Gladovanje je korisno

 

Novo istraživanje stručnjaka iz Intermountain Medical Center Heart Institute iz američke države Juta, pokazalo je da je periodično gladovanje korisno za zdravlje, posebno zdravlje srca.

 

 

Kako navode istraživači, gladovanje može da snizi rizik od bolesti koronarnih arterija i dijabetesa, a korisno je i u regulisanju nivoa holesterola. Gladovanje snižava i druge faktore rizika za bolesti srca, kao što su nivoi triglicerica i šećera u krvi i telesna težina.  Naučnici objašnjavaju da ljudi imaju prirodan instinkt da jedu, a savremeno društvo im obezbeđuje raznovrsnu ponudu hrane. Hrana je lako dostupna, a uzdržavanje od hrane može da dovede do stresa. Glad je jedan od primarnih uzroka stresa. Kao odgovor na stres, organizam će otpustiti više holesterola koji koristi masti kao izvor goriva pre nego glukozu. Ovo dovodi do smanjenja masnih ćelija, što opet smanjuje rizik od dijabetesa.
Istraživanje je rađeno na 200 ispitanika, kako zdravih, tako i onih sa kardiovaskularnim problemima. Jedna grupa je potpuno gladovala tokom 24 sata, drugoj je bilo dozvoljeno da pije vodu. Tokom tog vremena, posmatrani su biološki mehanizmi ispitanika, kao i dan nakon gladovanja, kada su se vratili normalnoj ishrani. Kod obe grupe, holesterol je porastao do 14%.
Gladovanje se definitivno ne preporučuje u dužem periodu, zato što nije dobro dozvoliti holesterolu da previše poraste. Ali, periodično gladovanje od 24 sata može da bude korisno. Istraživači veruju da bi ovakvo gladovanje moglo jednog dana da se prepisuje kao tretman za prevenciju koronarne bolesti srca i dijabetes.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 127

Svi članci u rubrici