Depresija, anksioznost kao pušenje i gojaznost

Pojava srčanih oboljenja, šloga i artritisa je povezana sa anksioznošću i depresijom koliko i sa pušenjem i gojaznošću. Ali, ova psihološka stanja nemaju veze sa rakom, tvrde naučnici.

Istraživači sa Univerziteta San Francisko predlažu da se u zdravstvene upitnike, pored pitanja "da li pušite" i sl. uvede i pitanje: da li ste potišteni ili anksiozni? U istraživanju koje su sproveli, pokazalo se da upravo strepnja i depresija spadaju u glavne faktore na osnobu kojih ,može da se predvidi pojava širokog niza oboljenja, počev od glavobolja, stomačnih problema, lumbaga, pa do visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.
U istraživanju koje je sproveo Odsek za psihijatriju Medicinskog centra San Franciskom, istraživači su pregledali zdravstvene podatke više od 15.000 odraslih osoba za period od četiri godine. Utvrdili su da 16% (2225) ima visok nivo strepnje i depresije, 31% (4737) su gojazni, a 14% (2125) su pušači. Kod ispitanika sa visokim nivoom strepnje i depresije utvrđene su 65% povećane šanse obolevanja od srčanih oboljenja, 64% veće šanse obolevanja od šloga, 50% veće šanse od obolevanja od visokog krvnog pritiska i 87% veće šanse obolevanja od artritisa u poređenju sa onima koji ne pate od anksioznosti i depresije.
"To povećanje rizika slično je kao kod pacijenata koji su pušači i gojazni", objasnio je dr Aoif O Donovan, jedan od autora istraživanja. "Međutim, što se artritisa tiče, anksioznost i depresija nose veći rizik nego pušenje i gojaznost", dodao je autor.
Što se tiče šanse razvoja stomačnih problema, lumbaga i glavobolje, šanse za ovo su eksponencijalno rasle sa nivoom stresa i depresije. Šanse od glavobolje, na primer, u grupi anksioznih i depresivnih su bile 161% veće u poređenju sa grupom ispitanika koji su bili gojazni i pušači.

Rak je izuzetak
Ali, za razliku od drugih ispitivanih stanja, autori ovog istraživanja su utvrdili da visok nivo depresije i anksioznisti nije povezan sa pojavom raka. To potvrđuje nalaze iz prethodnih istraživanja, ali je u priličnoj suprotnosti sa popularnim predstavama i idejama koje imaju pacijenti. "Naši rezultati su u skladu sa mnogim drugim proučavanjima koja pokazuju da psihološke tegobe nisu predznak mnogih tipova raka. Osim što smo naglasili da mentalno zdravlje utiče na čitav niz drugih oboljenja, bitno je da naglasimo i da na rak ne utiče. Potrebno je da prestanemo da pripisujemo dijagnozu raka pacijentovoj istoriji stresa, depresije i anksioznosti", izjavio je O Donovan.  

Izvor:
www.ucsf.edu/news/2018/12/412676/depression-anxiety-may-take-same-toll-health-smoking-and-obesity


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 166

Svi članci u rubrici