Biljni proteini u usponu

Nedavno istraživanje tržišta u SAD pokazalo je da sve više ljudi konzumira dodatne proteine iz biljnih izvora (posebno protein graška), za razliku od dosadašnje prakse u kojoj je preovlađivao protein surutke.

Istraživanje koje su nedavno sproveli DuPont Nutrition & Health i HealthFocus International proučilo je prehrambene navike uzorka Amerikanaca, sa posebnim obraćanjem pažnje na količinu biljnih proizvoda koju konzumiraju učesnici. Nakon godinu dana proučavanja pokazao se da je 52% ispitanika koristilo više namirnica i napitaka biljnog porekla. Posebno je izrazita bila promena u korišćenju suplemenata biljnih proteina.
Suplemente proteina (proteinske praškove) obično koriste vežbači i bodi bilderi koji nastoje da povećaju mišićnu masu i oblikuju mišiće. Ranije je u kategoriji suplemenata proteina (proteinskih prašaka) dominirao protein surutke. Međutim, ovo proučavanje je pokazalo da su mnogi korisnici prešli na proteinske praškove biljnog porekla, konkretno protein graška i pirinča. Potrošnja biljnih proteinskih praškova je rasla tempom od 51% godišnje, dok je potrošnja proteina surutke porasla samo 15%.

Razlozi? Iako bodi bilderi i profesionalni atletičari i dalje prednost daju proteinu surutke, širi krug praktičara fitnesa koristi proteinske praškove biljnog porekla u skladu sa zdravim životnim stilom koji vode. Istraživanje je pokazalo da korisnici biljnih proteina žele ne samo da oblikuju mišiće, već ove proizvode koriste i iz zdravstvenih i ekoloških razloga. "Kad pogledamo deklaracije na pakovanjima, vidimo da biljni proteini ciljaju na opšte zdravlje, imunitet, digestivno zdravlje i neke druge sklonosti konzumenata koje proizvodi životinjskog porekla ne zadovoljavaju", objasno je Tomas Morgan, analitičar tržišta agencije Lumina Intellience. "Zato biljni proteini počinju da preovlađuju kod šire potrošačke publike i njihovo korišćenje je u usponu."
Istraživači ove agencije analizirali su na hiljade brendova proizvoda sportske ishrane, i to u 20 zemalja. Njihovi izveštaji su pokazali da je protein graška zamenio soju kao primarni izvor biljnih proteina. Soja je otišla u drugi plan zbog briga koja se tiču genetičke modifikacije, alergenskog potencijala i delovanja na hormone. 

Grašak je brzo preuzeo primat u prodaji biljnih proteinskih praškova koji je nekad držala soja. Pošto se za grašak ne vezuju nikakve zdravstvene sumnje koje su pratile soju, grašak je postao najkorišćeniji izvor biljnih proteinskih praškova, daleko ispred pirinča i soje.
Ovo istraživanje je takođe pokazalo da su konoplja i kinoa potencijalni izvori biljnih proteina i da je njihovo korišćenje u usponu. Proteini iz kinoe i soje imaju širi izbor aminokiselina nego proteini graška i pirinča.

Izvori:
www.nutraIngredients-usa.com
www.lumina-Intelligence.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Protein graška organski

Vrhunski izvor proteina biljnog porekla. Ne sadrži alergene (gluten, soju, mleko), ima blag ukus i finu teksturu, te je pogodan za pravljenje proteinskih smutija i šejkova. Lako se vari i ne nadima stomak. Pogodan je za vegetarijance i vegane i sve one koji vode računa o svom zdravlju.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 178

Svi članci u rubrici