Nobelova nagrada za imunoterapiju raka

Još od kraja 19. veka u medicini je prisutna ideja da bi se tumori mogli uništiti tako što se imuni sistem usmeri na njih. Ali, brojni pokušaji da se to uradi nisu dali značajnije rezultate. Džejms Alison i Tasuku Hondžo su otkrili kako da se "otpuste kočnice" imunog sistema kako bi uništio tumore.

Već krajem 19. i početkom 20. veka javila se zamnisao da bi aktiviranje imunog sistema mogao biti način da se napadnu maligne ćelije. Pokušalo se sa inficiranjem pacijanata bakterijama kako bi se aktivirala imuna reakcija. Ti pokušaji su dali skromne rezultate, iako se ta strategija i danas koristi u lečenju raka bešike. Bilo je jasno da mehanizmi imuniteta nisu dovoljno jasni. Mnogi naučnici su počeli da istražuju osnovne mehanizme regulacije imuniteta i dokazali su da imuni sistem može da prepozna maligne ćelije. Ali, uprkos značajnom napretku u teoriji, pokušaji da se u praksi stvore nove strategije za lečenje raka na toj osnovi nisu dale značajnije rezultate.

Motori i kočnice imunog sistema
Osnovna osobina imunog sistema je da razlikuje "ja" od "ne-ja", tako da može da napadne i eliminiše spoljašnje napadače - bakterije, viruse i drugo. Jedna vrsta belih krvnih zrnaca, takozvane T ćelije, igraju najvažniju ulogu u tome. One imaju receptore koje se vezuju za strukture koje prepoznaju kao "ne-ja", što aktivira odbrambene reakcije imunog sistema. Međutim, kao što T ćelije imaju akceleratore, koji pokreću totalnu reakciju imunog sistema, isto tako imaju i kočnice, koji inhibiraju imune reakcije. Taj delikatni balans između akceleratora i kočnica je suštinski za kontrolu reakcije imunog sistema.

Novi princip imunoterapije
Džejms P. Alison sa Berkli univerziteta Kalifornija uočio je a protein CTLA-4 deluje kao kočnica na T ćelijama. On je razvio antitelo koji može da se veže za CTLA-4 i blokira ga. Sa svojim saradnicima, isprobao je šta će se desiti na miševima kada se kočnice imunog sistema uklone. Već 1994. godine dobili su rezultate koji se mogu nazvati spektakularnim - miševi oboleli od raka izlečeni su tretmanom antitelima koji uklanjaju kočnice imunog sistema. Naravno, farmaceutska industrija nije bila zaniteresovana za ovo otkriće, ali je Alison nastavio sa eksperimentima. 2010 je kliničko istraživanje na ljudima pokazalo izuzetne efekte ove terapije na pacijente sa uznapredovalim melanomom. Kod nekoliko pacijaneta, tragovi malignih promena su potpuno nestali. Takvi rezultati nikad dosad nisu viđeni pre ovog istraživanja.
Nekoliko godina pre Alisonovog otkrića, japanski naučnik Tasuku Hondžo je otkrio PD-1, još jedan protein koji se vezuje za površinu T ćelija. Pažljivo je ispitao njegovu funkciju nizom eksperimenata u laboratorijama na Univerzitetu Kjoto, i otkrio da i ovaj protein deluje kao kočnica T-ćelija, samo drugačijim mehanizmima. Blokiranje ovog proteina se pokazalo kao još efikasniji tretman maligniteta. Usledila su klinička istraživanja koja su pokazala jasnu efikasnost u lečenju raznih oblika raka. Rezultati su bili drastični i doveli do dugotrajne remisije i mogućnosti izlečenja kod nekoliko pacijenata sa metastazama, što je stanje koje se uglavnom smatra neizlečivim.
Nova istraživanja su pokazala da je kombinacija blokiranja obe "kočnice", CTLA-4 i PD1- još efikasnija, što je pokazano kod pacijenata sa melanomom. Tako su Alison i Hondžo inspirisali napore da se uvede novi način lečenja raka ukidanjem kočnica imunog sistema i zato su zasluženo podelili Nobelovu nagradu. U toku su brojna istraživanja kako da se ovo najbolje praktično primeni.

Izvor:
www.sciencedaily.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 220

Svi članci u rubrici