“Ekstremno vreme” postaje uobičajeno

Niste se baš proveli ovog leta kako ste planirali:)? Malo vas je ubila vrućina? Neka nova klimatska istraživanja tvrde da će ovo što mi nazivamo “ekstremnim vremenom” u budućnosti postati uobičajena klima.

Jedna grupa od 10 istraživača sa Državnog univerziteta Oregona, koja je objavila svoje istraživanje u časopisu Priroda i geološke nauke, ukazala je da je zapadni deo Severne Amerike od 2000. do 2004. patio od hronične suše koja je dovela do izumiranja nekih šuma i sušenje nekih rečnih korita.
Opasnost leži u tome što taj period, za koji oni kažu da je najveća suša u poslednjih 8 vekova, mogao bi postati tipičan u narednim godinama, dok bismo se umerenih vremenskih prilika kakve smo poznavali pre samo nekoliko godina mogli sećati kao “starih dobrih vremena”

Globalno otopljavanje uzima danak
Istraživači kažu da su ovi klimatski ekstremi posledica globalnog otopljavanja i da će današnje vreme, u odnosu na ono što bi nas po verovatnoći razvoja događaja moglo čekati u budućnosti, izgledati kao umereno! Ovaj tim tvrdi da klimatski modeli i projektovana vremenska očekivanja ukazuju da će sadašnji period biti znatno vlažniji u odnosu na znatno suvlji period koji bi mogao da zahvati zemlju u drugoj polovini 21. veka.
“Klimatski ekstremi kao što je ovaj izazvaće više suša većih razmera i izumiranje šuma, a sposobnost vegetacije da upija ugljenik će se smanjiti”, tvrdi Beverli Lou, kaoutorka ovog proučavanja i profesorka globalne biologije i nauke o ekološkim sistemima na Oregonskom državnom univerzitetu.
“Tokom ove suše, upijanje ugljenika iz ove oblasti će se smanjiti na pola. To je veliki pad. A ako se svetska emisija ugljenika ne smanji, u budućnosti će biti još gore”, tvrdi ova autorka.

Da li će suša ostati ista ili će se pogoršati?
Pored ekstremne štete koja je 2000-2004 naneta okruženju, ova suša je uspela i da smanji apsorpciju ugljenika za više od 50% na velikim prostorima Kanada, SAD i Meksika.
Upijanjem koje vrši samo zemljište, u Severnoj Americi je moguće apsorbovati oko 30% ugljenika koji se emituje u atmosferu usled sagorevanja fosilnih goriva u tom regionu. Ali, usled predviđenog pojačavanja intenziteta sušnih perioda, neki naučnici veruju da će sposobnost biljaka i zemljišta da apsorbuje ugljenik iz atmosfere dok kraja 21. veka gotovo potpuno nestati....

 “Očekuje se da će oblasti koje su već sušne postati još sušnije”, kaže Lou. “Očekujemo još ekstremniju klimu. A ti ekstremni periodi zaista mogu da izazovu oštećenja ekosistema, da dovedu do izumiranja šuma usled promena klime, a mogu dovesti da se neke oblasti od šumskih pretvore u prostore žbunja ili stepe.”


“Količina padavina koji je bila povezana sa sušom 2000-2004, pred kraj druge polovine 21. veka predstavljaće najveću količinu padavina koju možemo očekivati”, napisao je ovaj tim u svojoj studiji dodajući da dugoročni trendovi tokom 21. veka verovatno ukazuju da nas čeka “megasuša”.

Izvori:

http://planetsave.com

http://newsroomamerica.com 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto je dobro namakanje... Namakanje semenki i orašastih plodova u mlakoj, čistoj vodi pre upotrebe deluje kao okidač za enzimsku aktivnost i inicira proces rasta u semenki. Tako dobijamo namirnice koje su istinski živa hrana. ...
korišćenje vode iz česme čuva okolinu... Evo jednostavne računice. Pretpostavimo da 1000 domaćinstava koristi vodu iz česme za piće umesto da kupi po jednu flaširanu vodu dnevno. To je 365.000 flaša upotrebljenih flaša godišnje manjke. One b...
Slatka degustacija... U Beogradu je od 22. do 26. novembra u nekoliko elitnih prodavnica zdrave hrane održana degustacija posnih slatkiša od žitarica, orašastih plodova, semenki i prirodnih zaslađivača, bez aditiva.  ...
Hrskava tofu salata... Sastojci: ½ kg tofua, oceđenog, nasečenog na kockice, 3 kašike limunovog soka, 7 kašika tamarija (soja sos), 2 kašike kockica sušenog hleba, nekoliko listova seckanog praziluka seckanog, 3 mlada crna ...
Kako do vitamina D zimi... Novije statistike su pokazale da u SAD 75% tinejdžera i odraslih imaju nivoe D vitamina u krvi manje od 30 nanograma po mililitru, što je donja granica onog što se smatra normom za dobro zdravlje. Man...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 84

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto je dobro namakanje

Detaljnije »