Bolest se predoseća

Pacijentov utisak o tome kako se oseća često bolje predviđa bolest od kliničkih testova (analize krvi, pritiska itd.), pokazalo je istraživanje naučnika sa Rajs univerziteta. Ipak, naučnici još uvek ne mogu da objasne odakle ljudima takvo znanje. Prema jednoj teoriji, umor je glavni pokazatelj.

Tim predvođen prof. Kristoferom Fagundesom i postdoktorandom Kajl Mardok, otkrio je da vaš odgovor na pitanje lekara o tome kako se osećate vredi isto ili više od raznih analiza. „Pre nekoliko godina o ovome se mnogo govorilo. Bilo je to neobično otkriće, jer biste očekivali da objektivni rezultati, poput nivoa holesterola ili krvnog pritiska, tačnije predviđaju bolest. Ipak, mnogo češće se događalo da to kako se pacijent subjektivno oseća bolje predvidi bolest“, objašnjava prof. Fagundes i dodaje da su, kao psiholozi, on i njegov tim pošli od pretpostavke da pacijent sigurno nešto oseća što ga navodi da tačno predvidi stanje svog zdravlja.
Naučnici su otkrili čvrstu vezu između sopstvenog osećanja o zdravlju i povišenog nivoa aktivnosti herpes virusa (herpes simplex koji izaziva „groznicu“ obično na usnama) koji ukazuje na loš ćelijski imunitet i visok nivo upale.
„Otkrili smo da loša subjektivna procena zdravlja ima veze sa češćim reaktiviranjem herpes virusa, što je povezano sa većom upalom, a poznato je da su ove dve stvari u vezi sa bolešću (dijabetes tip 2, kardiovaskularne bolesti, neki tipovi kancera)“, kaže Mardok. Logično, oni koji su prijavljivali da se dobro osećaju, imali su nižu stopu pojave ovog virusa i nivoa upale.
Istraživači su primetili i da lekari opšte prakse retko proveravaju nivo aktivnosti virusa herpesa ili upale, verovatno zato što su ove analize zahtevnije i duže traju. „Oni su dobri znaci zdravlja dugoročno gledano, ali ne utiču na to kako ćete se osećati sutra“, kaže Fagundes.
On kaže da naučnici još nisu otkrili kanal na osnovu koga ljudi predosećaju da će se razboleti. Prema jednoj teoriji, ključ je u – umoru. „Čuo sam mnogo lekara opšte prakse koji kažu da nikad nisu videli bolesnu osobu koja se nije osećala i umorno“, objašnjava prof. Fagundes. Druga mogućnost je osećanje neravnoteže u mikrobiomu creva, čime će se baviti sledeća istraživanja.  
Ipak, doktori bi trebalo da dobro obrate pažnju na ono što im govore pacijenti. „Kada im pacijent kaže: „Osećam da mi je zdravlje loše“, to je značajno sa biološkog stanovišta, čak i ako u tom trenutku ne pokazuju nikakve simptome bolesti“, naglašava prof. Fagundes. „Pacijenti mi često zahvaljuju na tome što smo otkrili biološke mehanizme bolesti, jer osećaju da doktori godinama ignorišu ono što im prijavljuju, govoreći im da je to samo u njihovoj glavi. Jeste u glavi, ali sa razlogom!“

 

B. Soldatović
Izvor: www.sicencedaily.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 233

Svi članci u rubrici