Nova dijeta protiv Alchajmerove bolesti

Smatra se da mediteranska ishrana smanjuje rizik i od srčanih oboljenja i od demencije. Nova MIND dijeta, zasnovana na ovoj ishrani, tvrde istraživači, smanjuje rizik od pojave Alchajmerove bolesti čak za 54%.

MIND dijeta je neka vrsta modifikovane mediteranske ishrane, koju su sastavili stručnjaci čikaškog medicinskog cenra Raš. Naravno, ova dijeta nije izmislila ništa posebno novo, samo je već poznate nutricionističke preporuke za zdravu ishranu kombinovala na malo drugačiji način. Dakle, ona preporučuje svakodnevnu konzumaciju integralnih žitarica, salata i drugog povrća i orašastih plodova. Mahunarke treba jesti svakog drugog dana, piletini i ribu dvaput nedeljno. Preporučuju i čašu vina jednom dnevno. Takođe se preporučuje konzumacija jagoda i borovnica bar dvaput nedeljno. Sa druge strane, ne preporučuje se konzumacija crvenog mesa, putera, margarina, sira, pržene hrane i brze hrane.

Prema autorima ovog istraživanja, i kod osoba koje su se držale mediteranske ishrane i kod onih koje su se držale ove dijete, koju su skraćeno nazvali MIND, rizik od razvoja Alchajmerove bolesti je opao gotovo identično – za 53, odnosno 54%.

Opis ove dijete i njeni rezultati objavljeni su u časopisu Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Što se tiče redakcije ovog sajta, na ovo imamo jednu primedbu. Naime, koliko je nama poznato, nekoliko istraživanja ubedljivo pokazalo da najveći deo dobrobiti vina za krvne sudove i srce potiču od resveratrola, supstance koji se nalazi u kori crnog grožđa. A kako su pokazala istraživanja, alkohol, koji vino dodatno sadrži, samo ometa delovanje resveratrola. Prema tome, po našem mišljenju, verovatno bi bolje bilo čašu vina zameniti porcijom svežeg ili suvog crnog grožđa.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 162

Svi članci u rubrici