Koji sport najviše produžava život?

Opšte je poznato da redovno vežbanje doprinosi zdravlju. Osobe koje su fizički aktivne obično žive duže od onih koji dane provode sedeći. A pokazalo se da neki sportovi povoljnije deluju na zdravlje od drugih.

Nedavno istraživanje objavljeno u biltenu Mayo Clinic Proceedings još jednom je potvrdilo da vežbanje produžava život, ali je odgovorilo i na pitanje koji sport dodaje najviše godina životu. Evo rezultata:
Trčanje + 3,2 godine
Biciklizam + 3,7 godina
Fudbal + 5 godina
Badminton + 6,2 godine
Tenis + 9,7 godina.

Zašto sportovi sa reketom najviše produžavaju život? Prema ovom istraživanju, sportovi koji podrazumevaju najviše društvene interakcije su najbolji za dužinu života. Dok se ova teza ne istraži potpunije, valjalo bi navesti da brojna istraživanja ukazuju na koristi od društvene povezanosti i jakih društvenih veza, koje doprinose da budemo manje pod stresom, srećniji i  - zdraviji.
Sudeći prema tekstu iz popularnog američkog naučnog magazina Scientific American, društvena podrška se dovodi u vezu sa nižim pritiskom, a raznolikost društvenih kontakata sa boljim funkcionisanjem imunog sistema. Ovaj spisak i dalje raste, pa su mu odnedavno dodati i brže zarastanje rana i ublažavanje upala.
U stvari, izgleda da jaka društvena mreža, ali stvarna, a ne ona virtuelna, kako na teniskom terenu, tako i van njega, može da produži život i do 50%.
Društvenu interakciju možete da ojačate i u sportovima poput trčanja i vožnje bicikla. Jednostavno, napravite grupu sa kojom ćete upražnjavati ove sportove, umesto da to radite sami.

B. Soldatović

Izvor: care2.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 284

Svi članci u rubrici