Kurkuma podstiče oporavak mozga

Neki sastojci kurkume, orijentalnog začina koji se sve više odomaćuje i kod nas, imaju sposobnost da podstaknu sposobnost mozga da se regeneriše.

Nedavno istraživanje, obavljeno na životinjama, je pokazalo da ona podstiče rast nevrnih ćelija, za šta se smatra da je deo procesa oporavka mozga. Aromatični turmeron je sastojak koji su istraživači Instituta za neurologiju i medicinu iz Juliha u Nemačkoj ubrizgali direktno u neutralne matične ćelije u mozgu pacova. Potom su skenirali mozak pacova, primetivši da su određeni njegovi delovi bili aktivniji nakon ovog ubrizgavanja. A na kraju eksperimenta, pokazalo se da su ove injekcije poboljšale oporavak i “samopopravku” mozga za 80%.
Takođe je poznato da sastojci kurkume kao što su ar-turmeron, alfa i beta turmeroni i kurlon mogu da pomognu da se smanje rizici povezani sa moždanim udarom.
Ranija proučavanja su pokazala da ta jedinjenja mogu da blokiraju aktiviranje mikroalgalnih ćelija. Ako se te ćelije aktiviraju, one mogu da izazovu neuroinflamaciju, povezanu sa raznim neurološkim poremećajima.
Oboleli od Alchajmerove bolesti obično imaju više upalnih procesa u mozgu, a kurkumin svakako spada u prirodne supstance koje imaju najbolja potencijalna antiinflamatorna svojstva.

Izvori:
www.greenmedinfo.com
http://fitlife.tv
https://experiencelife.com
http://undergroundhealthreporter.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kapsule kurkume

Original Curcuma Forte premium quality je dijetetski suplement čiji je glavni sastojak ekstrakt korena kurkume sa 95% sadržine kurkuminoida. To jedinstveni kurkuma preparat, 100% prirodan, bez štetnih aditiva, jedan od najpopularnijih suplemenata u Evropskoj uniji. Kurkuma je u poslednje vreme predmet brojnih naučnih istraživanja. To je jedna od najzdravijih prirodnih supstanci, za koju postoje dokazi da je snažan antioksidans, deluje antiseptičko, antivirozno i antibakterijsko i ima antikancerogeno dejstvo.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 151

Svi članci u rubrici