Na pomolu "održiva" plastika

Jedna od boljih vesti za narednu godinu: pronađen je proces kreiranja bioplastičnih polimera koji ne zahtevaju zemlju ni svežu vodu za proizvodnju, a rezultat je plastika koja se razgrađuje i reciklira u organski otpad.

Zašto je važno napraviti razgradivu plastiku? Zato što, prema izveštaju UN, plastika čini 90% ukupnog zagađenja u okeanima, a zasad nemamo adekvatnu zamenu za ovaj materijal, kojem su potrebne stotine godina da se razgradi. Verovatno ste već imali prilike da vidite neprijatne slike hiljada plastičnih boca nasukanih na plaži, morskih životinja ugušenih plastičnim kesama i slično.
Alternativa običnoj plastici, koja se dobija od nafte, jeste bioplastika, i proces dobijanja bioplastike od biljaka i bakterija je već poznat. Međutim, ovaj proces ima značajno ograničenje - zahteva zemljište i svežu vodu, a to su resursi koji nedostaju u velikom delu sveta.
Ali, novo multidisciplinarno istraživanje obavljeno na Univerzitetu Tel Aviv kreiralo je proces kojim se polimeri plastike mogu dobiti od mikroorganizama koji se hrane morskim algama. Ova plastika je razgradiva, ne ostavlja toksični otpad i može da se reciklira u organski otpad, a što je najvažnije - ne zahteva dodatno korišćenje zemljišta ni pijaće vode. Glavni materijal su višećelijske morske alge, koje se gaje u moru. Tim algama se hrane jednoćelijski mikroorganizmi koji takođe rastu u veoma slanoj vodi i proizvode polimer koji se može upotrebiti za proizvodnju plastike.
Ovo je veoma bitno, zato što može da omogući zemljama poput Izraela, Kina i Indije (a ova poslednja spada u najveće zagađivače mora plastikom), kojima nedostaje zemljišta i pijaće vode, da pređu na proizvodnju biorazgradive plastike.
Po rečima jednog od glavnih autora istraživanja, dr Aleksandra Goldberga, ovaj proces može dovesti do revolucionarnog napretka u naporima da se očiste okeani, bez opterećivanja zemljišta i izvora pijaće vode. "Mi smo dokazali da je moguće proizvesti bioplastiku potpuno iz morskih izvora, pri čemu je ona ekološki dobra i za prirodnu okolinu i njene stanovnike... Sada sprovodimo bazična istraživanja da nađemo najpogodnije alge i bakterije za proizvodnju polimera bioplastike sa različitim svojstvima", zaključio je dr Goldberg.

Originalni članak o ovom istraživanju možete pronaći na sledećem linku:
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852418313610?via%3Dihub

Srodni članci (po ključnim rečima)

korišćenje vode iz česme čuva okolinu... Evo jednostavne računice. Pretpostavimo da 1000 domaćinstava koristi vodu iz česme za piće umesto da kupi po jednu flaširanu vodu dnevno. To je 365.000 flaša upotrebljenih flaša g...
Otkud plastika u vodi za piće?... Nedavno su svi svetski mediji objavili rezultate istraživanja po kome 93% flaširanih voda koje su ispitivane (a reč je o najpoznatijim proizvođačima), sadrži mikroplastiku. Ipak, stručnjaci nem...
Plastika od semenki avokada... Nova meksička kompanija našla je način da tone otpada sa farmi avokada pretvori u razgradivu plastiku. Radi se o kompaniji Biofase, koja je razvila proces kojim se odbačene semenke avokada p...
Programirani za gojaznost... Nedavno je dokumentarni film kanadske televizije CBC „Programirani za gojaznost“ bacio novo svetlo na ovaj problem, dovodeći u vezu gojaznost i hemikalije sa kojima svakodnevno dolazimo u ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 105

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

korišćenje vode iz česme čuva okolinu

Detaljnije »