Lišće banane umesto plastike

U nastojanju da smanje zagađenje plastičnim otpadom, supermarketi u Tajlandu i Vijetnamu počinju da nude robu upakovanu u - listove banane.

Prema podacima neprofitne grupe Očuvanje okeana iz 2015. godine, i Tajland i Vijetnam spadaju u vodećih 5 zemalja koje proizvode minimum 60% plastičnog otpada koji dospeva u svetske okeane.
Pošto je svuda u svetu u toku neka vrsta "rata" sa plastikom, prodavci u ovim zemljema su se "prisetili" tradicije, pa je npr. nedavno supermarket Rimping u Čingmaiju na Tajlandu počeo da uvija proizvode u prilično otporne listove banane. Prema reakcijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, ovaj potez je izazvao izuzetno pozitivne reakcije.
Slična stvar se dogodila i u Vijetnamu, gde je jedan veliki tržni centar počeo da uvija povrće u listove banane. I ovde su reakcije kupaca na ovaj potez bile veoma pozitivne. Podstaknuti time, veliki supermarketi u još 5 gradova u Vijetnamu, kao i Big C lanac su počeli sa korišćenjem listova banane.
Listovi banane su sasvim održiv izbor na Tajlandu, zato što je drveće banane tamo veoma često. Listovi banane mogu da porastu do dužine od 3 metra, a prilično su čvrsti, pa su odličan prirodni materijal za pakovanje.

Izvori:
www.ecowatch.com
https://vnexpress.net
https://4ocean.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 99

Svi članci u rubrici