Omega 3 protiv starenja

 Konzumacija dovoljne količine omega 3 masnih kiselina usporava starenje, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kalifornija iz San Franciska, objavljeno u uglednom medicinskom časopisu JAMA.

 

 

Ranija istraživanja su ukazala da pacijenti koji imaju kardiovaskularna oboljenja, ukoliko uzimaju veliku količinu omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja, žive u proseku duže od onih koji nemaju dovoljno omega-3 masnih kiselina u svojoj ishrani. Ali, ovo istraživanje je pokazalo da osim kardioprotektivnog efekta, omega 3 utiču na veću stabilnost tzv. telomera, struktura na krajevima hromozoma koji utiču na stabilnost i replikaciju hromozoma, a to su markeri starenja. Faktori okoline mogu da utiču na smanjenje dužine telomera i time ubrzaju starenje, ali dovoljna količina omega-3 masnih kiselina štiti telomere od skraćivanja, a time i telo od prevremenog starenja.

Da se podsetimo: značajan izvor omega 3 masnih kiselina je ulje masne ribe, a od semenki – laneno seme (ili laneno ulje).

Zaštitna uloga vitamina E
Jedan prirodan oblik vitamina E, koji se naziva tokotrijenol (TCT) utiče na specifične puteve koji štite nervne ćelije od umiranja nakon moždanog udara i pomaže da se mozak oporavi nakon povrede. Ovo je utvrdilo istraživanje Ohajo državnog fakulteta za hirurgiju. Interesantno je da su najpoznatiji oblici vitamina E tzv. tokoferoli, a oni se uglavnom nalaze u dodacima ishrani (suplementima) koji sadrže vitamin E. Međutim, tokotrijenol je prirodni oblik vitamina E i njega najviše ima u ulju od pirinčanih mekinja, u ječmu, klicama pšenice i u ovsu.

 

Asafetida protiv gripa
Proučavanje Medicinskog fakulteta Kaohsiung sa Tajvana pokazalo je da bi stari kineski biljni lek Ferula assa-foetida, koji se svojevremeno koristio za lečenje španske groznice, možda bio efikasan i protiv svinjskog gripa. Istraživači su testirali efikasnost ove biljke, koja je kupljena u kineskoj prodavnici biljnih lekova protiv soja virusa A (H1N1) i uporedili je sa efikanosšću antivirusnog leka “adamantine”. Pokazalo se da je biljka asafetida efikasnija od leka koji se izdaje na recept. 
Ovaj test je obavljen pre izbijanja epidemije svinjskog gripa, pa je potrebno da se testovi ponove na soju virusa koji trenutno inficira životinje i ljude.
Asafetida je takođe i popularan začin, pogotovo u ajurvedskoj kuhinji.

Bor štiti oči
Ekstrakt borove kore može da pomogne da dijabetičari izbegnu problem sa retinopatijom (propadanjem mrežnjače), tako što pomaže da se održi mikrocirkulacija.

Ovo je pokazalo istraživanje italijanskog univerziteta D’Anuncio, koje je uporedilo grupu dijabetičara koji su uzimali ekstrakt borove kore sa grupom koja je uzimala placebo. Svi ispitanici su imali dijabetičku retinopatiju. Nakon ekeperimenta, oko 75% ispitanika u grupi koja je uzimala ekstrakt borove, kore, tzv. piknogenol, imalo je poboljšanje vida, dok u grupi koja je uzimala placebo nije bilo poboljšanja.
Izgleda da piknogenol ne samo zaustavlja razvoj dijabetičke retinopatije, već može da dovede do toga i da se stanje popravi, jer uspeva da zapuši krvne sudove u oku koji dovode do oboljenja zato što „cure“.

Kordiceps protiv raka
Naučnici sa Univerziteta Notingem u Engleskoj su utvrdili na koji način se gljiva kordiceps, jedno od tradicionalnih lekovitih sredstava kineske medicine, bori protiv raka. Proučavanje je objavljeno u Žurnalu biološke hemije. Ono je pokazalo da kordicepin, supstanca izdvojena iz gljive kordiceps, ima dvostruko dejstvo na rast malignih tumora.
U malim dozama ona blokira nekontrolisani rast i deljenje ćelija.
U velikim dozama, ona sprečava ćelije da se slepljuju, i na taj način ih sprečava da rastu. Oba ta efekta u suštini potiču od toga što kordicepin utiče na način na koji ćelije proizvode proteine, utvrdili su istraživači. 

 Vitamin D i grip
Prema informacijama dr Džozefa Merkole, bar desetak studija pokazuje obrnut odnos između nivoa vitamina D i respiratornih infekcija. Drugim rečima, što manje vitamina D neko ima u organizmu, to je podložniji prehladi, gripu i dr. Vitamin D se proizvodi kada se izložimo suncu, oko pola sata do sat dnevno leti je dovoljno da organizam proizvede potrebnu količinu. Zimi organizam ne može da proizvede dovoljne količine, pa je poželjno uzimati vitamin D u tabletama (pilulama). Ovo je važno jer manjak vitamina D izgleda da ima opšti loš uticaj na zdravlje. Neka novija istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D izgleda povezan sa rasprostranjenim oboljenjima kao što su dijabetes, srčana oboljenja, hipertenzija, ateroskleroza i šlog; istraživanja ukazuju da izlaganje suncu (što pomaže proizvodnju vitamina D) smanjuje rizik od ovih oboljenja.
Neka druga istraživanja (autora kao što su Filis Balč, dr Džejms Daud, dr Džoel Furman i dr) ukazala su i da postoji obrnuta srazmera između količine vitamina D i kalcifikacije arterija (odnosno, što je veća količina vitamina D u organizmu, to je manji stepen kalcifikacije).

Vegetarijanstvo štiti od raka
Prelazak na vegetarijansku ishranu može da gotovo prepolovi rizik od razvoja raka, pokazalo je praćenje preko 61000 ispitanika između 20 i 89 godina. Grupa koja nije jela meso, imala je za 12% manje slučajeva oboljenja. Najveća razlika bila je u učestalosti raka krvi, uključujući leukemiju i ne-Hodžkinov limfom, kojih je kod vegetarijanca bilo 45% manje slučajeva.
Profesor epidemiologije Tim Ki, sa Univerziteta Oksford, kaže da u sadašnjem svetu tokom života jednoj od 3 osobe bude dijagnostikovan rak, a da je njihova studija pokazala da je manje verovatno da će od raka oboleti oni koji se hrane vegetarijanski.

Lekoviti začin
Istraživači su otkrili da kurkumin, sastojak koji daje začinu kariju njegovu specifičnu žutu boju, uništava ćelije raka. U laboratorijskom eksperimentu, to dejstvo se pokazalo već posle 24 sata. Pokazalo se da kurkumin deluje i na ćelije raka koje su otporne na druge terapije. Kurkumin podstiče određene signalne puteve koje ovode do smrti zloćudnih ćelija, koji se razlikuju od puteva za njihovu prirodnu smrt.
Ovo istraživanje obavio je Centar za istraživanje raka iz Korka u Irskoj, a objavljeno je u časopisu “British journal of Cancer”.
Kari je inače mirišljiv i pikantan slano-ljutkast začin koji možete naći u prodavnicama, a može se naći i njegov žuti sastojak, koji se prodaje pod imenom turmerik, prah intenzivno žute boje, od biljke kurkume koji i sadrži pomenuti sastojak.

 

 

 

 

 

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 165

Svi članci u rubrici