Hladnoća i kalorije

Interesantno otkriće holandskih naučnika pokazuje da kalorije u našem telu najbolje sagorevaju na 19 stepeni Celzijusa.

 

To se dešava zato što tzv. „pigmentisano masno tkivo“ u našem telu sagoreva energiju kako bi stvorilo toplotu. Mi imamo dve vrste masnog tkiva u telu, tzv. belo masno tkivo i pigmentisano masno tkivo (braon masno tkivo, lipohromi), kojeg ima više kod novorođenčadi, ali se određena količina zadržava i kod odraslih ljudi.
Tim holandskih naučnika je otkrio da proizvodnja toplote, koja se odvija pomoću tzv. braon masnog tkiva, iznosi čak 30% energetske potrošnje tela! Izlaganje nižim temperaturama duže vreme pomaže da se sagore kalorije koje su bile uskladištene kao masne naslage. Vođa ovog proučavanja, Vouter van Marken-Lihtenbelt smatra da to može biti značajna pomoć mršavljenju, kada se kombinuje sa promenom ishrane i vežbanjem. Ovo istraživanja objavljeno je u časopisu Trends in Endocrinology & Metabolism.

Ranije se mislilo da samo novorođenčad imaju pigmentisano masno tkivo, međutim, sada se zna da ono može da se generiše i kod odraslih, kao reakcija na izlaganje hladnoći. Za razliku od ćelija belog masnog tkiva, koje naprosto skladište mast, adipociti pigmentisanog (braon) masnog tkiva nas greju time što velikom brzinom sagoravaju upravo bele masti, tvrdi dr Filip Šerer, director Tačston centra za istraživanje dijabetesa na Sautvestern univerzitetu

Interesantno je da su ćelije pigmentisanog masnog tkiva raspoređene nasumično unutar belog masnog tkiva, a ima ih više u gornjem delu torza i u vratu. Istraživači Sautvestern univerziteta su ukazali na sledeću činjenicu. Izlaganje hladnoći ne pretvara naše bele masne ćelije u braon, nego dovodi do stvaranja potpuno novih braon ćelija. Japansko istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Clinical Investigation, potvrđuje obe te teorije, jer je pokazalo da su osobe koje su provodile dva sata na umerenoj hladnoći (17 stepeni) tokom 6 nedelja sagorevale mnogo više kalorija nego osobe koje su bile u toplijem okruženju!

Stvaranje pigmentisanih masnih ćelija usled izlaganja umerenoj hladnoći doprinosi da kalorije sagore velikom brzinom. Sagorevanje 30% ukupne energetske potrošnje tela, a to je poprilična količina kalorija, možete postići naprosto tako što smanjite temperaturu u sobi. Tako možete ne samo da smršate, nego i da uštedite novac za grejanje.

Izvori:

http://sciencedaily.com

http://www.prevention.com


VAŽNO UPOZORENJE:

Da stvari ipak nisu tako jednostavne, kao što to nikad nije slučaj sa naučnim istraživanjima i otkrićima, govore rezultati jednog drugog istraživanja, koje je, doduše, obavljeno na miševima, ukazuje da izlaganje hladnoći, koje aktivira braon masti, podstiče rast i netabilnost aterosklerotičnih naslaga (Časopis Cell Metabolism 18: 118–129.) Dakle, ako ste dobili inspiraciju da sprovodite bilo kakve eksperimente na sebi u tom pogledu, radite to isključivo pod nadzorom lekara ili stručnog lica!


 

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 150

Svi članci u rubrici