Hrane je dovoljno ako jedemo razumno

Čak i današnja proizvodnja hrane, bez povećanja, može da nahrani projektovanu svetsku populaciju za 2050. godinu pod uslovom da korenito promenimo način ishrane u pravcu vegetarijanstva, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači sa Univerziteta Lankaster su analizirali globalno i regionalno snabdevanje hranom da bi otkrili kako se kreće protok kalorija, proteina i vitalnih mikronutrijenata od proizvodnje do konzumacije od strane ljudi.
Kombinujući podatke Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i podatke o hranljivom sastavu namirnica, kao i informacije o ispaši stoke i ljudskim nutritivnim potrebama, oni su pokušali da utvrde da li bismo mogli da nahranimo rastuću populaciju ovom količinom hrane koju već proizvodimo.
Zaključak je bio da je čak i bez povećanja proizvodnje i prinosa trenutna prozvodnja poljoprivrednih kultura dovoljna da obezbedi zdravu hranu za predviđenih 9,7 milijardi ljudi koliko se predviđa da će biti 2050.  - ali uz značajne promene u načinu ishrane.
“Naša analiza je utvrdila da nema nikakvog nutricionističkog smisla hraniti životinje poljoprivrednim proizvodima koje mogu da jedu ljudi, jer to smanjuje količinu dobijenih kalorija i zalihe proteina. Ukoliko čovečansto nastavi sa ishranom ‘po starom’, do 2050. proizvodnja jestivih poljoprivrednih proizvoda moraće da poraste za 119%”, objasnio je profesor Nik Hjuit sa Lankasterskog centra za čovekovu okolinu.
Za održivost proizvodnje važni su takođe smanjenje bacanja namirnica, kao i smanjenje preterane konzumacije hrane, ali kvantitativno manje značajni od prelaska na biljnu ishranu. Analiza je takođe pokazala da korišćenje 16% jestivih kultura za proizvodnju biodizela još pogoršava problem sa hranom, i da povećana tržišna potražnja za biodizelom može da u budućnosti još više optereti globalni sistem ishrane.
“Danas se široko naglašava potreba povećanja prinosa i smanjenja bacanja hrane kao glavni mehanizmi da se obezbedi sigurna ishrana sveta. Međutim, potencijalne prehrambene dobiti povećanja proizvodnje i prinosa će se potpuno izgubiti ako se dodatna proizvodnja preusmeri na bio-goriva, a biće potpuno izgubljena ako se preusmeri na ishranu životinja”, prokomentarisao je profesor Majk Berners-Li, sa Instituta za društvenu budućnost Univerziteta Lankaster.
Ipak, istraživači priznaju da meso i mlečni proizvodi, naročito oni koji se dobijaju od stoke koja se hrani travom i ostacima žitarica, mogu da budu značajni za ljude koji nemaju pristup raznovrsnim poljoprivrednim kulturama i ne mogu da priušte dijetetske suplemente.

Originalni članak o istraživanju možete naći na sledećem linku
www.elementascience.org/article/10.1525/elementa.310/


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 87

Svi članci u rubrici