Menjajte tempo – mršavite brže

Istraživači su utvrdili merenjem da možete da sagorite 20% više kalorija ako menjate tempo hoda tokom šetnje, nego ako šetate ujednačenim tempom.

Ovo istraživanje Državnog univerziteta Ohaja bilo je prvo koje je merilo metaboličku potrošnju, odnosno sagorevanje kalorija, tokom šetnje u kojoj se menja tempo. Poznato je već u literaturi da otprilike posle 20 minuta energičnog hodanja počinju da sagorevaju masti u organizmu. Zato se šetnja preporučuje za regulisanje telesne težine, ali u celini i za zdravlje srce i krvnih sudova. Sve dosad se podrazumevalo da se hoda ujednačenim tempom. Ali, preciznim merenjem, istraživači su utvrdili da je veoma važno menjati tempo tokom šetnje, pošto ta promena značajno povećava potrošnju kalorija, a time i sagorevanje masti. Sama činjenica da menjamo tempo (povremeno ubrzavamo i usporavamo) troši energiju, odnosno povećava sagorevanje kalorija.
Evo šta sve preporučuju istraživači, da biste postigli maksimalno sagorevanje kalorija u šetnji:
“Radite neobične stvari. Na primer, šetajte sa rancem na leđima. Ili, stavite neko opterećenje na noge. Hodajte kratko i energično, pa stanite, pa opet krenite. Šetajte u cik-cak, umesto pravom linijom...“
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Biology letters“


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 223

Svi članci u rubrici