Bes povećava rizik od infarkta?

Smatra se da potiskivanje emocija šteti umu i telu, ali jedno novo istraživanje ukazuje da ni eksplozivno izražavanje besa nije dobro, jer u narednih dva sata znatno povećava rizik od srčanog udara u odnosu na uobičajena stanja.


U proučavanju i praćenju preko 4000 pacijenata od srčanog napada, koje je trajalo 7 godina, ispostavilo se da su ispitanici koji su tokom prethodne godine doživljavali izlive besa imali više nego dvostruku šansu da dožive srčani napad u roku od dva sata od te epizode, u poređenju sa ostalim periodima tokom godine.

“Postoji privremeno povećan rizik od srčanog napada nakon izliva gneva”, tvrdi autorka ovog proučavanja Elizabeta Moskovski, postdoktorant na Istraživačkom odeljenju za kardiovaskularnu epidemiologiju Medicinskog fakulteta Harvard. I to, što je veći bes – uključujući bacanje predmeta i pretnje drugima – to je veći rizik, objavili su istraživači u časopisu American Journal of Cardiology. Istražujući pozadinu srčanih napada koje su doživeli ispitanici, istraživači su utvrdili da je sa svakim povećanjem intenziteta gneva rizik od srčanog napada u naredna dva časa rastao. Najveći rizik je nastajao nakon reakcija koje su pacijenti opisivali kao “pobesnelost, gubitak kontrole, bacanje predmeta, povređivanje sebe i drugih”. Najčešći uzroci koji bi uticali da se ispitanici razbesne bile su porodične stvari, sukobi na poslu problemi u prevozu.

Mada ovo istraživanje ne može da dokaže da izlivi gneva vode srčanom napadu, po mišljenju nekih uglednih kardiologa koji nisu učestvovali u njemu, rezultati i zaključak istraživanja imaju smisla.  Ljutnja je emocija koja oslobadja epinefrin i norepinefrin, a ti hormoni povećavaju krvni pritisak, puls, sužavaju krvne sudove i čine bela krvna zrnca "lepljivijim" što povećava rizik od krvnih ugrušaka, pa naučnici smatraju da bi to bio jedan od načina na koje izlivi besa mogu dovesti do infarkta.

Dakle, kao što potiskivanje nije rešenje, izgleda da to nije ni “otvaranje ventila”. Rešenje je da naučimo kako da bolje prihvatimo stvari i ljutimo se manje (

opširnije pogledajte ovde

), ili da u celini postanemo staloženiji i mirniji (

opširnije ovde

).
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 156

Svi članci u rubrici