Omega 3 protiv raka

Istraživači Univerziteta Vašington su otkrili mehanizam pomoću kojeg omega 3 masne kiseline inhibiraju rast i širenje ćelija raka prostate.

Interesantno, jedno ranije istraživanje iz 2013. godine je tvrdilo da omega 3 masne kiseline povećavaju rizik od raka prostate. Ovo novo istraživanje je utvrdilo suprotno, odnosno da omega 3 masne kiseline deluju antikancerogeno. Naime, eksperimentišući sa kulturom ćelija raka prostate in vitro, vođa istraživanja prof. Katrin Mejer je otkrila da se te masne kiseline vezuju za jedan receptor malignih ćelija, nazvan FFA4. Umesto da podstiče rast malignih ćelija, ovaj receptor daje signal da se inhibiraju faktori rasta, a time ometa razmnožavanje ćelija raka.
Međutim, istraživači kažu da nije jasno da li se isti efekat može postići ishranom, npr. uzimanjem suplemenata, kao što je riblje ulje. Prema istraživačima, efekat ribljeg ulja se smanjuje kako ono podleže procesu varenja, dok ovo istraživanje pokazuje da omega 3 masne kiseline treba da budu sve vreme prisutne u ćeliji raka da bi dale rezultat.
U svakom slučaju, kažu istraživači, ovo otkriće otvara mogućnost da se nađe novi lek i efikasniji način da se on primeni.
Inače, osim ribljeg ulja, jedan od najboljih i najzdravijih izvora omega 3 masnih kiselina su čia seme, orah, a zatim i laneno seme.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 102

Svi članci u rubrici