Od dehidracije postajemo zbunjeni

Čak i blaža dehidracija može da pomete pažnju i učini težim rešavanje problema, utvrdili su analizom istraživači Tehnološkog instituta Džordžije.

Nakon što su statistički analizirali podatke iz više istraživanja o dehidraciji i kognitivnoj sposobnosti, istraživači su zaključili da sa gubitkom vode iz organizma sposobnost razmišljanja često počinje da opada. Dehidracija najviše pogađa sposobnost održavanja pažnje, koordinaciju i sposobnost rešavanja komleksnih problema. Međutim, brzina reagovanja na spoljne podsticaje kada je potrebno se ne smanjuje mnogo.
"Vreme reagovanja u najjednostavnijim zadacima je najmanje pogođeno, čak i sa pogoršanjem dehidracije, dok su zadaci koji zahtevaju pažnju bili prilično ometeni", objasno je prof. dr Mindi Milard Staford sa Biološkog fakulteta Tehnološkog instituta Džordžija.
U eksperimentima, kako su ispitanici gubili vodu, većina njih je sve više pravila greške u zadacima koji su zahtevali pažnju sa ponavljanjem pokreta, kao što je npr. pritiskanje dugmeta na različite načine tokom nekoliko minuta. U životu postoje slične i vrlo česte svakodnevne situacije koje dehidracija pogađa na isti način - a to su održavanje pažnje tokom dugog sastanka, vožnja automobila, fabrički posao koji traži da stalno pratite proces i ponavljate istu radnju i slično. Međutim, i sposobnost rešavanja matematičkih zadataka i logičko razmišljanje su se takođe pogoršali sa dehidracijom.
Istraživači su naglasili da je osnovni razlog zabrinutosti što dehidracije može da poveća rizik od nesreće, posebno u situacijama kada je znojenje intenzivno, a pritom se upravlja mašinama koje mogu da nanesu štetu - vožnja automobila je najčešći primer.
Konkretno, problemi nastaju pri gubitku 2% telesne mase. Na primer, ako neko teži 100kg, i radi teško nekoliko sati, izgubiće 2 kg, a to je 2% telesne mase. Pri tome je poznato da je sasvim moguće da se pri umerenoj i intenzivnoj aktivnosti pri temperaturama oko 30oC i umerenoj vlažnosti izgubi i više od litar vode. Isto tako, npr. ako se tokom 24 sata ne unose tečnosti, većina ljudi izgubi 3% telesne mase u obliku vode, a to počinje da ozbiljno utiče na sve funkcije. Ako se izgubi 4-5% telesne mase, čovek počinje da se oseća zaista loše.
Zato je veoma važno disciplinovano i redovno uzimati tečnost - ali i tu treba biti pažljiv. Ako se unosi suviše vode, to može da dovede do tzv. hiponatremije, usled čega se krv razređuje a mozak može da otekne. Zato je najbolje unositi umerene količine tečnosti koje sadrže elektrolite. U sjajne prirodne elektrolite spadaju kokosova voda, brezina voda, i voda sa malo jabukovog sirćeta i meda.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, a originalni članak možete naći na sledećem linku
https://insights.ovid.com/crossref?an=00005768-900000000-96880

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Organska kokosova voda

Kokosova vode se može smatrati potpuno prirodnim elektrolitskim napitkom, koji uspešno može da konkuriše veštačkim sportskim napicima. Hidrira i osvežava organizam (spoljašnje vrućine, povišena telesna temperatura i sl). Izuzetan napitak za leto i sportske aktivnosti. Blagotvorno deluje na imunitet, krvni pritisak i rad srca.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 106

Svi članci u rubrici