Kasna večera ne utiče na šećer

Dosadašnja preporuka da se ostavi razmak od minimum dva sata između poslednjeg obroka i spavanja, radi efikasnije regulacije šećera, izgleda da ne donosi korist, ukazalo je novo istraživanje.

Ovo istraživanje je obavljeno u Japanu, gde važi preporuka da poslednji obrok tokom dana treba da bude minimum 2 sata pre spavanje, radi efikasnije regulacije nivoa šećera u krvi. I inače se u svetu smatra da uzimanje obroka ili grickanje neposredno pred spavanje dogoročno nije dobro po zdravlje.
Međutim, pošto su detaljno proučili uticaj ove preporuke na nivo šećera u krvi, japanski naučnici su zaključili da ona nije opravdana.
Istraživači su proučili detaljne zdravstvene podatke 1573 sredovečnih i starijih odraslih, koji nisu imali problema sa dijabetesom, i to tokom 3 godine. U celini, među njima je 83% muškaraca i 70% žena išlo na spavanje u intervalu manjem od 2 sata posle večere. Kada su uračunali i sve ostale zdravstvene faktore, istraživači su utvrdili da odlazak na spavanje za manje od 2 sata posle večere nije imalo praktično nikakav utisak na nivo šećera u krvi. Njihov konačni zaključak je bio da je, u pogledu regulacije šećera, preporuka da se ne jede 2 sata prad spavanje neosnovana.
"Uprkos onom što se naširoko veruje, mali razmak između večere i spavanja nije značajno uticao na prosečan nivo šećera u krvi. Više pažnje treba posvetiti zdravoj količini i sastavu hrane, dovoljnom spavanju, izbegavanju pušenja, alkohola i gojaznosti, pošto su to stvari koje imaju značajniji uticaj na metaboličke procese", napisali su istraživači.

Istraživanje je objavljeno u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health, a izvorni članak o istraživanju možete naći na sledećem linku:
https://nutrition.bmj.com/content/early/2019/01/08/bmjnph-2018-000011


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 101

Svi članci u rubrici