni na posao u odnosu na one koji su pili kafu bez kofeina.

Herbicidi više ne mogu da kontrolišu korov koji preti proizvodnji pšenice i bezbednosti hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu, zato što je korov stekao otpornost. Ovo se posebno odnosi na najčešći korov u Engleskoj, mačji rep. Zbog toga se kontrola useva mora osloniti na nove strategije koje će se manje koristiti hemikalijama, zaključili su istraživači Instituta Rohamsted, u studiji koje ja obuhvatila useve u čitavoj zemlji. Manje oslanjanje na hemikalije je upravo ono što će istraživači preporučiti i proizvođačima, kao deo nacionalne strategije, napisano je u članku koji je nedavno objavljen u časopisu Nature Ecology & Evolution.

Ovo su utvrdili švedski istraživači sa Univerziteta Umea, koji su tokom 24 godine pratili učesnike istraživanja i njihove izveštaje o sopstvenom zdravlju. U 1990. godini, samo 8,5% žena se žalilo da im je zdravlje lošije nego kod njihovih vršnjakinja, dok je u 2014. godini 20% žena izvestilo da im je zdravlje lošije. Za razliku od toga, na kraju ispitivanja je veći broj muških ispitanika izvestio o dobrom zdravlju nego što je to bio slučaj na početku.

Veoma je zanimljivo šta istraživači navode kao moguće uzroke pogoršanja zdravlja žena: teži uslovi u profesijama koje su prevashodno ženske, (npr. medicinske sestre), povećan rizik od premora i stresa na poslu, izostanak jednakosti u privatnom životu, nasilje muškaraca nad ženama, konflikt tradicionalne uloge polova i nastojana žena da istovremeno budu ravnopravne, opšta društvena očekivanja da žene budu istovremeno uspešne, aktivne i fizički privlačne i traženje samopouzdanja u oslanjanju na lična dostignuća i potrošnju.

Za razliku od ovoga, evo šta istraživači misle da su mogući uzroci poboljšanja zdravlja muškaraca: na tržištu rada se muškarci i dalje više cene od žena čak i ako imaju niže obrazovanje, podjednaka odgovornost za decu u domaćinstvu godi zdravlju muškaraca, postoji mnogo više opcija da se igra uloga "muškarca" u društvu, i muškarci su sve manje vezani za tradicionalne rigidne predstave o takozvanoj "muškosti".

To je otkrilo najveće dosadašnje istraživanje te vrste u svetu, objavljeno u onlajn časopisu British Medical Journal (BMJ) open. Ovo je prosek, a u Bangladešu npr. razgovor pacijenta sa lekarem traje u proseku 48 sekundi, dok u Švedskoj traje do 22 minuta. Što su zemlje manje razvijene, to su razgovori sa lekarem kraći. "Za manje od 5 minuta (razgovora sa lekarem) malo šta može da se uradi, ukoliko se ne radi samo o otkrivanju ili zbrinjavanju neke očigledne bolesti", ukazuju istraživači. "Prosek razgovora od 5 minuta trebalo bi da bude granica ispod koje konsultacije sa lekarom ne smeju da idu, osim ako se ne radi samo o trijaži ili prepisivanju recepata".

Najnoviji izveštaj objavljen u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry izneo je rezultat eksperimenta u kojem su istraživači raznim sredstvima nastojali da uklone pesticide sa površine jabuke. Pokazalo se da je rastvor sode bikarbone u vodi bio najefikasniji - nakon 12 do 15 minuta, uklonio je 80% ostataka tiabendazola i 96% fosmeta, pesticida koji se najčešće nalaze na površini ove voćke.

Novo istraživanje Univerziteta Suri je utvrdilo da je kod grupe ispitanika, inače sasvim zdravih, nakon što je određeno vreme konzumirala dosta šećera, porastao nivo masnoća u krvi, kao i masnoća koje se čuvaju u jetri.

A nakon 12 nedelja ishrane bogate šećerom, kod osoba kod kojih je bio povećan nivo masnoća u jetri, što je stanje poznato kao nealkoholičarska masna jetra, došlo je do promena u metabolizmu masti koje su povezane sa povećanim rizikom od oboljenja arterija, srčanih napada i moždanog udara.

"Iako većina odraslih ne jede toliko šećera koliko smo koristili u ovom istraživanju, neka deca i tinejdžeri mogu da unesu toliku količinu šećera preterujući sa gaziranim napicima i slatkišima. To je razlog za brigu za buduće zdravlje mlađe populacije, pogotovo zbog alarmantno visokog procenta nealkoholičarske masne jetre kod dece i tinejdžera, i eksponencijanog rasta fatalnih oboljenja jetre kod odraslih", izjavio je povodom ovog proučavanja jedan od istraživača, profesor metabolizma hrane, Brus Grifin.

 

To su utvrdili gerontolozi i sportski lekari Univerzeteta Gete iz Frankfurta, koji su ispitali uticaj redovnog vežbanja na pamćenje ispitanika između 65 i 85 godina. Zaključak je bio da vežbanje ne samo pozitivno deluje na fizičku spremnost, nego utiče i na metabolizam mozga. Konkretno, fizička aktivnost je sprečila povećanje holina u mozgu. Koncentracija ovog metabolita često poraste usled većeg gubitka nervnih ćelija, koji se po pravilu javlja kod Alchajmerove bolesti. Fizičko vežbanje dovelo je do stabilizacije moždanog holina kod grupe starijih koja je trenirala. Za razliku od ovoga, u grupi ispitanika koja nije trenirala i koja je poslužila kao kontrolna, nivo holina je porastao.

 


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 172

Svi članci u rubrici