Fejsbuk narcizam

Već smo pisali da proučavanja ukazuju da društvene mreže više doprinose otuđenju nego povezivanju. Sada naučnici tvrde i da fejsbuk podstiče narcizam.

Jedna grupa naučnika sa univerziteta Zapadni Ilinois otkrila je da postoji povezanost između broja prijatelja na fejsbuku i aktivnosti na toj društvenoj mreži sa narcisoidnim crtama karaktera.
Ukratko, po tvrdnjama istraživača, ljudi koji imaju povećanu potrebu da čuju lepe stvari o sebi često pribegavaju fejsbuku kao načinu da to postignu. Vođa istraživanja, prof. Kris Karpenter tvrdi i da fejsbuk daje tim narcisoidnim tendencijama mogućnost da koriste internet stranicu za dobijanje povratnih reakcija koje su im potrebne i postanu centar pažnje.
Traženje pažnje, u normalnim razmerama, je svakako neizbežna crta ljudskog karaktera i nije lako utvrditi granicu kada ona prelazi u narcisoidnost – po prirodi je nekom potrebno više, a nekom manje pažnje. Ali, i “pažnja” i “pohvale” (like) koje se dobijaju preko fejsbuka su virtuelne, kao i sam fejsbuk, pa po svemu sudeći ova mreža time još više doprinosi gubljenju kontakta sa realnošću i razvijanju crta karaktera i slike o sebi koja slabo ima veze sa stvarnim svetom… 
Rezultati te ankete su objavljeni u časopisu - "Personality and Individal Differences".

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 208

Svi članci u rubrici