Ko je stvorio paradajz?

Ova neverovatna priča je samo vrh ledenog brega u okviru savremenih trendova u kojima velike kompanije nastoje da prisvoje monopol na hranu. Nedavno je jedna velika kompanija pokušala da ostvari patent na obični (ne-GMO) paradajz, kao da ga je ona stvorila. Srećom, nije prošlo...

Dogodilo se da je jedna od vodećih kompanija u poljoprivredi, Syngenta, podnela Evropskoj kancelariji za patente patent EP1515600 u kojem tvrde da su oni stvorili paradajz, i biljke i semenke. Možda ste pomislili da se taj patent odnosi na GMO paradajz - ali ovde to nije bio slučaj. U tom patentu se naprosto bezočno tvrdi da su obični paradajzi, nastali normalnim gajenjem, tvorevina njihove kompanije. Oni tvrde da su ti paradajzi nastali ukrštanjem biljaka paradajza iz Čilea i Perua i da sadrže više vitamina od ostalih paradajza. Verovatno su zaboravili da paradajz potiče bar iz vremena Acteka, 700. g., a da je donet u Evropu upravo iz američkih zemalja još u 16. veku.
Kad je ova priča nekako dospela u javnost, više od 30 internacionalnih organizacija se udružilo i suprotstavilo pokušaju Syngente da monopolizuje običan paradajz. Na kraju je kompanija povukla taj svoj patent, koji je potom opozvan iz Evopske kancelarije za patente.
U ovom slučaju pokušaj patentiranja obične poljoprivredne kulture nije uspeo - ali je čitava zbrka koja je nastala oko ovoga iznela na površinu više slučajeva u kojima je velikim kompanijama zaista odobren patent (čitaj: monopol) na druge obične poljoprivredne kulture kao što su salata, paprike i brokoli. Kad su Evropskoj kancelariji za patente počeli da stižu apeli iz čitavog sveta, ona je odgovorila da ti patenti nisu izričito odobreni; ali činjenica je i da se oni sada ne mogu tako lako pravno odbaciti!
Pomalo je zastrašujuće da mi nemamo pojma na koji način velike kompanije pokušavaju da monopolizuju i kontrolišu celokupno snabdevanje hranom, čak i onom koja nije GMO. Srećom, postoje aktivisti koji to prate, poput grupe "Bez patenata na seme" koji reaguju na takve stvari i u ovom slučaju su uspeli da se takav jedan patent opozove.

Izvori:
www.NaturalHealth365.com
https://SustainablePulse.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 53

Svi članci u rubrici