10 godina svetske banke semena

Najveća svetska banka raznovrsnih semenki biljaka Svalbard, na norveškom ostrvu Špicbergenu, slavi 10 godina postojanja tako što je dostigla impozantnu cifru: naime, u njoj se danas čuva više od milion vrsta semena poljoprivrednih kultura!

Prema Mariji Hagi, izvršnom direktoru Organizacije za seme, ova velika svetska banka, smeštena u ledu dalekog arktičkog ostrva, igra izuzetno važnu ulogu u očuvanju ljudske vrste: "Svetska banka semena Svalbard je pravi amblem izuzetnih napora koji se svakog dana odvijaju širom sveta da se sačuva seme poljoprivrednih kultura", objasnila je ona "Čuvanje tako velike količine raznovrsnih semenki je izuzetna šansa da se odgaje sorte otporne na klimatske promene i hranljive, kako bismo obezbedili da buduće generacije ne samo prežiive, već i napreduju."
Kada je pre 10 godina otvoreno, ovo skladište smešteno u ledu na dalekom severnom ostrvu sakupilo je tokom prve godine svog postojanja kolekciju od preko 300.000 raznih vrsta semena i nastavilo da je povećava u narednim godinama. Mnoge zemlje i razne institucije, preko 73, su slale svoje depozite Svalbardu, uključujući SAD, Rusiju, pa čak i Severnu Koreju. Ova institucija ima kapacitet da čuva 4,5 miliona vrsta semena, što znači da je sada gotovo popunila jednu od tri prostorije koje ima za skladištenje.
Norveški ministar poljoprivrede, Jom Georg Dale, u izjavi za štampu ovom prilikom rekao je da je 10-godišnjica svetske banke semena važan trenutak: "Dolazi veme kada se poljoprivreda suočava sa brojnim izazovima, uključujući i ekstremno vreme, a zahtevi svetske populacije za hranom će rasti pošto se očekuje da oko 2050. ona dostigne 10 milijardi. To znači da je više nego ikad važno da se bezbedno sačuvaju semena - koja su osnov našeg snabdevanja hranom i osnov budućnosti naše poljoprivrede", dodao je on.   
Skladište se otvara otprilike dvaput svake godine da bi se uskladištila nova semena, uključujući i nove sorte pirinča, pšenice i kukuruza. Ono čuva i neobične sorte kakva je, na primer, estonski lukasti krompir, kao i posebni ječam od kojeg se pravi irski viski.
Naravno, jasno je da je postojanje ovakvog skladišta je izuzetno važno kako za očuvanje biljne raznovrsnosti, tako i za napredak ljudske vrste, u vreme kada smo svedoci kako se i broj bijnih i životinjskih vrsta u svetu brzo smanjuje, a forsira se gajenje monokulture i genetski modifikovanog semena koje nije dovoljno ispitano i čiji dalekosežni uticaj na okruženje i na čoveka u stvari još ne znamo.


Izvor: www.croptrust.org


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 110

Svi članci u rubrici