Dezert pre jela za manje kalorija?

Ako izaberete ukusan dezert pre ručka, to može da dovede do toga da ukupno konzumirate manje kalorija, pokazalo je psihološko istraživanje.

U interesantnom eksperimentu koji su u studentskoj menzi sproveli istraživači, na početku linije bila su postavljena dva dezerta: jabuka i čiz kejk sa limunom, tako da su svi koji dolaze da uzmu hranu uzimali najpre dezert, a tek kasnije birali glavni obrok. Pokazalo se da su studenti koji su uzeli čiz kejk kasnije birali zdravije i manje kalorične obroke, i u ukupnom zbiru uneli manje kalorija od onih koji su odabrali jabuku.
Međutim, kad su oba dezerta postavljena na kraj linije, to nije bio slučaj.
"Mi pretpostavljamo da su oni koji su odabrali ukusan dezert prvi, kasnije uzimali zdravije obroke i salate, kako bi ublažili efekat visokokaloričnog dezerta", prokomentarisala je dr Martin Rajman, docent marketinga na Univerzitetu Arizona. "Osobe koje su uzele zdrav dezert (jabuku) su možda mislili da su već učinili dovoljno za svoj organizam, pa zaslužuju kaloričniju hranu dok uzimaju obrok duž linije."
Međutim, kada su istraživači porazgovarali sa studentima da bi utvrdili u kakvom su raspoloženju, pokazao se da ovo nije važilo za one koji su bili opterećeni nekim razmišljanjam i kojima se mnogo toga motalo po glavi: oni su birali bez razlikovanja, i kaloričan dezert i kaloričan ručak.
Istraživanje je objavljeno u čaopisu Journal of Experimental Psychology: Applied, 2019, a originalni članak možete naći na sledećem linku

https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fxap0000210


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 100

Svi članci u rubrici