Lekari mnogo bolji od kompjutera

Direktno poređenje koje su izveli istraživači Medicinskog fakulteta Harvard pokazuje da su pravi lekari daleko bolji dijagnostičari nego internet aplikacije za prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze.

U današnje vreme, već milioni i milioni ljudi koriste internet aplikacije da bi proverili simptome koje imaju ili sami došli do dijagnoze svoje bolesti. Iako danas postoje veoma komplikovani i veoma usavršeni programi za postavljanje dijagnoze, od kojih se neki koriste čak i u bolnicama, pitanje je – mogu li se oni porediti sa pravim lekarima. A kada su dijagnoze koje se postavljaju putem interneta u konkretnim slučajevima upoređene sa dijagnozama koje postavljaju lekari, pokazalo se da su lekari, ipak, bolji.

Vrlo jasan rezultat do kojeg su došli istraživači Medicinskog univerziteta Harvard glasi: lekari su nesumnjivo bolji od kompjutera. Ovo je u stvari bilo prvo istraživanje te vrste, koje je uporedilo dijagnoze koje postavljaju 23 najčešće korišćene internet aplikacije za proveru simptoma sa dijagnozama koje postavljaju lekari.
U ovom proučavanju, 234 lekara interniste su zamoljeni da pregledaju 45 kliničkih slučajeva. Radilo se i o uobičajenim i retkim bolestima, kao i o različitim težinama oboljenja. Zadatak lekara je bio da postave najverovatniju dijagnozu, i da daju druge najverovatnije moguće varijante dijagnoze.
U 72% slučajeva, lekari su postavili tačne dijagnoze. Time su daleko nadmašili digitalne aplikacije koje su postavile tačnu dijagnozu u samo 34% slučajeva. 84% lekara je navelo tačnu dijagnozu kada su mogli da daju tri varijante dijagnoze za iste simptome, dok su digitalne aplikacije u tim slučajevima “pogodile” u 51% slučajeva.
Razlika između lekarskih i kompjuterskih dijagnoza bila je najveća u težim slučajevima bolesti, kao i kod ređih oboljenja – tu su lekari bili neuporedivo bolji. Razlike su bile manje kod uobičajenih i manje ozbiljnih bolesti.
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u u oktobru ove godine u uglednom časopisu JAMA – Internal Medicine.
Pouka ovog istraživanja? Pa, po svemu sudeći, sledeća: ako koristite internet da proveravate svoje zdravlje, umesto da odete kod lekara, kockate se sa zdravljem...


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 144

Svi članci u rubrici